Søkningen til språkkurs STUPer

Antallet søkere til språkkurs i utlandet er gått markant ned de siste årene. Nå starter STUP-styret en kampanje for det de mener er et «vanvittig godt» tilbud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hvert år har STUP mellom 40 og 50 plasser til journalister som vil studere språk i utlandet. Det er engelskkurs i Storbritannia, franskkurs i Antibes og tysk i Berlin, mens spanskkurset alternerer annethvert år mellom Spania og Guatemala. Kursene varer i tre til fire uker, gir rett til permisjon med full lønn og betalt reise, opphold, mat og kursmateriell. Man kan til og med få dekket utgifter til forberedende kurs i Norge og bøker før man drar.

Men søkningen til kursene er drastisk redusert de siste årene. Det mest populære kurset, spansken, hadde for få år siden 70 til 80 søkere. Ved årets opptak for vårkurset 2006 var antallet redusert til 31. Da dreier det seg om tilbud om et intensivt kurs i Guatemala, der hver elev har sin egen lærer.

Men også de andre kursene er betydelig mindre etterspurt enn før. For kursene i fransk og tysk er søkertallet så lavt at man har utsatt søknadsfristen til 5. januar. Tyskkurset henger i en meget tynn tråd.

Også engelskkurset, som nå for første gang arrangeres i samarbeid med Napier University i Edinburgh, det ble tidligere holdt i Darlington, har søknadsfrist 5. januar, og på IJ er man spent på søkningen. Antallet søkere har gått ned år etter år, men nå har man byttet studiested og lagt om kurset. Mens det tidligere i stor grad var et rent språkkurs, legger man nå vekt på også å undervise i journalistisk metode og engelsk som journalistisk arbeidsspråk.

«Vanvittig godt tilbud»

Fagmedarbeider Brit Tangen på Institutt for Journalistikk har ansvar for spanskkursene og utgjør sammen med Jeanette Bertelsen STUP-sekretariatet ved IJ. Hun mener det er uforståelig at interessen for språkkursene ikke er større.

- Dette er jo et vanvittig godt tilbud, og i en tid da alle snakker om mediene som en kompetansevirksomhet, er det underlig at ikke flere søker, sier hun.

Tangen opplyser at både når det gjelder spansk- og franskkursene har man fått til en egen eksamensordning som gir de kandidatene som består, papir på språkeksamen ut fra regler som Europarådet har satt opp. I høst hadde STUP et eget oppfølgingskurs i Guatemala for tidligere kursdeltakere og i november var de oppe til eksamen. Et litt annet opplegg skal benyttes for franskkursets del, men også der fører det fram til eksamen og papirer.

- Jeg vet at noen har sett på disse kursene som tre-fire uker ferie under eksotiske himmelstrøk. Det har vi gjort noe med, sier hun.

NRK og frilansere aktive

Jeanette Bertelsen har gått gjennom de siste årenes søkere, og er forbauset over at antallet søknader er gått så sterkt ned. En mulig årsak mener hun kan være at den yngre generasjon journalister stort sett kan engelsk, men hun tror også en årsak kan være at tilbudet er for lite kjent.

- I NRK tok de en skikkelig runde i fjor og informerte om STUP. Det økte søkningen umiddelbart, men NRK har bare et visst antall plasser på hvert kurs, sier Bertelsen.

Det samme gjelder frilanserne. Ellers er det de store redaksjonene som dominerer, med Aftenposten på topp. STUP-styret legger imidlertid vekt på å få best mulig spredning når det gjelder deltakere.

Aber doch nicht….

Men tysk er det ikke mange som har lyst til å lære, til tross for at Tyskland spiller en større og større rolle for Norge både som handelspartner og som politisk partner i forhold til EU. At Berlin trolig er en av de mest spennende byer i Europa når det gjelder kultur og samfunnsliv, synes heller ikke å trekke søkere.

- Nei, det ser dårlig ut. Kurset høsten 2006 henger i en tynn tråd, men fristen er ikke ute ennå, sier Leif Andersen, som er fagansvarlig for tyskkurset.

- Hva er årsaken?

- Nei, jeg skjønner det ikke. Men tyskkurset har aldri vært spesielt ettertraktet, bortsett fra årene etter Murens fall. Det er synd, for Berlin har på mange måter veldig mye mer av interesse for journalister enn for eksempel London, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS