Mediepolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre. Foto: Venstre
Mediepolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre. Foto: Venstre

Lover kamp for mediestøtten

Venstres mediepolitiske talsmann Terje Breivik sier mediestøtten vil bli prioritert under budsjettforhandlingene med Høyre og Frp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under Venstres pressekonferanse om partiets alternative statsbudsjett mandag, tok det 19 minutter før pressestøtten ble nevnt. Men mediepolitisk talsmann Terje Breivik forsikrer at det ikke er et tegn på at partiet vil prioritere mediestøtten lavt under forhandlingene som starter i Stortinget denne uken.

– Du må ikke lese det sånn. Mediepolitikken vil være et sentralt tema under forhandlingene, sier Breivik.

I likhet med samarbeidspartiet KrF vil Venstre reversere regjeringens kutt på 50 millioner kroner i pressestøtten. De to mellompartiene går også lengre enn regjeringen på mediemoms: Mens kulturminister Thorhild Widvey lover lavmoms med overgangsordning, vil Venstre og KrF ha nullmoms for mediene. Venstre har beregnet kostnaden av et teknologinøytralt momsfritak for aviser fra henholdsvis 1. juli 2015 og 1. januar 2016 til 60 millioner kroner for neste år. Partiet vil dessuten at den også skal omfatte tidsskrifter.

– Mediebransjen er i en voldsom utvikling og mange står overfor store utfordringer. I en slik situasjon syns Venstre det ikke er riktig å kutte i pressestøtten, heter det i det alternative budsjettet:

– Venstre mener heller ikke at det er riktig å innføre en teknologinøytral lav mva-sats på 8 prosent slik regjeringen legger opp til, men at det innføres et teknologinøytralt momsfritak slik de trykte aviser har i dag.

Foruten pressestøtten og mva-fritak går Venstre inn for å øke støtten til Institutt for journalistikk (IJ) med én million kroner sammenlignet med regjeringens forslag. Også støtten på 4,1 millioner kroner til samiske aviser vil Venstre opprettholde.

Powered by Labrador CMS