Skjermdump av videoen av setefødselen fra Youtube. Videoen ble i helgen fjernet fra Facebook.

Facebook fjernet video av jordmorstudenter som øver på setefødsel på dukke

Video med millioner av sidevisninger ble fjernet i løpet av helgen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I august publiserte fagbladet Sykepleien en artikkel om hvordan jordmorstudenter bruker dukken Kari for å øve på fødsler.

I tilknytning til artikkelen ble en video av en setefødsel også delt på Facebook. Den hadde ifølge redaktør Bart Tholens nylig 16 millioner sidevisninger og over 30.000 kommentarer.

Les også: Sykepleien vant Fagpresseprisen

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

I villrede

Men i helgen ble videoen som har ligget ute siden 27. august fjernet fra Facebook. Tholens mener det kan skyldes at noen har klaget på den til nettsamfunnet.

– Da vi la den på Facebook var vi klar over at det var en spesiell film, og vi var obs på problemstillingen da den gikk viralt. Samtidig viser ikke videoen noe nakenhet, det er en simulert situasjon med en avansert dukke, sier Tholens til Journalisten.

Redaktøren er overrasket over at videoen først fjernes nå som trafikken rundt den har stoppet opp. Sykepleien fikk ingen beskjed om at setefødselen var fjernet annet at de fikk spørsmål fra Facebook om de ønsket å legge ned hele siden sin eller godta endringene fra Facebook. 

– Vi vet jo ikke helt sikkert hva som er grunnen til dette, med tanke på at videoen av den vanlige fødselen med samme dukke fortsatt ligger ute. Det er jo ikke sånn at vi bare kan ringe Facebook å spørre heller. Vi er i villrede, sier han. 

Dette er hva som møter lesere som vil se videoen på Facebook.

Tholens sier at videoen gikk viralt over hele verden, og at mange av kommentarene derfor var på andre språk enn norsk og engelsk. Noe av forklaringen til at videoen nå er fjernet kan være at noen utenfor Norges grenser har klaget inn videoen.

Facebook på redaktørmøte

Facebooks talsperson Peter Münster er mandag tilstede på Norsk Redaktørforenings høstmøte, og hadde ikke anledning til å sjekke opp saken og gi en kommentar overfor Journalisten før redaktørenes sesjon med Facebook kl. 12.30. Det er Facebooks direktør Patrick Walker som møter redaktørene mandag.

Følg møtet direkte her.

Hele Sykepleiens video ligger fortsatt tilgjengelig på Youtube:

Tidligere i høst snudde Facebook etter omfattende kritikk av at de fjernet Nick Uts historiske krigsfotografi av napalmjenta fra Vietnam-krigen.

Les:  

Facebook bøyer seg for press rundt bildet av napalmjenta

Facebook mener det nå er greit å dele bildet av Napalm-jenta, men ikke for dansk sjefredaktør

 

Powered by Labrador CMS