Kulturminister Thorhild Widvey bad presseorganisasjonene være realistiske om moms. Her med statssekretær Knut Olav Åmås. Foto: Kathrine Geard

Krystallklar om moms

Kulturminister Thorhild Widvey mener presseorganisasjonene må være realistiske om nytt momsregime.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det blir moms. Og siden det må være et nivå på momsen er det laveste åtte prosent.

Det sa kulturminister Thorhild Widvey da hun tirsdag møtte seks medieorganisasjoner i Kulturdepartementets lokaler. Som kjent er nivået på åtte prosent én av tre satser i Norge.

– Vi er lei oss for det. Hun ga en krystallklar beskjed om at det blir lavmoms, sa leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag (NJ) etter møtet, som kom i stand på pressens initiativ.

Papiraviser er ikke avgiftsbelagt i dag, mens det betales 25 prosent merverdiavgift på digitale produkter.

Lavmoms

Mediebedriftenes Landsforening Randi Øgrey ga tidligere under møtet uttrykk for at hun var spent på hva statsråden ville si om moms. Men Widvey viste til regjeringens politiske plattform, hvor det heter at e-aviser og papiraviser skal likestilles «gjennom å etablere en felles, lav momssats.»

– Lavmoms er ikke null. Dere må lese plattformen realistisk. Hvis begge parter har et realistisk forhold til dette er det bra, sa Widvey til de seks frammøtte organisasjonene.

Flere av dem gjentok sin prinsipielle motstand mot å momslegge det frie ord. Det gjorde også Mediebedriftenes Landsforening (MBL), som siden mai likevel har gått inn for lavmoms av mer pragmatiske grunner, som Øgrey ordla det. 

Kulturministeren gjentok flere ganger at hun nå ønsker innspill til hvordan et nytt momsregime i mediebransjen kan innføres. 

– Dette gjøres ikke over natten. Vi må ha overgangsordninger over noen år. Og det er ikke noe mål for oss å bidra til avisdød. Kanskje dere har anbefalinger til tempo.

IJ-støtte

En annen dårlig nyhet for medieorganisasjonene er at det ikke ble gitt noen løfter om å løfte eller opprettholde støtten til Institutt for Journalistikk (IJ). Både Spence og administrerende direktør Elin Floberghagen i Fagpressen tok opp spørsmålet.

– Det er snakk om få kroner, men de betyr mye for bransjen, sa Spence under møtet.

– Regjeringens prinsipielle holdning er at bransjen selv finansierer det, svarte statssekretær Knut Olav Åmås.

Etter møtet la NJs leder likevel et lite håp i at statsråden ikke uttalte seg tydelig om IJ-støtten.

– Jeg oppfattet det sånn at de ikke har låst seg helt, sa Spence.

Lov for fall

Medieeierskapsloven var et tema Widvey selv bragte på banen og bad om innspill på. Statssekretæren hennes sa at de i første omgang vil stoppe den forrige regjeringens forslag til endringer i loven. Så vurderes det å flytte over bestemmelsene for medier til konkurranseloven.

Her er presseorganisasjonene uenige. Mens Øgrey sa MBL sa at forslaget kan være en farbar vei, ønsker NJ å beholde medieeierskapsloven.

– Det er kanskje ikke et brennhett tema, men vi er for en medieeierskapslov, sa Spence.

– Vi var for strenge regler før, men ser at loven ikke har fungert etter hensikten. Vi ser positivt på en flytting til konkurranseloven, sa generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA).

Pressestøtte

Om produksjonsstøtten sa Widvey at hun merker seg at presseaktørene nå sier den er på et godt nivå med de 308 millionene som nå ligger inne i forslaget fra budsjettforhandlingene på Stortinget.

– De har bedt oss om å se på innretningen, og det er vi godt i gang med. 

På oppfordringer om å legge til rette for at bransjen kan drive innovasjon, trakk hun fram en plattformnøytral pressestøtte som ledd i dette. Denne saken har vært til såkalt notifisering hos EFTAs overvåkingsorgan ESA siden sommeren.

De som stilte fra pressen var leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag, administrerende direktør Randi Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening, generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening, administrerende direktør Elin Floberghagen i Fagpressen og generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA).

Powered by Labrador CMS