Relatert innhold
Språkpriser til Harald Eia, Cecilie Langum Becker og Torgrim Eggen
Riksmålsforbundets juryer har kåret vinnerne av forbundets tre mediepriser.
Gullpennen går til frilansskribent og forfatter Torgrim Eggen, TV-prisen til økonomikommentator Cecilie Langum Becker og Lytterprisen til komiker og podkastvert Harald Eia.
Torgrim Eggen, Cecilie Langum Becker og Harald Eia. Foto: Sturlasson /Jarli og Jordan og Podme – I podkaster som «Tore og Haralds podkast» og «Big 5» har Harald Eia markert seg som en verbal linedanser. Med sin språklige trygghet faller han aldri ned, enten tempoet er høyt eller lavt, sier Kalle Lisberg, juryleder for Lytterprisen.
TV-prisjuryen beskriver Cecilie Langum Becker i NRK som usedvanlig språksterk og tillitvekkende.
– Hennes kunnskaper og evne til å gjøre komplisert økonomistoff lettfattelig – på et sikkert og ujålete moderat bokmål – gjør henne til en folkeopplyser av rang, poengterer juryleder Hans Rossiné.
– Torgrim Eggen er en ekvilibrist i særklasse som skriver morsomt, originalt og med overraskende språklige finter. Han er en av de fremste pennene i norsk journalistikk og litteratur, sier juryleder Tom Egeland om årets Gullpenn-vinner.
Eggen skriver blant annet for Klassekampen og Dagens Næringsliv.
Prisene vil bli delt ut på åpent arrangement i Oslo 30. april.
Flere endringer for Gamer.no
En knapp måned etter at Fredrik Olimb inntok rollen som sjefredaktør, får flere i Gamer.no nye roller, melder de selv.
Mikkjell Lønning blir feature- og hardware-redaktør, mens Øystein Furevik blir anmeldersjef. Espen Jansen får ansvaret for TV- og filmsatsingen.
Samtidig melder de at Josephine Le Berre og Sofia Hariz er nye skribenter i redaksjonen.
Et temposkifte, ifølge redaktør Olimb.
– Vi belønner noen veldig viktige bidragsytere for mange års trofast tjeneste med mer definerte ansvarsområder, samtidig som at vi styrker redaksjonen som helhet med to nye, spennende skribenter, sier han til egen avis.
Ifølge Olimb skal Gamer.no øke satsingen på kommentarer og meningstoff, og følge bedre med på den norske spillbransjen.
Kommersiell direktør i Vårt Land går til TU Media
Fra høyre, Eirik Solheim, Kent Olsen, Nina Sofie Ellingsen. Foto: Arash Nejad TU Media har ansatt Kent Olsen som ny leder for salg. Det kommer frem i en pressemelding. Olsen starter i jobben 2. mai og får en sentral rolle i å utvikle abonnements- og annonsemodeller for et mediehus i rask endring, skriver TU Media i medlingen.
Olsen har over 25 års erfaring fra mediebransjen, med lederroller i blant annet Vårt Land, Egmont, TV 2 og Aftenposten. I sin nåværende rolle som kommersiell direktør i Vårt Land har han ledet digital transformasjon, abonnementsvekst og utviklingen av nye annonseprodukter.
– Kent bringer med seg en unik kombinasjon av kommersiell teft, sterk abonnements- forståelse og operativ ledererfaring. Han har godt dokumenterte resultater, og vi gleder oss til å få ham med på laget når vi nå skal videreutvikle våre salgsstrategier og jakte nye inntektsmuligheter, sier kommersiell direktør i TU Media, Nina Sofie Ellingsen, ifølge pressemeldingen.
Stillingen kombinerer strategisk ansvar med operativt lederskap – noe Olsen har lang erfaring med, heter det.
Olsen vil erstatte salgsdirektør Eirik Solheim som etter 15 år i TUMedia flytter til Lillehammer.
– Jeg ser stort potensial i TU Media og gleder meg til å bidra med både struktur og tempo. Nisjemedier har en sterk fremtid, og med et så tydelig teknologisk og faglig fokus som TU har, finnes det mange muligheter for vekst. Jeg brenner for å bygge salgsorganisasjoner, skape verdi for kundene og tenke nytt rundt hvordan vi jobber med både innhold og kommersialisering, sier Olsen i pressemeldingen.
Gjenvalgt som klubbleder i Aftenposten
Norsk Journalistlag-klubben i Aftenposten har gjenvalgt Kristjan Molstad som leder. Ny nestleder er Jørgen Arnor G. Lom.
Valget skjedde på redaksjonsklubbens ordinære årsmøte torsdag.
Kristjan Moldstad og Jørgen Arnor G. Lom (t.h.) på NJs landsmøte på Gardermoen. Foto: Marte Vike Arnesen Dette er det nye styret:
- Leder: Kristjan Molstad (gjenvalg)
- Nestleder: Jørgen Arnor G. Lom (ny)
Medlemmer:
- Ellen Øxning Eriksen (ny)
- Åshild Langved
- Magnus Lysberg (ny)
- Sturle Scholz Nærø
- Marita E. Valvik
- Ole Alexander Saue
Varamedlemmer:
- Trond J. Strøm (ny)
- Silje Enghaug (ny)
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
NRK-redaktør: Derfor identifiserer vi «Trailermannen»
I en artikkel publisert på NRK.no torsdag morgen, forklarer redaktør Egil Sundvor hvorfor NRK har valgt å identifisere hovedpersonen i Brennpunkt-dokumentarserien «Trailermannen».
«Vald i nære relasjonar er eit omfattande samfunnsproblem», skriver Sundvor og forklarer at trailersjåføren NRK har identifisert i serien har en 40 år lang straffehistorik med mishandling og vold.
Foto: NRK «Då han slapp ut frå ein forvaringsdom i 2019, heldt han fram med mishandling av kvinner han traff. Ettersom han reiste frå politidistrikt til politidistrikt, tok det altfor lang tid før han blei stoppa»
Han forteller videre at dette er bakteppet for at NRK publiserer Brennpunkt-serien, selv om det er belastende for mannen.
«Vi meiner likevel at det er rett å identifisere han. Han har saman med forsvararen sin gitt oss tilgang til intervju, og han har gitt oss lov til å filme rettsprosessen i tingretten. Olsen har ved fleire høve sjølv søkt offentlegheita, også i ein tidlegare NRK-dokumentar då han sona den første forvaringsdommen sin. Då som no hevdar han si uskuld. Vurderinga vår er at han ikkje må vernast mot seg sjølv. Han er tilrekneleg.»
Sundvor opplyser at mannen i februar i år ble dømt til forvaring for andre gang:
«Han blei då ein av over 20 gjerningsmenn som har sleppt ut frå forvaring, men som får nok ein forvaringsdom for ny kriminalitet.»
Serien består av tre episoder, som alle er tilgjengelig for strømming.
NRK har i dag også publisert flere nettartikler om temaet.
AFP-fotograf løslatt i Tyrkia
Yasin Akgul, som ble pågrepet da han var på jobb som fotograf for nyhetsbyrået AFP og dekket massedemonstrasjoner i Tyrkia, har blitt løslatt.
Det melder NTB via AFP.
Akgul og seks andre journalister var blant mer enn tusen personer som ble pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene, og ble i likhet med demonstranter anklaget for å delta i ulovlige folkemøter og marsjer.
Polaris kjøper seg videre opp i Stampen Media
Mediekonsernet Polaris eier nå 80 prosent av svenske Stampen Media, melder de selv i en pressemelding.
Polaris kjøper VK Medias 10 prosents andel i Stampen-eierselskapet PNV Media. NWT Media eier de resterende 20 prosentene.
Stampen eier blant annet Göteborgs-Posten og 15 lokale og regionale aviser rundt den svenske vestkysten.
I 2024 omsatte selskapet for 1,2 milliarder svenske kroner, med et resultat (EBITDA) på 106 millioner kroner og en resultatmargin på 9 prosent, opplyser Polaris i meldingen.
Ann Margit Grønstad overtar som redaktør i Grannar
Grannar har funnet sin nye redaktør, melder avisen selv.
Ann Margit Grønstad, som kommer fra jobben som ansvarlig redaktør og daglig leder i Karmøynytt, overtar etter Torstein Tysvær Nymoen som ny ansvarlig redaktør i Grannar.
– Jeg har trivdes veldig godt i Karmøynytt og i Amedia, og jeg setter stor pris på tiden der, men nå var det riktig for meg å ta et steg videre. Grannar gir meg muligheten til å jobbe i en litt større redaksjon, noe som gir nye muligheter for samarbeid og utvikling, skriver Grønstad i en e-post til Medier24.
Publiserer fullstendig logg fra Det hvite hus-chatten
Magasinet The Atlantic publiserer det som skal være en fullstendig logg av chatmeldingene som gikk mellom flere topper i Trump-administrasjonen i en Signal-chat om et forestående angrep i Jemen.
Ved en feil ble også Atlantic-sjefredaktør Jeffrey Goldberg lagt til i chatten.
Magasinet avslørte først den oppsiktsvekkende hendelsen uten å publisere alle meldingene, ifølge Goldberg på grunn av hensyn til mulig risiko for amerikansk personell.
Etter at Trumps forsvarsminister Pete Hegseth har avvist at krigsplaner ble delt, og både etterretningsdirektør Tulsi Gabbard og president Donald Trump har uttalt at gradert informasjon ikke ble delt, publiserer magasinet alle meldingene onsdag.
Disse uttalelsene, samt påstander fra flere i Trump-administrasjonen om at magasinet lyver om innholdet i meldingene, har fått dem til å konkludere med at folk burde få se meldingene og gjøre opp sin egen mening, skriver Goldberg:
«Offentligheten har klar interesse av å få se informasjonen Trump-rådgivere delte i usikrede kommunikasjonskanaler, særlig fordi topper i administrasjonen forsøker å underdrive viktigheten av meldingene» (Journalistens oversettelse).
Fikk dødsbudskap via Nordlys: Felt i PFU
Avisa Nordlys ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg etter to artikler om en trafikkulykke ved Sjursnes i Tromsø kommune.
Flere pårørende til en person som omkom i ulykken stiller seg bak klagen, der de forteller at de opplevde Nordlys’ artikler og bildebruk som hensynsløs.
Ifølge klager bidro Nordlys-omtalen til at de pårørende forsto hvem ulykken gjaldt, siden den skjedde tidlig om morgenen i en liten bygd med få beboere og nærmest ingen trafikk, og nesten ved veis ende, ikke langt fra der den omkomne har fritidsbolig. Ifølge klagerne var det også mulig å gjenkjenne bilen på bildet som ble publisert, og gjennom stedsangivelse.
Pårørende anførte også at de mottok dødsbudskapet via avisen, da Nordlys publiserte at én person omkom, kun få minutter etter at det ble opplyst i politiloggen.
Nordlys beklaget i sitt tilsvar på det sterkeste at de pårørende fikk dødsbudskapet gjennom avisa, og medgikk ut fra det redaksjonen vet i ettertid at de skulle ha ventet med å publisere opplysningen. Likevel mente Nordlys at de ikke brøt god presseskikk.
Avisa avviste å ha identifisert den omkomne gjennom stedsangivelse og bilder, og påpekte at bildet av bilen var kraftig sladdet, og at det også kunne være flere biler som hadde kjørt strekningen i det aktuelle tidsrommet.
PFU sa seg enig i at sladding og anonymisering var tilstrekkelig grundig, men diskuterte publiseringen av opplysningen om at en person omkom, få minutter etter at den ble offentliggjort i politiloggen.
Avisa burde forsikret seg om at pårørende var varslet før publisering av opplysningen, ga flere utvalgsmedlemmer uttrykk for. Sekretariatet hadde foreslått frifinnelse på grunn av anonymisering og nøkternt detaljnivå, men utvalget gikk til slutt for fellelse på punkt 4.6 i Vær varsom-plakaten.
Punktet lyder «Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.»
Tinius tapte mot staten
Oslo tingrett har i dag gitt staten fullt medhold i saken om Etterretningstjenestens masseovervåkning, som ble anlagt av Stiftelsen Tinius og redaktør Tom Erik Thorsen.
Det er Stiftelsen Tinius selv som melder om dette i en pressemelding.
– Vi tok denne saken til retten fordi den handler om et helt grunnleggende spørsmål: Hvor langt kan staten gå i å overvåke vår digitale kommunikasjon? Vi mener staten med denne dommen har fått svært vide fullmakter, sier Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius.
Tom Erik Thorsen og Kjersti Løken Stavrum i tingretten. Foto: Petter Berntsen / Stiftelsen Tinius Hun sier avgjørelsen nå vil bli grundig gjennomgått, og at en anke vil bli vurdert.
– I tiden vi lever i er det ekstra viktig å stå opp for liberale verdier. Dette er en prinsippsak med stor samfunnsmessig betydning. Derfor vil vi nå nøye vurdere neste skritt, sier Stavrum.
– Våre parter er selvfølgelig skuffet, men vi må nå gjennomgå den 67 sider lange dommen nøyere, sammen med våre parter. Først da kan vi gjøre oss opp en mening om rettens nærmere argumentasjon, sier advokat Jon Wessel-Aas, som er prosessfullmektig for Stiftelsen Tinius.
Stiftelsen eier Schibsted Media.
Under sterk tvil gikk KK fri etter plagiat-klage
En podkast-episode i Moss Avis og en artikkel i KK hadde så mange tekstlikheter, mener Moss Avis, at det nærmest var som plagiat å regne. Da klagesaken ble behandlet i Pressens Faglige Utvalg onsdag, gikk imidlertid KK fri for brudd på god presseskikk.
Men det var på hengende håret.
– Dette ser ikke bra ut, sa blant annet PFU-leder Anne Weider Aasen.
– Ren avskrift
Nyhetsredaktør i Moss Avis, Øystein Kristiansen, anklaget tidligere i år kvinnemagasinet KK for å plagiere en podkastepisode av Moss Avis.
I podkast-episoden blir en kjøpmann og hans kone intervjuet hjemme hos seg selv og Kristiansen reagerer blant annet på tekstlikheter i KK-artikkelen, og at detaljer ved ekteparets hus er gjengitt i KKs artikkel, på tross av at KKs journalist gjorde intervjuer på telefonen.
Artikkelen er ifølge Kristiansen og Moss Avis: «(...) en kombinasjon av ren avskrift, lettere omskrivinger og sammenfatninger av innholdet i Moss Avis sin podcast publisert 10. november 2024 - En annerledes kjøpmann.»
I sterk tvil
Utvalget var svært usikre på om det skulle bli fellelse eller ikke onsdag. De var svært kritiske til KKs håndtering av klagen, og flere utvalgsmedlemmer var under diskusjonen interessert i å felle mediet.
– Jeg har tjaet meg frem til «ikke brudd», sa blant annet Ingrid Rosendorf Joys.
At artikkelen var en frilans-sak kompliserte også diskusjonen. Det er greit at man henter inspirasjon fra andre, men det må henvises, fastslo utvalgsmedlemmene.
Ansvarlig redaktør i KK, Ingeborg Heldal, hadde i sitt tilsvar til PFU vedkjent at de burde ha skrevet at det var Moss Avis som først fortalte historien om kjøpmannen og hans kone. KK sier imidlertid at de har gjort selvstendige intervjuer.
– Jeg var i tvil, men jeg tenker at vi godt kan gå for et brudd, sa Ådne Lunde fra Bergens Tidende i løpet av diskusjonen. Han som flere andre, endte likevel opp med å godta å la KK gå, dersom avgjørelsen ble ledsaget av en svært kritisk tekst.
Utvalgsmedlemmene reagerte også på at opplysninger i tilsvarsrunden ikke ble svart opp av KK, blant annet hvorvidt frilansjournalisten brukte opplysninger fra podkasten.
Ingen PFU-fellelse mot Dagbladet etter artikkel om dødsfall
Arkivfoto: Morgane Fauconnier Etter publisering av reportasjen «Omsborgsbolig uten omsorg», om et tilfelle der en mann ble liggende død i tre måneder i en såkalt omsorgsbolig, ble Dagbladet klaget til PFU av mannens datter.
Saken er del av Dagbladets artikkelserie om mennesker som blir liggende døde i sine boliger over lang tid.
Klageren mener publiseringen bryter med flere punkter i Vær varsom-plakaten (VVP), blant annet punkt 3.9 om å opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet og 4.3 om stigmatiserende omtale. Hun reagerte også blant annet på avisas bruk av bilder fra boligen.
«Dette er bilder som er publisert for å skape sjokk og vantro hos leseren, og dette gjøres for å gi flere klikk og flere lesere. Jeg kan ikke se at noe annet skulle være grunnen», skriver datteren i klagen, ifølge PFU-sekretariatets oppsummering.
Dagbladet avviste i sitt tilsvar at hensikten med bildene var sjokkeffekt, og mente det var etisk forsvarlig å vise dem. Avisa understreket at de tok nødvendige grep for å anonymisere den avdøde, og viste også til at de var i kontakt med klager flere måneder før publisering, men valgte å respektere tydelig tilbakemelding om å ikke ta ytterligere kontakt.
Samtlige PFU-medlemmer uttrykte forståelse for at saken var belastende for klageren, og utvalget vedtok å anmerke at avisa kunne ha varslet om publiseringen av bildene selv om klageren ikke ønsket kontakt.
Men avisa har ikke brutt god presseskikk, konkluderte utvalget.
«Innklaget artikkel avdekket kritikkverdige forhold rundt ordningen med såkalte omsorgsboliger. I denne konteksten har bilder en stor dokumentarisk verdi. Slik utvalget vurderer det, måtte Dagbladet derfor kunne publisere bildene, selv om de var belastende å se på for de pårørende», heter det i uttalelsen.
Min Mote-artikkel ble klaget til PFU – VG gikk fri
En redaksjonell artikkel om en strikkegenser hos VGs Min Mote, som også inneholdt kommersielle lenker til en butikk der man kunne kjøpe garnpakke til genseren, ble klaget til Pressens Faglige Utvalg av Roy André Tollefsen.
VG svarte selv at det var en teknisk glipp at selve annonselenken manglet merking i denne artikkelen.
En uheldig glipp, uten at PFU tvilte på VGs forklaring, «sett i lys av at det i artikkelen ellers ble godt opplyst om lenkepraksisen», heter det i uttalelsen vedtatt under onsdagens behandling.
Videre:
«At artikkelen er så tydelig rettet mot én leverandør, gjør at den står i fare for å fremstå som en ren reklameartikkel, jf. VVP 2.7. PFU ser imidlertid at VG påpeker at oppskriften er gratis, og at garnet kan kjøpes i andre butikker. VG har også merket artikkelen med informasjon om at dette er en redaksjonell artikkel som omtaler produkter VG mener har journalistisk interesse».
PFU konkluderte med at de samlet sett anser det som tilstrekkelig klargjort at artikkelen er redaksjonelt innhold.
Finansavisen fikk PFU-ros
Finansavisen brøt ikke god presseskikk, konkluderte PFU da utvalget i dag behandlet en klage fra en megler.
De innklagede artiklene omtalte vietnamesere uten norsk-kunnskaper, som hevdet å ha betalt en megler som inngikk kontrakter om ny bolig for dem, uten at de hadde tilstrekkelig finansiering i orden, eller helt forsto at de kjøpte leilighet.
Megleren mente at det ikke var grunnlag for eller relevant å omtale henne med navn. Hun reagerte også på å bli omtalt som «eks-megler», da dette ga et feilaktig inntrykk av at hun skulle ha mistet sin meglerbevilling.
Klager stilte også spørsmål ved kildegrunnlaget og mente at hun ikke var forelagt alle beskyldningene.
- Les PFU-sekretariatets oppsummering av saken.
Utvalget påpekte at Finansavisen måtte kunne sette et kritisk søkelys på meglerens rolle. PFU mente imidlertid at avisen kunne vært tydeligere i kontakten med megleren.
– Jeg må berømme Finansavisen for å sette søkelyset på et veldig interessant fenomen, sa Ådne Lunde, som representerer journalistene i PFU
– Et godt stykke journalistikk, mente han.
Flere andre utvalget påpekte også at dette var et viktig stykke journalistikk.
Overgrepsanklager mot Durek: Se og Hør felt i PFU
Dagens andre Se og Hør-artikkel som ble tema for Pressens Faglige Utvalg, etter klage fra Durek Verrett, gjaldt en artikkel der han anklages for overgrep i forbindelse med behandling.
Det var Vær varsom-plakatens punkt 3.2 om faktasjekk og kildebredde som ble mest diskutert i utvalget, i lys av at kildegrunnlaget til saken kun virket å være mannens påstander og imøtegåelse fra Verretts side.
Utvalget landet til slutt på at opplysningskontrollen ble for tynn, og at ukebladet hadde brutt god presseskikk på punkt 3.2.
Det var synd for sakens del at flere opplysninger og mer dokumentasjon om lignende anklager ble publisert først noen dager senere, mente PFU-leder Anne Weider Aasen.
– Det er et skikkelig dilemma. Mediene må kunne omtale saker som dette, men samtidig må det finnes et visst krav til dokumentasjon og sannsynliggjøring, sa PFU-lederen, som også var opptatt av at en fellelse ikke måtte bli en presedens for at saker om varsler eller kritikkverdige forhold ikke skal kunne omtales.
Flere var i tvil om fellelsen. Fædrelandsvennen-redaktør Eivind Ljøstad var blant medlemmene som argumenterte for at publiseringen var innenfor grensen. Da saken ble konkludert, var han i tenkeboksen angående dissens.
I samme PFU-behandling ble Se og Hør også felt for en artikkel der de publiserte et gammelt bilde der Verrett poserte naken.
Årets avistegning: Disse 11 er i finalen
Av til sammen 108 bidrag fra 34 tegnere, har Årets avistegning-juryen trukket fram 12 tegninger fra 11 tegnere til finaleheatet.
En av disse kåres til Årets avistegning under Medielederkonferansen 7. mai.
Juryleder Bjørn Kristoffer Bore sier i en pressemelding at han er imponert over kvaliteten på tegnerne og nivået på de nominerte tegningene.
– Det er tøffe tider for norske avistegnerne, men de leverer illustrasjoner i verdensklasse år etter år. Nivået er imponerende, og det er også godt å se at en ny generasjon tegnere fornyer faget, og tilfører det ny kraft.
Årets avistegning skal synliggjøre tegningen som et eget journalistisk uttrykk i trykte medium og på nett. Prisen deles ut årlig av Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Tegninger fra hele 2024 har kunnet delta i årets konkurranse.
Juryen har bestått av Bjørn Kristoffer Bore, (Vårt Land, juryleder, MBLs representant), Tone Sofie Aglen (NRK, NJs representant), Sissel Skjervum Bjerkehagen (Oppland Arbeiderblad, NRs representant) og Bianca Boege (Avistegnernes hus, avistegnernes representant).
Ord mot ord: Se og Hør felt i PFU for Durek-nakenbilde
Skjermdump Light Watkins / Youtube Onsdag behandlet PFU klage fra Durek Verrett om to ulike Se og Hør-artikler.
Utvalget brukte kort tid på å felle ukebladet for en artikkel der de publiserte et gammelt bilde der Verrett poserer naken.
Verrett mente i klagen at bildet av ham naken aldri hadde vært offentliggjort før, mens Se og Hør mente at det hadde blitt publisert i et magasin tidligere. De klarte imidlertid ikke å gjenfinne magasinet.
«VVP 4.3 krever at mediene viser respekt for folks privatliv og ikke fremhever private forhold som er saken uvedkommende. Nakenhet hører privatlivet til, og PFU understreker at mediene må være ytterst varsomme med å eksponere enkeltpersoner på nakenbilder uten deres samtykke», heter det i PFU-uttalelsen.
Tatt i betraktning Se og Hørs mangelfulle opplysninger om bildet, må utvalget legge til grunn at bildet ikke har vært publisert i offentligheten før den innklagede artikkelen, uttaler de.
PFU vurderer ikke bildet til å være av særlig rammende eller krenkende karakter, men:
«Det er like fullt et nakenbilde, som må kunne sies å tilhøre privatlivet. Å publisere det uten samtykke, samt å fremstille det som at klager har stilt opp som profesjonell nakenmodell, var et brudd på Vær Varsom-plakaten, jf. VVP 4.3.»
I samme PFU-behandling, som også tok opp en artikkel om overgrepsanklage mot Verrett, ble ukebladet felt på VVP-punkt 3.2 om opplysningskontroll.
TV 2 brøt ikke god presseskikk
Hele premisset for TV 2 hjelper deg sin sak er feilaktig, mente Stavanger kommune – og klaget en nettsak og en Tiktok-video inn for Pressens Faglige Utvalg. Stavanger kommune reagerte blant annet på flere bilder som ble publisert.
Men kommunen fikk ikke gjennomslag i PFU, som la vekt på at TV 2 synliggjorde uenigheten og usikkerheten som var knyttet til bildene, og konkluderte med at bildene kunne publiseres.
Publiseringen var klaget inn på fire punkter i Vær varsom-plakaten: 3.2 (kildekritikk og opplysningskontroll), 4.4 (dekning for titler), 4.12 (bildebruk) og 4.13 (rette feil).
Utgangspunktet for TV 2s publiseringer var en leietaker som var misfornøyd med tilstanden på en leilighet hun skulle leie av Stavanger kommune.
Slik kommunen så det, handlet dette om en «ikke-sak», der TV 2 likevel har presentert saken i tråd med utleiers vinkling. Stavanger kommune mente også at artiklene inneholder en rekke feil.
- Les PFU-sekretariatets oppsummering.
TV 2 har hele veien avvist brudd på god presseskikk:
«Overordnet handler saken om at folk må oppleve at kommuner er trygge leietagere, der kontraktsforholdene er i orden - og at man må forvente at kommunen rydder opp hvis noe går galt. Vi mener dermed det har stor nyhetsverdi og allmenn interesse å omtale utfordringene en privatperson hadde ved å leie ut leiligheten sin til en av landets største kommuner», argumenterer TV 2 i sitt tilsvar til PFU.
I debatten på dagens møte, uttalte Ingrid Rosendorf Joys, som representerer allmennheten, at saken alt i alt fremstår mer som en uenighet mellom partene enn et presseetisk brudd.
Hun pekte også på at kommunen kom godt til orde i saken.
– Jeg synes at dette er et ryddig og fint stykke journalistikk, sa Ådne Lunde, som representerer journalistene i PFU.
Det ble påpekt at det var gjort noen mindre feil knyttet til bildepubliseringen, men at dette ble raskt ryddet opp i. Og at TV 2 også hadde gjort en jobb knyttet til å verifisere og kontrollere bildene.
NTB og LLA med KI-samarbeid
NTB og Landslaget for lokalaviser (LLA) har inngått et samarbeid som skal bruke kunstig intelligens til å styrke lokaljournalistikken. Det kommer frem i en pressemelding.
Sammen skal de videreutvikle NTBs KI-verktøy «Sladrehank» – en digital vaktbikkje som oppdager viktige endringer og mønstre i offentlige data og gjør avansert datajournalistikk tilgjengelig for alle redaksjoner, uansett størrelse, heter det i meldingen.
Prosjektet har fått støtte fra Medietilsynet og skal vare ut året.
Gull i offentlige data
Fire lokalaviser - Hallingdølen, Saltenposten, Vest-Telemark Blad og Sogn Avis - skal teste og videreutvikle verktøyet sammen med NTB for å sikre at det møter lokaljournalistenes faktiske behov i hverdagen.
– Dette er journalistikkens svar på å finne nåla i høystakken. Vi vet det ligger gull i offentlige data, men få har tid til å grave. «Sladrehank» gjør på sekunder det som ville tatt en journalist dagevis med research, og varsler umiddelbart om interessante funn, sier Unni Ødegård, direktør i NTB Partner, ifølge pressemeldingen.
Hallingdølen-redaktør Lillian Holden sier i pressemeldingen at de bruker utallige timer på å ringe rundt til kommuner uten resultater.
– Det blir så uoverkommelig at vi til slutt mister motet. Med Sladrehank kan vi automatisere denne letingen og i stedet bruke tiden på det vi er best til – å skrive gode, relevante saker for lokalsamfunnet, sier hun.
Samarbeidsprosjektet har fått støtte fra Medietilsynet og skal vare ut 2025.
Demokratisk
Direktør i NTB Partner, Unni Ødegård, generalsekretær i LLA, Thomas Bruvik og ansvarlig redaktør Lillian Holden i Hallingdølen. Foto: Thomas Brun / NTB / LLA og Hallingdølen For LLA representerer samarbeidet et demokratiseringsprosjekt for datajournalistikk, heter det i pressemeldingen.
– Det er utrolig viktig at også lokalavisene kan være med i den rivende utviklingen som skjer. Derfor setter vi stor pris på at lokalaviser kan være med og prøve ut nye verktøy som NTB nå utvikler, sier Tomas Bruvik, generalsekretær i LLA.
Nå kan selv den minste lokalavis lage viktige saker basert på komplekse data, uten at det krever spesialkompetanse eller enorme ressurser, ifølge pressemeldingen.
Varsler på Slack
Verktøyet fungerer som en intelligent assistent som analyserer store mengder offentlige data og sender varsler direkte til journalisten via Slack når noe av nyhetsverdi dukker opp.
Den første versjonen er allerede koblet mot data fra Statistisk Sentralbyrå, og prosjektet vil utvide med flere relevante datakilder gjennom samarbeidsprosjektet.
NTB har de siste årene bygget opp sterk kompetanse innen automatisering og kunstig intelligens, skriver de i pressemeldingen.
– Vi er i en tid der redaksjonene må gjøre mer med mindre ressurser. Med «Sladrehank» gir vi journalistene et kraftfullt verktøy som forsterker deres evne til å oppdage, forstå og formidle viktig samfunnsjournalistikk, avslutter Ødegård.