Relatert innhold
Edvard Muli Langen blir redaktør i Lierposten
Foto: Tore Sandberg Edvard Muli Langen tar over ansvaret for sin fjerde Amedia-avis i drammensområdet:
Nå er han ansatt som ansvarlig redaktør og daglig leder i Lierposten, melder konsernet i en pressemelding.
Fra før har Langen tilsvarende rolle i Eikerbladet, Sande Avis og Svelviksposten.
– Først og fremst takker jeg for tilliten og muligheten. Å få Lierposten inn i den avisgruppen vi er i dag, tror jeg vil være med på å styrke alle de fire avisene. I Eiker, Sande og Svelvik har vi fått et godt og sammensveiset lag av journalister. Jeg gleder meg til å få gjengen i Lier inn i den miksen, sier Langen i meldingen.
Styreleder Øyvind Bladt Hagen er positiv til å ha én felles leder for de fire Amedia-avisene rundt Drammen.
– Jeg ser fram til det og tror det vil ha stor betydning for både disse avisene og Drammens Tidende, som også eies av Amedia. Hverdagen inn mot DT vil bli enklere å koordinere, samtidig som det åpner muligheter for å styrke samarbeidet ytterligere, sier Hagen i pressemeldingen.
RSF: Redaktør løslatt etter 21 måneder i fengsel
«Vi gleder oss over løslatelsen av Chung Pui-kuen, tidligere sjefredaktør for nå nedlagte nyhetsmediet Stand News, etter at han har sonet fengselsstraffen på 21 måneder», melder organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) på Facebook.
Redaktøren fra Hong Kong ble i 2023 dømt til fengsel etter at myndighetene konkluderte med «oppviglerske publiseringer».
RSF benytter anledningen til å gjenta at Chung aldri skulle ha blitt fengslet eller dømt, og at publiseringene kun var journalistisk dekning av politiske og sosiale situasjoner i Hong Kong.
Norsk journalists Google-data etterspurt i Hollywood-rettssak
– Det er rett og slett skremmende at journalistisk arbeid kan føre til denne typen juridisk press, uttaler den norske underholdningsjournalisten Kjersti Flaa til VG.
På Instagram har Flaa lagt ut bilde av et brev fra Google som informerer om at data fra hennes Google-konto har blitt begjært utlevert i forbindelse med den mye omtalte rettssaken mellom Hollywood-navnene Blake Lively og Justin Baldoni.
Flaa har blitt dratt inn i saken etter at hun gikk viralt med en video fra et intervju med Lively. Hun har avvist på det sterkeste at publiseringen av videoen var påvirket av noen andre enn henne selv.
– Google har informert meg om at de vil utlevere mine data med mindre jeg går til retten og får stanset det innen 31. juli. Jeg vurderer nå mine juridiske rettigheter, inkludert å sende inn en «motion to quash» – et juridisk dokument som ber domstolen avvise kravet, sier Flaa til VG.
Dagbladet endret i sak – intervjuobjekt var ikke NRK-ansatt
Skjermdump «Ta dere en bolle», meldte Dagbladet at en NRK-ansatt hadde ytret på Facebook, rettet til seere som hisser seg opp over at Dagsrevyens sendetid flyttes på grunn av det pågående fotball-EM.
I artikkelen intervjuet Dagbladet blant annet mannen, som oppfordret folk til å slutte å klage og heller nyte sommersola, og skrev at han hadde jobbet i NRK siden 2013.
Men mannen var ikke NRK-ansatt, kommer det fram i en rettelse lagt inn i saken rundt en time etter publiseringen onsdag morgen.
– Stemmer at vi tok bort en unøyaktig opplysning et stykke nedi artikkelen. Den ble tatt bort etter en times tid, men ingenting annet i saken er endret, skriver stabsredaktør Jan Thomas Holmlund i en sms.
Han understreker at opplysningen om NRK-ansettelse ikke var noe premiss for at saken ble laget i utgangspunktet.
Fredrik Ranheim Lange blir konstituert Stjørdals-Nytt-redaktør
Foto: Stjørdals-Nytt Fredrik Ranheim Lange (33) er konstituert som ansvarlig redaktør i Stjørdals-Nytt og Stjørdalsnytt.no, går det fram av en pressemelding.
Lange kommer fra stilling som konstituert ansvarlig redaktør i Hitra-Frøya Lokalavis, og før det fra jobb som frontsjef og reportasjeleder i Nationen.
Han har også erfaring fra Adresseavisen, Arbeidets Rett, Trønderbladet og Opdalingen.
– Vi er svært glad for å få Fredrik inn i redaktørrollen i Stjørdals-Nytt og Stjørdalsnytt.no. Vi kjenner ham som en svært dyktig og trygg fagperson og som en sosialt trivelig kar. Sammen med staben i avisa er vi sikker på at han vil videreføre den gode utviklingen som er startet, sier styreleder Henning Johansen i meldingen.
Dagens redaktør, Sanna Drogset Børstad, går til jobben som ansvarlig redaktør i Bladet.
Even Hye T. Barka slutter i Nettavisen – går til NRK
Foto: Nils Martin Silvola – Jeg er fantastisk glad for å kunne fortelle at jeg fra midten av august starter i et årsvikariat som journalist og programleder i NRK Rogaland i Stavanger, skriver Even Hye T. Barka på Facebook.
Barka har de siste årene jobbet i Nettavisen, og har tidligere bakgrunn fra blant annet NRK og Medier24.
I en større Journalisten-sak i april uttalte han seg kritisk til ledelsen i Nettavisen, i lys av resultater fra en intern tilbakemeldingstjeneste. Han reagerte også på den interne håndteringen i etterkant.
– Perioden etter at jeg valgte å stille opp i noen artikler om min nåværende arbeidsgiver har vært preget av mange følelser. De siste tre månedene har jeg lært mye og kjent på en merkverdig miks av styrke og besluttsomhet, men også på uro og frustrasjon. Derfor er jeg utrolig takknemlig for den overveldende støtten og omsorgen som gode kollegaer i Nettavisen og folk på tvers av bransjen og utenfor har vist meg, skriver Barka i Facebook-innlegget.
– Det å stå opp for det man mener, er enormt viktig, men også ganske tungt. Sammen med andre er det imidlertid utrolig hva man klarer, og jeg vet at det er mange av disse som jeg vil savne stort.
NRK etterlyser mannlige jomfruer
NRK søker menn som ikke har hatt sex. Bilen på bildet er trolig ikke relatert til saken. Foto: Mats With Greger En ny utlysning fra NRK ber ikke om kandidater med visse erfaringer, men kandidater uten én spesifikk erfaring:
NRK leter etter menn mellom 18 og 50 år som ikke har hatt sex ennå, til et nytt realityprogram.
Det går rikskringkasteren selv ut med på «NRK bidra»-siden sin, som først omtalt av Medier24.
«Vi ønsker å samle en gruppe eventyrlystne menn som tør å by på seg selv, og som ønsker å bidra til å løfte et viktig tema. Er dette deg? Og er du klar for å legge ut på livets største og kanskje viktigste reise?» er innsalget fra NRK.
VG trekker artikkel om bussbrannen
Foto: Marte Vike Arnesen VG har avpublisert en artikkel og en nyhetsvideo om hendelsesforløpet før bussbrannen i Nordre Follo lørdag kveld.
Det kommer fram i avisas rettelogg.
«I artikkelen og videoen sto det at VG hadde opplysninger om at 15-åringen som er siktet for bussbrannen skaffet den brennbare væsken som skal ha antent på en St1-bensinstasjon på Mortensrud», oppsummerer VG, før de selv slår fast:
«Dette har ikke VG dekning for å publisere. I dette tilfellet var ikke VGs faktakontroll god nok.»
Artikkelen ble publisert mandag 7. juli, og lå ute i et døgn fram til ettermiddagen 8. juli.
Amedia-aviser måtte ty til nødløsning
Skjermdump Tirsdag kveld hadde en rekke Amedia-aviser store tekniske problemer med nettavisene sine.
Flere aviser lå ute i «forenklet versjon» med korte saker og enkel grafikk.
– Vi sliter fortsatt med litt ustabilitet, og driver fortsatt med feilsøking, sa kommunikasjonssjef Hallgeir Westrum i Amedia til NTB rundt 00.30 natt til onsdag. Rundt kl 03 var nettavisene tilbake i normal funksjon.
Westrum har uttalt at de ikke har noen indikasjoner på at årsaken var dataangrep.
Sterkt kvartal for DN Media Group
DN Media Group, som eier blant annet Dagens Næringsliv, Fiskeribladet og Europower, økte resultatet (EBITDA) fra 32,1 millioner kroner i andre kvartal 2024 til 51,4 millioner kroner i andre kvartal 2025.
Det melder de selv i en pressemelding onsdag morgen.
Heldigitale abonnementsinntekter var 11,4 prosent høyere enn i samme kvartal i 2024. Nå er 65,3 prosent av abonnementsinntektene i DN Media Group heldigitale, mot 61,9 prosent på samme tid i fjor.
Konsernsjef Amund Djuve erklærer seg fornøyd med fortsatt resultatframgang for både DN og de internasjonale bransjepublikasjonene.
– I en periode preget av usikkerhet knyttet til internasjonal handel og økonomisk utvikling, er det et stort behov for innsiktsfull næringslivsjournalistikk av høy kvalitet, sier han i pressemeldingen.
Avisa Nordland med resultat på 23,7 millioner
Avisa Nordlands resultat for fjoråret får redaktør og daglig leder Stig Jakobsen til å hente fram fotballmetaforene.
Avisa leverte et resultat før skatt på 23,7 millioner. Etter skatt er tallet 18,4 millioner, viser årsregnskapet.
– Prestasjonen er helt der oppe med Glimts beste kamper i Europa, sier Jakobsen til egen avis.
Fjorårets reorganisering i markedsavdelingen og kutt fra seks til tre papiraviser i uka har bidratt positivt til totalen, vedgår Jakobsen.
– Men det er viktig ikke å glemme at det oppe i disse krevende prosessene har blitt levert fabelaktig, både redaksjonelt og på markedssiden. Det ville være som å unnlate å si at Lamin Yamal har spilt fantastisk, ettersom Barcelona ellers går så bra.
NRK delte falsk nyhet om flomkatastrofen i Texas
Foto: Marte Vike Arnesen Mandag fjernet NRK innholdet i en nyhetsmelding, opplyser de selv.
Nyheten handlet om en påstått oppsiktsvekkende hendelse under flomkatastrofen i Texas, som blant annet rammet en sommerleir for jenter.
«I ein tidlegare versjon av denne meldinga skreiv vi om to jenter som blei funne i live etter å ha klamra seg fast til eit tre. Denne historia har vist seg å vere falsk», skriver NRK selv.
Bransjenettstedet Poynter har gått i detalj om hvordan den falske historien oppsto og spredte seg lokalt, nasjonalt og til slutt internasjonalt.
Vil ha PFU-sak behandlet på nytt – Ikke aktuelt, svarer presseforbundet
Foto: Mats Greger De to politiske journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, som klaget flere medier til Pressens Faglige Utvalg etter dekningen av boka «Partiet», ønsker å få klagen mot TV 2 behandlet på nytt, melder Medier24.
Det blir ikke aktuelt, svarer generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.
Gilbrant og Suvatne sa i forrige uke til Journalisten at de mener PFU-leder Anne Weider Aasen er inhabil til å behandle klagen mot TV 2. Overfor Medier24 stiller de seg bak en nylig påpekning fra Aftenposten-journalist Vegard Venli om at det er utvalget som skal ta en avgjørelse når spørsmål om habilitet blir reist i et møte.
Floberghagen svarer at spørsmålet om inhabilitet ikke ble reist i møtet, men var avklart fra Weider Aasen sin side i forkant.
Generalsekretæren har tidligere uttalt at sekretariatet var enig i Aasens egen vurdering om at hun, over ett år etter at hun sluttet i TV 2 og gikk til NRK, var habil til å delta i behandlingen av klage mot TV 2.
Sekretariatet hadde foreslått fellelse, men TV 2 gikk fri da saken kom opp for utvalget. Allmennhetens representanter støttet også fellelse, og tok dissens fra flertallsuttalelsen.
NRK: Fikk medhold i tingretten etter begjæring fra arkitektkontor
Mandag melder NRK i en pressemelding at Link Arkitektur ikke nådde gjennom med begjæringen om midlertidig forføyning etter gjennomføringen av arkitektkonkurransen for nytt NRK-hovedkontor på Normannsløkka.
Link var blant deltakerne i konkurransen for å finne arkitektene som skal tegne NRKs nye hovedkontor, og mente vinneren Nordic Office of Architecture fikk fordeler i prosessen.
Rettens avgjørelse betyr at NRK nå signerer kontrakt med Nordic.
– Vi er fornøyde med tingrettens grundige behandling, og at retten kom frem til at NRK har opptrådd i henhold til anskaffelsesregelverket. Vi ser nå frem til å starte samspillet med arkitektene i Nordic Office of Architecture og entreprenøren, HENT AS. Sammen skal vi utvikle og bygge NRKs nye hovedkontor på Normannsløkka. Det gleder vi oss til, sier prosjektdirektør Tor I. Hoel i pressemeldingen.
Nordlys med benkeforslag – nå er Amedia-direktør styreleder for uavhengige Nye Troms
Petter Høiseth er ny styreleder for Nye Troms. Foto: Amedia Den ekstraordinære generalforsamlingen for aksjonærene i Nye Troms endte fredag med at sittende styreleder og nestleder ble vraket til ny periode, melder både Nye Troms selv og Folkebladet.
Generalforsamlingen valgte i stedet Amedia-konserndirektør Petter Høiseth og Nordlys-ansatte Linda Vaeng Sæbbe til ny styreleder og nestleder. Dette etter benkeforslag fra Nordlys-redaktør Helge Nitteberg, som representerte Nordlys som aksjonær på møtet.
Nye Troms er en konsernuavhengig lokalavis, men har de siste par årene vært blant de rundt tjue uavhengige avisene landet rundt som har partnerskap med Amedia.
Hele bråket rundt styresammensetningen i avisa begynte etter at nettopp Nitteberg ble vraket til styreverv i avisa for kommende periode, da etter benkeforslag fra daværende styreleder Karl-Oskar Fosshaug.
– Det er ikke viktig for meg å sitte i styret i Nye Troms. Det vi har vært opptatt av er å ha folk med relevant bransjeerfaring, som er en klar fordel for styrene i alle mediebedrifter. Det har nå det nye styret fått med de to nye som er valgt inn. Dette er etter mitt syn et høyst kompetent og godt sammensatt styre med ulike egenskaper, sier Nitteberg til Folkebladet.
Avgått styreleder Fosshaug kaller det nye styret «særdeles sentralisert», og peker overfor Nye Troms på at en overvekt av styret i lokalavisa nå bor i Tromsø. Og han tar opp Amedia-bindingene:
– Styreleder er konserndirektør i Amedia, som igjen eier Nordlys. Nestleder er både ansatt og styremedlem i Nordlys. Det er betenkelig at begge disse har så tette bånd til Nordlys og Amedia, samtidig som Amedia er den største leverandøren til Nye Troms. Ei avis som skal være selvstendig og frittstående. Det bør alle merke seg, sier Fosshaug til avisa.
Til det svarer Nitteberg:
– Styret er valgt for å gjøre en jobb for Nye Troms, på vegne av virksomheten og eierne, og det er jeg helt trygg på at det nye styret vil gjøre, inkludert de nye styremedlemmene. Styremedlemmene er personlig ansvarlig og representerer kun seg selv, og tar kun hensyn til Nye Troms sine interesser. Når det gjelder avtalen mellom Nye Troms og Amedia er denne styregodkjent, og påvirkes ikke av de som sitter i styret.
AS Nye Troms er selv største aksjonær i selskapet med 23 prosent av aksjene. Målselv kommune eier rundt 11 prosent, Nordlys 6 prosent i tillegg til en rekke småaksjonærer.
BA har nå over 1000 abonnenter mellom 15 og 20 år
Som første avis i Amedia passerte Bergensavisen (BA) 1000 abonnenter mellom 15 og 20 år fredag formiddag, opplyser ansvarlig redaktør og administrerende direktør i BA, Guro Valland, i en epost til Journalisten.
I skrivende stund er det nå 1004 unike brukere som har registrert seg for å lese BA gratis.
– Den første milepælen er nådd, fastslår Valland.
– Dette er vi utrolig glade for. At så mange unge folk vil ha tilgang på BAs journalistikk om Bergen, er en tillitserklæring til det vi jobber for hver eneste dag.
Guro Valland sammen med videosjef Torbjørn Fardal og some-sjef Marie Skarpaas Karlsen. Foto: Eirik Hagesæter / BA Snart to uker har gått siden Amedia lanserte sitt nye gratis-abonnement for alle unge mellom 15 og 20 år. Så langt viser BAs interne tall at saker innen samferdsel, politikk, sport, krim og hendelser er det mest interessante. Men det er særlig én satsing som skiller seg ut.
– Den klart mest leste saken er BAs store maktkåring, som vi lanserte forrige uke. Den er blitt en fulltreffer hos alle målgruppene våre.
Det er litt flere unge menn enn kvinner som har registrert seg for å lese BA. De fleste gratis-abonnentene er 18 år, men det er god spredning i alle aldre fra 15 til 20, opplyser BA-sjefen.
– Vi visste ikke helt hva vi skulle forvente da vi lanserte tilgangen, men jeg er genuint glad for at så mange unge viser interesse for redaktørstyrt innhold. Den første milepælen er nådd, forteller Valland.
Guro Valland foran BA-gjengen. Foto: Foto: Eirik Hagesæter / BA Tommy Robinson nekter for trakassering av journalister
Den høyreekstreme britiske aktivisten Tommy Robinson, hvis egentlige navn er Stephen Yaxley-Lennon, møtte torsdag i Southwark Crown Court i London, der han nektet straffskyld for å ha trakassert to journalister fra MailOnline, skriver The Guardian.
Robinson er tiltalt for to tilfeller av trakassering mot journalistene Andrew Young og Jacob Dirnhuber.
Under det korte rettsmøtet erklærte Robinson seg ikke skyldig. Han vinket også til sine støttespillere i rettssalen.
Fem dager er satt av til rettssaken, som etter planen først starter i oktober 2026.
Bruker egne mobiler til TikTok
Rettelse: Da denne notisen ble publisert fredag 4. juli, skrev vi at NRK skal produsere TikTik-innhold på gamle mobiler. Det er ikke riktig. NRK skal bruke sitt vanlige produksjonsutstyr. Endringene ble gjort 7. juli klokka 9.30.
---
I juni ble det klart at NRK skal gjøre comeback på TikTok.
– Vi ser at vi trengte å justere tilstedeværelsen vår i den retningen akkurat nå. NRK har en begrenset tredjepartsstrategi, og det er en pågående vurdering av hvor vi får mest igjen for å være til stede, sa konstituert nettsjef Kathrine Hammerstad til Journalisten.
I 2023 ble det innført forbud for NRK-ansatte å ha TikTok-appen på sine jobbmobiler, og den sikkerhetsvurderingen står ved lag, skriver Medier24.
Reidar Kristiansen, redaksjonssjef for digital utvikling i NRK, sier til Medier24 at Ung-redaksjonen bruker gamle, utrangerte mobiler til TikTok-telefoner.
– Der har de bare TikTok på telefonen, så har man vanlig arbeidstelefon til andre ting, forteller han.
Her er alle innspillene til Medietilsynet
Foto: Kine Jensen / Medietilsynet Medietilsynet har fått i oppdrag å vurdere de eksisterende mediestøtteordningene, og har bedt bransjen om innspill.
Torsdag har tilsynet publisert alle innkomne innspill, 25 i tallet.
- Les alle innspillene på tilsynets nettsider.
Flere av innspillsforfatterne tar for seg ulike sider ved innretningen av produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier, gjerne kalt pressestøtten.
Dansk-eide Watch Media, som driver ni nisjemedier i Norge og som fikk avslag på pressestøttesøknaden i fjor, tar for eksempel opp kravet om at et selskap kun kan drive ett medium, hvis dette mediet mottar pressestøtte.
«Et krav kunne i stedet være at det administrative setup innrettes slik at man til enhver tid kan måle og fremlegge økonomien for det nisjemediet som det søkes støtte for. Alternativt å lempe på kravene til hvornår det er snakk om ett samlet medie, eller flere særskilte medier», skriver landsjef Kristin Stoltenberg, med enkelte danske vendinger.
Klassekampen, landets største pressestøttemottaker, peker på flere fronter der norske medier er under press for øyeblikket, i sitt innspill.
«Dette er ikke tidspunktet for å endre ordningene på måter som reduserer støtten til norske medier», skriver redaktør Mari Skurdal og direktør Harald Fougner, og ramser blant annet opp press fra tek-aktører, et papirsystem med utfordringer, kostnader ved digitalisering og et krevende annonsemarked.
Videre peker de på konsekvensene av innført avkortning i tilskudd ved økt omsetning:
«Vi er glade for taket ble justert slik at effekten av den ble skjøvet noe fram i tid, men den vil like fullt ha alvorlige konsekvenser for oss når den avkortningen inntreffer. Vi tror det er lite hensiktsmessig med en slik mekanisme, og dette kommer som et tak selv om veksten vår bare er i takt med stadig eskalerende utgifter. Vi er redd ordningen vil fungere som et funksjonelt tak for hvor stor en konsernuavhengig avis kan bli i Norge.»