Mener flertallet av kommentatorene lener seg mot høyre

Roger Aarli-Grøndalen
nyhetsstudio

I rapporten «Hvem slipper til i mediene?», har Manifest Analyse konkludert med at det er en stor skjevfordeling i politisk representasjon i NRKs debattflater.

Ifølge undersøkelsen er det overvekt av deltakelser fra kommentatorer som kan plasseres til høyre for midten i den økonomiske politikken. 71 prosent kan plasseres på den borgerlige siden av spektrumet, mens bare 29 prosent kan plasseres på rødgrønn og sosialistisk side, skriver de to rapportforfatterne Emil Øversveen og Magnus Marsdal. 

Rapporten har kartlagt deltakelser i Dagsnytt 18 og Politisk Kvarter over to tidsperioder, høsten 2018 og høsten 2023. Totalt 4657 deltakelser er med i utvalget.

Les rapporten her.

– I NRKs formålsparagraf står det at NRK skal oppfylle samfunnets «demokratiske, sosiale og kulturelle behov», og «være balansert over tid». For å oppnå dette formålet er det nødvendig at stemmene som slipper til i kanalens politiske flater gjenspeiler det politiske mangfoldet i opinionen. Vår undersøkelse tyder på at dette ikke er tilfellet per i dag, sier rapportforfatter Øversveen i en pressemelding.

I en artikkel i Klassekampen møter rapportforfatterne motstand.

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Frithjof Jacobsen, sier til Klassekampen at han tror rapporten bommer når såpass mange kommentatorer plasseres på høyresiden. Mange er nok mer i midten, nærme Arbeiderpartiet, mener han.

Ole Eivind Henden, redaktør i Nyhetsdivisjonen i NRK, sier til Klassekampen at de sitter pris på innspillene fra Manifest Analyse, men han reagerer også på noen av konklusjonene. Blant annet at Manifest kategoriserer NRKs økonomi­kommentator Cecile Langum Becker som «sentrum-høyre».

– Det er jeg uenig i. Vi i NRK har ingen kommentatorer som er plassert på den ene eller andre siden.

Rettelse:

I en tidligere utgave gjenga vi følgende Frithjof Jacobsen-sitat fra Klassekampen:

– Jeg synes det er en litt svak metode å sitte og telle antall kommentatorer og ta for gitt at man er borgerlig fordi man jobber i en spesifikk avis. Det er mer interessant hva man sier og mener, enn hvor man jobber. Kommentarjournalistikken i Norge har en lang tradisjon for å være fri og ubunden. 

Dette er ikke riktig, skriver Manifest Media i en epost: 

«Kategoriseringen er basert på en konkret vurdering av de enkelte kommentatorenes holdning til økonomiske spørsmål. Kommentatorene er ikke kategorisert ut fra hvor de jobber, men ut fra det de selv har ment og skrevet over tid. Derfor er f.eks. Jens Kihl plassert på venstresiden, til tross for at han er ansatt i BT.»

Powered by Labrador CMS