SAS-sjef truet fotograf på livet

– Jeg skal komme hjem til deg og slå deg til du ikke puster mer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er det svenske bransjebladet Resumé som forteller at en sjef i SAS skal ha truet en fotograf i Aftonbladet på livet. Årsaken er at fotografen hadde tatt bilde av prinsesse Madeleine da hun ankom Arlanda fra New York.

Fotografen var blitt sendt dit for å ta bilder av den hjemvendte prinsessen, og hadde kjøpt seg businessbillett til København, som senere ble booket av. Billetten gjorde at han kom seg inn på området hvor reisende fra USA ankommer. Og her tas bildet av prinsessen som senere også publiseres.

Ringte fotografen

Noen timer etter publiseringen blir fotografen oppringt av en av SAS sine sjefer på Arlanda som skal ha sagt: – Nå har jeg uniform på meg. Men når jeg kommer hjem, så tar jeg den av, etter det skal jeg dra hjem til deg og slå deg til du slutter å puste.

Aftonbladet har politianmeldt trusselen og vært i kontakt med personalavdelingen i SAS, mens flyselskapet ikke ønsker å kommentere saken.

– Det er riktig, og viktig, av Aftonbladet å ta oppgjør med dette nå. Ansatte skal ikke trues når de er på jobb, sier Terje Bringedal som leder Pressefotografenes Klubb og selv er fotograf i VG.

Vurderte selv å anmelde

I hans avis vurderte de om Arfan Bhatti skulle politianmeldes etter at han slo til Bringedal etter demonstrasjonen utenfor Stortinget. Bringedal forteller at det hender at også norske fotografer blir utsatt for trusler, men at det først og fremst er verbale.

Men et tilfelle husker han godt, og det skjedde med VG-kollega Line Møller som var i nabolaget til Øystein Stray Spetalen for å fotografere plakater naboene hadde hengt opp. På disse sto det «Kjør stille, millionæren sover.»

– Da oppførte han seg truende og slo etter henne, sier Bringedal. Møller eksponerte det hele, her kan du se et av bildene.

Vanlig metode

At fotografen kjøpte billett for å komme seg inn på området slik at han kunne ta bilder, mener Bringedal det ikke er noe galt i. Særlig fordi det ikke er fotoforbud på en flyplass. Metoden er ikke uvanlig, også i Norge. Da den nå terrordømte Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak ble utlevert fra Tyskland sommeren 2010, var det nettopp slik norske fotografer sikret seg bilde av mannen som hadde vært med å planlegge terrorangrep mot danske Jyllands-Posten.

Om truslene mot fotografkollegaen i Aftonbladet sier Bringedal at han håper redaktøren i Aftonbladet nå tar en seriøs prat med SAS.

– Jeg tror ikke SAS er særlig stolt av dette.

Powered by Labrador CMS