SKUP gransker skjult rasisme

SKUP har tatt initiativet til en undersøkelse om rasisme blant journalister. Resultatet presenteres før SKUP-konferansen i Tønsberg i april neste år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– I sommer ble det fokus på skjult institusjonalisert rasisme i etater som helsevesen og politi. Vi har ikke grunnlag for å si at journalister i utgangspunktet er bedre enn andre mennesker, og da er det naturlig å spørre seg om vi finner rasisme også i pressen. Det håper vi at denne undersøkelsen skal kunne gi et svar på, forklarer SKUP-leder Håkon Haugsbø om den planlagte spørreundersøkelsen.

Støtte fra NJ

Til å gjennomføre undersøkelsen har SKUP kontaktet ekstern ekspertise, og for å finansiere prosjektet har man kontaktet Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) om økonomisk støtte. NJ vedtok nylig å støtte prosjektet med 20.000 kroner, mens NR foreløpig ikke har svart.

– Det vil være bra om NJ, NR og SKUP kan gå sammen om et prosjekt som dette, mener Haugsbø som anslår en total kostnadsramme for spørreundersøkelsen på rundt 60.000 kroner.

– Vi har kontakt med et profesjonelt meningsmålingsinstitutt, men noen kontrakt er foreløpig ikke inngått.

Håper på debatt

Resultatet av rasismeundersøkelsen vil bli offentliggjort før SKUP-konferansen 11.–13. april neste år. Håpet er at undersøkelsen skal gi noe kvalitativt interessant om journalisters holdning til rasisme og rasistiske spørsmål, og at det skal kunne gi grunnlag for en god debatt under selve konferansen.

– Vi har fra tidligere år positiv erfaring med at undersøkelser gjort i forkant av konferansen kan gi et interessant bidrag til programmet, mener Haugsbø.

Powered by Labrador CMS