Realityfeber i norske hjem
Rekordmange nordmenn vil være på med TV-kanalenes realityserier. Det siste året har 75.000 meldt seg på, skriver Dagsavisen.
De rundt 100 ferskeste søkerne til en norsk realityserie skal snakke ut om sexlivet sitt på TV-skjermen. Det er nærmere femti par som til har nå søkt om å få være med på TV3s nyeste realitysatsing «Sexskolen».
Deltakere i realityserier må være villig til det meste. De er TV-bransjens billigste seermagneter. De risikerer å bli uthengt på skjermen, brette ut følelseslivet sitt, gjøre seg til latter for seerne, og seinere bli brukt som spaltefyll i tabloider og ukeblader.
Likevel er nordmenns interesse for å bli med på realityserier større enn noen gang, fastslår avisen.
I løpet av det siste drøye året har nærmere 75.000 søkt om å få bli med på kanalenes nye show. Ifølge tall som Ny Tid har hentet inn forsøkte 60.000 nordmenn å bli med i realityserier i perioden mai 2005 til mai 2006. Blant dem var 10.000 som gjerne ville få et nytt hus av TV3 i «Ekstrem Oppussing». 15.000 ville være med i vinterens «Idol». Til årets utgave av det ekstreme trash-stemplede «Big Brother» ville 5.000 være med. Det er en fordobling fra året før. Siden har trenden fortsatt.
Til nå har 15.000 også meldt seg til høstens satsinger på TVNorge, TV 2 og TV3. Kanalene melder om rekordpågang til kjente serier som «71 grader nord», «Farmen» og «Charterfeber».
Ifølge informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i TVNorge er søkerne til realityserier helt gjennomsnittlige nordmenn.
– Vi får søkere fra 16 til 50 år, men de fleste er mellom 20 og 30. Søkerne er gjerne fra byer, de er 60 prosent menn og 40 prosent kvinner. Flertallet oppgir at de vil være med for å få et avbrekk i hverdagen, sier Gjelseth.
Noen realitydeltakere gjør karriere på fjernsyn, andre blir utelivskjendiser for en kort stund. De fleste forsvinner derimot med seriene de er med i. I følge medieviter Ingeborg Rydsaa er det heller ikke rikdom og berømmelse som står i hodet på de fleste realitydeltakere.