Oljeselskap bøyde av for presset
Eni Norge ville først nekte journalistene å snakke med de ansatte på oljerigg. Etter at flere redaksjoner ville boikotte turen, slakket de på kravene.
– Det skyldes delvis en misforståelse, men det er ordnet opp. Ingen av redaksjonene boikottet turen, sier informasjonssjef Ida Kristin Andersen i Eni Norge til Journalisten.
Eni Norge (tidligere italienske Agip) ønsket med mandagens besøk på oljeriggen Polar Pioneer å gi en informasjon om Enis letevirksomhet på Goliatfeltet utenfor Hammerfest.
Andersen sier til Finnmark Dagblad at selskapet har gjort seg skyldig i det hun kaller en «kulturell misforståelse».
– Vi ønsker selvsagt ikke å drive noen form for sensur, understreker hun.
Vurderte å bli hjemme
Pressefolk i både Hammerfest og Stavanger hoppet litt i stolen da de mottok betingelsene for turen fra oljeselskapet. Redaksjonene ble bedt å sende inn sine spørsmål på forhånd. Men det de reagerte mest på var at de også ble nektet å snakke med de ansatte på riggen.
Både nyhetsredaktør Egil Ø. Nærland i Stavanger Aftenblad og ansvarlig redaktør Kåre M. Hansen i Finnmark Dagblad vurderte derfor å la sine journalister bli hjemme. Begge krevde at Eni Norge måtte endre vilkårene for pressebesøket.
– Da vi fikk forespørselen om intervju om bord ble vi først usikre, forteller Enis informasjonssjef.
– De ansatte har ikke nødvendigvis fagkunnskap om prosjektet Goliat. Men vi kom til slutt fram til at å intervjue de ansatte om hvordan det er å jobbe om bord selvfølgelig er helt greit, såfremt det er godkjent av plattformsjefen, sier Andersen.
Fikk snakke til slutt
Enden på visa ble, etter at Journalisten omtalte saken fredag, at journalister fikk snakke med ansatte, bare ikke om Goliat-prosjektet.
Spesielle sikkerhetsregler på oljeplattformer skal være noe av bakgrunnen for restriksjonene oljeselskapet først krevde.
– Jeg forstår at journalister ikke kan gå fritt på en oljerigg, men dette oppfatter vi som et urimelig forsøk på å begrense våre arbeidsvilkår. Det kan minne om sensur, men egentlig tror jeg bare Eni Norges italienske toppledelse ikke har forstått hvordan vi har det her i Norge. Derfor valgte vi å si ifra, sier Finnmark Dagblad-redaktør Kåre M. Hansen.
Etter at Eni bøyde av for presset valgte både Finnmark Dagblad og Stavanger Aftenblad å sende reportere på presseturen. På turen deltok også Nordlys, NRK og Dagens Næringsliv.