Håkon Okkenhaug forlater journalistikken og NJ for å bli næringssjef. Foto: Martin Huseby Jensen

Etter mer enn 20 år er det slutt. Håkon Okkenhaug forlater journalistikken

Blir næringssjef i Levanger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helgen var Håkon Okkenhaug vakt i Trønder-Avisa. Det betyr at han blant annet desket artikkelen som fortalte at han skal forlate jobben. Riktignok var det vaktsjefen som intervjuet ham. I sommer var det 20 år siden Okkenhaug ble ansatt i Trønder-Avisa.

Når oppsigelsestiden er omme, det er litt usikkert når den starter og hvor lang den er, begynner han som næringssjef i Levanger kommune. 

– Gratulerer med ny jobb!

– Takk.

– Så nå skal du forlate journalistikken.

– Ja.

– Hvorfor det?

– Jeg har jobbet som journalist i 21,5 år. Og så er jeg, som du kjenner til, opptatt av kompetanse, og har bygd på min egen kompetanse. Underveis har jeg kommet fram til at det er andre muligheter å benytte enn bare å beskrive det som skjer. Jeg ser at i mitt virke så skriver jeg mye om det jeg skal gjøre i den nye jobbe, og jeg kunne tenkt meg å jobbe mer operativt.

– Hvordan havnet du i akkurat denne jobben?

– Jeg leste utlysningen da den kom og så tok jeg kontakt for å høre om de mente det ville vært interessant med en søknad fra meg, og det svarte de ja på.

– Og resten er, som de sier, historie?

– Ja … du vet jeg har en ganske annerledes bakgrunn enn de fleste journalister. Jeg skulle egentlig bli elektriker, men jeg fikk ikke lærlingkontrakt og dermed ble det utdanning. Jeg har yrkesskole, fagskole og har studert til ingeniør. Da jeg var ferdig med ingeniør var jappetiden over og jeg fikk ikke jobb, dermed begynte jeg å studere økonomi.

– Hvor tett på var du på å bli en av de mange med bedriftsøkonomi som kjørte drosje?

– He-he. Det var veldig fjernt for meg. Jeg ville gjøre noe annet, og så var jeg studentpolitiker på heltid. Dette var før jeg begynte med journalistikken, men det var nok der jeg så på mediene som spennende. Det var 1990-tallet og ting så lyst og spennende ut.

– Hva vil huske best fra din tid i journalistikken?

– Jeg har snakket med alt fra statsråder til de mest skjelvende alkoholiker med abstinenser. Møtet med mennesker i tragedier har gitt mest inntrykk og har vært mest utfordrende. Du kan ikke bare sette opp skjold, men må gi av deg selv. De proffe kildene er faglig utfordrende og du må forberede deg godt for å stille intelligente spørsmål, men å møte mennesker som har det vanskelig har skapt mest inntrykk. 

– Du har vært aktiv i NJ og sitter i landsstyret, hva nå. Hvordan løser du dette?

– Det har vi ikke snakket om, men jeg har oppsigelsestid så jeg blir sittende noen måneder til. Det er noen prosjekter jeg ønsker å avslutte.

– Hvordan har tiden som sentral politiker i NJ vært?

– Det er kanskje en av de største sorgene ved å forlate journalistikken. Jeg har hatt en fantastisk tid med alle oppturene vi har vært gjennom inntil for noen år siden, men óg det som har skjedd etterpå. Nedturen, som krever en helt annen måte å tenke på og som gjør at vi må stille strenge krav til oss selv. Det å sette seg i arbeidsgiverposisjon har vært krevende for meg og andre tillitsvalgte.

– Noe av det som nok blir nytt for deg i den nye jobben er å være på den andre siden av notatblokken eller kamera. Hvordan forberede seg til det?

– Det er så pass nytt at jeg ikke har begynt å tenke på hva det innebærer, inntil videre er jeg journalist, konkluderer Okkenhaug på vei ut for å dekke at Kværner har fått et oppdrag verdt nesten en milliard kroner for å bygge en ny plattform.

Powered by Labrador CMS