Jon Hustad i Dag og Tid mener NRK driver omvendt rasisme. Foto: BIrgit Dannenberg

«Som å lage sak på Treholt uten å nevne spionasjen»

Statsadvokaten støtter Hustads kritikk av NRK, som ikke nevnte at romkvinne var dømt for medvirkning til barnevoldtekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en artikkel i Dag og Tid går Jon Hustad til angrep på NRK, som han mener «ikke forteller sannheten». Innslaget han kritiserer gikk på Dagsrevyen lørdag 12. januar. Det handlet om en romkvinne som er dømt i Bergen tingrett for menneskehandel med egne barn.

Intervjuet i fengsel

– Hun reiste rundt sammen med dem, og solgte smykker slik romfolk har gjort i generasjoner. Lørdagsrevyen har besøkt henne i Bergen fengsel, og barna hennes som nå bor i Romania.

Slik introduserer Dagsrevyens ankerkvinne Nina Owing den åtte minutter lange reportasjen som er laget av reporter Runar Henriksen Jørstad. Den dømte romkvinnen Mirela Mustata kommer umiddelbart til orde fra Bergen fengsel:

– Jeg har ikke gjort noe som skulle føre til fengsel i 2 år og 4 måneder. Jeg ber om at rettferdigheten seirer. Jeg har ikke gjort det jeg er dømt for. Jeg håper av hele mitt hjerte at de som kjenner sigøynernes tradisjon, tror meg.

Senere gjester NRK sønnen hennes (22 år) i Romania. Han gir støtte til moren:

– Det er ikke sant at moren vår utnyttet oss. Det er slik familiene våre lever. Vi reiser sammen og jobber sammen. Vi selger ringer, rett og slett, sier sønnen.

Dømt for voldtekt

Mot slutten av reportasjen fortelles det at ankesaken mot romkvinnen skulle begynt nå på nyåret. Men den er avblåst etter at kvinnen trakk anken slik at hun kan reise hjem til sønnen i Romania så fort hun har sonet dommen.

Det reportasjen ikke sier noe om er at kvinnen i dommen fra juli i fjor også er dømt for medvirkning til voldtekt av sin egen 11 år gamle datter. 

– Om du godtar en dom for medvirkning til voldtekt av jentungen din, er du da et offer som fortjener vår sympati? NRK ser ut til å mene det, skriver Hustad i artikkelen der han går til angrep på NRK.

– Kampanjejournalistikk

Overfor Journalisten utdyper Hustad kritikken. Han mener NRKs vinkling ikke er uventet, men uheldig.

– NRK har lagt seg på en linje med å fortelle fortellinger i stedet for være journalister. Dette er ren kampanjejournalistikk for å prøve å skape sympati for en kultur og en kvinne som har gjort noe forferdelig.

Programlederen og journalisten reagerer på at NRK ikke forteller om alle forbrytelsene som kvinnen er dømt for. 

– Det er som å lage sak på Arne Treholt uten å nevne at han er dømt for spionasje.

Hustad håper NRK har begått en tabbe, men han tviler på det. Han mener reportasjen er omvendt rasisme, og at voldtekten er utelatt for å skape sympati med romkvinnen.

– Hadde voldtekten blitt nevnt hadde vi bare følt kvalme. 

Kritikk fra statsadvokaten

Og Hustad får støtte. Også statsadvokat Rudolf Christoffersen ved Hordaland statsadvokatembeter har merket seg reaksjonen på reportasjen.

– Det har vi og. Dette var en ensidig framstilling hvor helt sentrale faktaopplysninger fra straffesaken ble fortiet, sier Christoffersen, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt.

Journalisten var fredag i kontakt med reporter Runar Henriksen Jørstad, og deretter med redaksjonell ledelse. Men NRK responderte ikke i løpet av fredagen.

Powered by Labrador CMS