Amund Trellevik har grugledet seg en stund, men i morgen er fokus på å få alt til å gå på skinner. Foto: Martin Huseby Jensen
Amund Trellevik har grugledet seg en stund, men i morgen er fokus på å få alt til å gå på skinner. Foto: Martin Huseby Jensen

Så lenge flyplassen ikke blir nedsnødd, går journalistkonferansen Svarte Natta som den skal

TROMSØ (Journalisten): Ny rekord på Svarte Natta.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Pulsen til konferansesjef Amund Trellevik er veldig høy når vi møter ham i baren på konferansehotellet fredag ettermiddag.

– Vi har jobbet lenge og hardt med dette. Fram til nå har alle folkene vært navn på en blokk, og nå dukker de opp i Tromsø. Vi snakker om folk fra den store verden som kommer hit. Nå begynner det å nærme seg og det skal bli godt å komme i gang, slik at vi ikke lenger trenger å gruglede oss, sier han.

Det meste har gått på skinner. Selv om en og annen har mistet flyet sitt, men det er ting de seks i styret og koordinatoren ikke kan kontrollere. De må puste med magen og forsøke å finne roen. I tillegg til Trellevik har Siri Gulliksen, Nils Mehren, Sigrid Agnethe Hansen, Silje Charlotte Solstad og Nina Einem sittet i styret. Anita Enoksen er kordinator for konferansen.

Ny rekord

Trellevik er særlig fornøyd med deltagertallet. 300 i alt. Selv om ikke alle skal være på hele konferansen, er det uansett rekord. Det er all-time high. På festmiddagen lørdag kveld er det 70 flere som deltar enn for to år siden. Det skaper nye utfordringer, fordi det ikke er flere hotellrom å oppdrive i byen.

I alt går 50 sesjoner av stabelen i løpet av helgen. Fire hver time. Fra lørdag morgen til søndag formiddag. Med regionale journalistpriser på lørdag kveld.

Journalisten foretok en liten telling tidligere i uken, da var det klar overvekt av menn. Siden har det utjevnet seg noe siden nye sesjoner er kommet til, men overvekt er det fortsatt erkjenner Trellevik.

– Tilbakemeldingene fra styret, som består av fem kvinner og to menn, er at vi sliter med å få kvinner til å stille opp. Menn har lettere for å si ja når vi spør dem. Og vi har vært tydelige på å rekruttere kvinner. Derfor har vi også laget en sesjon som heter «Den beste kandidaten var tilfeldigvis en mann».

Så hva kan nå gå galt?

– He-he – vi satser på at det ikke blir snøstorm slik at flyplassen må stenge. Utfordringen med Nord-Norge er at ikke alle har kommet ennå. De kommer med fly nå eller lander utover kvelden. Det kan gå galt, men det er fint vær, så vi regner med det går bra.

Tromsø selger

Den største utfordringen for styret noen timer før konferansen går av stabelen er å kill their darlings. Det står mye på programmet, og hadde journalistene fra Ukraina og USA eller redaktørene fra Russland fått snakke fritt, må konferansen utvides. Det går ikke.

Svarte Natta arrangeres annet hvert år, som de fleste andre regionale journalistkonferansene. Med 300 deltagere ser det ut til at konferansen kunne vært arrangert årlig.

– Det er ikke opptil meg å avgjøre. Jeg tror litt av grunnen til at det finnes så mange her er at det ikke er hvert år. Dessuten skal det ikke undervuderes at Svarte Natta arrangeres i en kul by. De internasjonale deltagerne sier ja med en gang de hører at det hele skjer i Tromsø. Det er unikt. Kanskje det som skiller oss fra større eller mindre veikryss langs med E6.

Powered by Labrador CMS