Morgenrutinen:

Anne Jo Lexander vant sølvparaply for beste lokalsak da journalistprisene ble delt ut i Bergen. Foto: Christine Fagerbakke.

Anne Jo Lexander vil veldig gjerne ha fulltids-korrekturlesere tilbake

Hun hadde vært «godt lost» på jobb uten internett. – Men det er vel en selvfølge for tiden – at research, kontakt, og tips plukkes opp på nettet?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hver uke framover vil Journalisten publisere «Morgenrutinen», der vi stiller de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen. 

Anne Jo Lexander er journalist i Askøyværingen. Hun vant sølvparaply for beste lokalsak, da journalistprisene i Bergen ble delt ut for to uker siden. 

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te?   

– Uh, kaffe på jobb og te hjemme?

– Hva har du på nattbordet?

– Boken «Women in science – 50 fearless pioneers who changed the world» av Rachel Ignotofsky som jeg og min datter storkoser oss med, Kindle’n min der jeg er 34 prosent inn i «Sapiens: A brief history of humankind» av Yuval Noah Harari, et armbånd av bronse jeg har arvet fra mamma og som jeg har glemt å rydde bort, og min geniale nattbord-dagslyslampe som gradvis skrur på lyset til det tidspunktet når du skal våkne.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag? 

– Oi, jeg suger på titler så kan jeg få hoppe over denne når jeg ikke må?

– Hvor leter du etter gode saker? 

– Som lokalavisjournalist handler det for meg mer om å følge med på hva folk sier, særlig utenfor intervjusituasjoner, og å følge med på Facebook. Og så prøver jeg å tråle postjournalene med jevne mellomrom.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvilken person ville du helst spist frokost med og hvorfor? 

– Favorittforfatteren min, Neil Gaiman! Har vært fan helt siden Sandman og American Gods, og så har han den beste talen om kunst, som kan høres og leses her :)

– Hvordan reiser du til jobb og hvilke medier har du vært innom før du ankommer arbeidsplassen? 

– Jeg går til jobb, og hører på podkaster, «Radiolab», «Reveal», «This American Life», «The Moth», «TED Radio Hour», «More perfect», «Freakonomics» og «The Ezra Klein Show» er blant de faste favorittene for tiden.

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben? 

– Hmm, hadde vel vært godt lost uten internett. Men det er vel en selvfølge for tiden – at research, kontakt, og tips plukkes opp på nettet? I tillegg til at selve formidlingen er avhengig av nettet, både når det gjelder nettaviser, og når det gjelder sending av avissider til trykkeriet.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?  

– Prøver å ikke irritere meg så mye over ting. Schizofreni er vel en nødvendighet for å nå de store massene. Hm. Kan vel slå et slag for korrekturlesning – vil veldig gjerne ha fulltids-korrekturlesere tilbake.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?  

– Å beholde nysgjerrigheten samtidig som en etterstreber etterrettelighet i en tid med løpende deadline.  

– Om du kunne gå tilbake i tid og møte deg selv som tenåring, hvilke råd hadde du gitt? 

– Du klarer deg.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå? 

– Um. Hvor skal en begynne? Det aller viktigste er vel å sikre inntektsiden, slik at journalistikken blir finansiert. Her er den økende betalingsviljen vi nå opplever på digitale flater svært oppløftende. Så har du etterretteligheten, som både går på tids- og ressurspress. I en tid med fake news er den biten enda mer viktig.

– Hva er ditt forhold til emojies og hvilken bruker du mest? 

– Fortsatt usikker på hva jeg mener om Facebook sine nye emojis…. Personlig har jeg alltid favorisert stikke-tunge-ut-smilefjeset :p I emojis blir det den med  ><

– Når logger du av for kvelden? 

– Sånn rett før jeg legger meg? :p

Powered by Labrador CMS