Frem til nå har pressekort gitt journalister gratis adgang til blant annet Legoland. Til sommeren skjer ikke det. Da må alt avtales på forhånd. Foto: Legoland

Pressekort ikke lenger frikort

Nå nytter det ikke lenger å møte opp i porten på Legoland, vise pressekort og få gratis inngang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mer enn tusen journalister har til nå møtt årlig opp i porten på Billund i Danmark, vist pressekort og fått gratispass til Legoland. Det samme gjelder Djurs sommerland og Fårup. I fjor var siste gang det skjedde, skriver danske Journalisten.

Mest privat

Pressekortet har nær sagt fungert som fribillett inn til de tre sommerlandene. Journalistene har fylt ut et skjema som forteller om hva slags arbeid de er der i, og så slipper de inn.

- Etter sesongen, når jeg ser gjennom disse skjemaene er det forsvinnende få av disse besøkene som munner ut i journalistisk arbeid, sier PR- og pressmanager Jonas Søndergård til danske Journalisten.

Til norske Journalisten sier Søndergård at det handler om mer enn tusen hver sesong uten at han vil spesifisere tallet, og sett opp mot siste offisielle besøkstall fra 2011, er over tusen lite mot 1,7 millioner besøkende i løpet av en sommer.

Tyskere i flertall

Også norske journalister på ferietur i Danmark har benyttet seg av muligheten til gratis inngang.

- Ja, det er norske journalister som har møtt opp med pressekort også, men ikke så mange. Det er betydelig flere tyske journalister. De norske pleier å avtale besøket på forhånd, sier Søndergård.

Søndergård sier at selv om journalistbesøk nå avtales på forhånd, vil det ikke bli slik at det stilles krav til hva slags, hvor mye eller om det produseres redaksjonelt innhold som et resultat av besøket.

Han forteller samtidig at de aller fleste er på private besøk, ikke på jobb.

Fritt fram

På Tusenfryd utenfor Oslo kjenner de igjen frikortordningen. Markedssjef Erik Andersen forteller at det for journalister er mulig å vise pressekortet, notere navn og hvilket medium de kommer fra og få to billetter i retur. Dette er standarden. Men igjen, også på Tusenfryd avtaler de fleste på forhånd.

Andersen forteller at de ikke følger opp i hvilken grad journalister som har møtt opp med pressekortet i hånden har skrevet om opplevelsen. Ei heller om det gjennom sommeren møter opp flere journalister fra samme mediehus.

- Kanskje er det noen som går for å ha det gøy, sier han.

Vern om integritet

NJ-leder Thomas Spence sier til Journalisten at det er viktig at journalister er ytterst tilbakeholdne med å utnytte ordninger som gir dem fordeler andre ikke har. Han viser til at det tidligere var en rekke fordeler ved å ha pressekort, men at dette opp gjennom er blitt strammet inn på.

- Det er viktig å verne om sin integritet og ikke utnytte sine fordeler.

Powered by Labrador CMS