Klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud akter ikke å kjempe særlig hardt for å beholde de VG-ansattes julegaver. Foto: Martin Huseby Jensen

VG-klubben ofrer gjerne julegaver for å beholde fast ansatte

Redaksjonsklubben lar seg ikke provosere av at pensjonistene mister julegaven fra VG. Les hvilke andre bidrag VG-pensjonistene nyter godt av. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Redaksjonsklubben har ikke noe imot fornuftige sparetiltak, sier klubbleder Tor-Erling Thømt Ruud.

En av de virkelige VG-veteranene, Jon Magnus, reagerte imidlertid kraftig på nyheten om at julegaven til pensjonistene blir droppet fra og med i år. Dette ble pensjonistgruppen i VG nylig informert om.

VG skal spare penger, og det mest smertefulle innsparingstiltaket er nedbemanningen av 40 årsverk i år. Magnus, som var utenriksreporter i over 40 år i VG og gikk av med Avtalefestet pensjon ved utløpet av 2013, mener at fjerningen av julegaven til pensjonistene fortjener en helt annen betegnelse enn sparing:

«Det er gjerrighet, smålighet på egen grådighets bekostning…», skriver han i et innlegg på Facebook, med henvisning til de høye lønningene og bonusene til ledelsen i VG og eierkonsernet Schibsted.

Innlegget til Magnus har i skrivende stund 217 likes og 28 kommentarer og støtteerklæringer.

Aktive pensjonister

De fast ansatte vil imidlertid få julegave i år, har VGs ledelse bekreftet overfor redaksjonsklubben. VG har en treårig avtale med en gaveleverandør, og denne avtalen løper ut i år. Dermed er det usikkert hva som skjer videre med julegaver og annet i årene framover.

Bedriftene kan ifølge skattereglene gi gaver til en verdi av inntil 1 000 kroner i året, uten at mottakeren trenger å skatte av gaven.

Det er rundt 200 medlemmer av pensjonistgruppen i VG. Tallet inkluderer enker og enkemenn etter tidligere VG-medarbeidere. Pensjonistgruppen er ganske så aktiv, med samlinger i VG-huset med lunsj og foredrag en gang i måneden. I tillegg gjennomfører de en pensjonist-tur i året, sponset av VG.

Pensjonistene nyter også godt av en årlig julelunsj, der de kan ta med seg ledsagere. Dessuten har pensjonistene i likhet med de fast ansatte fått en julegave, men det er det altså slutt med fra og med i år.

Dette mottar VG-pensjonistene

Journalisten har på forespørsel fått oppgitt følgende om VGs tilbud til sine pensjonister:

 • 75 000 kroner i budsjettet til VG-aktiv, som er velferdsklubben for VGs ansatte
 • Båttur til ca 50 000 kroner hver sommer
 • Møterom og møtemat hver første onsdag i måneden
 • Julelunsj med alt tilbehør hver jul
 • Tilgang med familie til juletrefesten på Hotell Bristol i januar hvert år
 • De blir invitert med familie til VGs 17. mai-feiring med full bevertning hvert år
 • Full tilgang til VGs hytter og leiligheter etter at trekning er foretatt for fast ansatte
 • De kan være medlemmer av VGs kunstforening mot 100 kroner i måneden
 • Gratis digitalt abonnement på VG+ og e-avisen (PDF-utgaven)
 • Blomster når de jubilerer
 • Tilgang til trimrommet i VG hele døgnet

Lederen av pensjonistgruppen i VG, Knut Strøm, ønsker ikke å kommentere utblåsningen til Jon Magnus. Strøm sier følgende om de godene VG-pensjonistene nyter godt av:

– Vi har det egentlig bra. Det er ingen tvil om at VG-pensjonistene ligger i øverste klasse, sett i forhold til andre pensjonistforeninger.

– Fornuftige sparetiltak

Redaksjonsklubbens leder ser ingen grunn til å reagere negativt på at pensjonistene mister den årlige julegaven sin.

– Vi er i en situasjon der vi har vært gjennom en stor nedbemanning i år. Redaksjonsklubben har ikke noe imot fornuftige sparetiltak, slår Thømt-Ruud fast.

Les også: Disse slutter i VG

 Hva synes du konkret om at pensjonistene mister julegaven sin?

– Generelt vil jeg si at jeg som klubbleder heller vil beholde arbeidsplasser enn at tidligere og nåværende ansatte får julegaver.

– Hva mener du om kritikken fra Jon Magnus?

– Det overrasker meg ikke at Jon tar opp dette. Han er en bra mann med meningers mot.

Enn så lenge…

Jon Magnus på jobb for VG i 2013, hans siste år som utenriksreporter for
avisen. Foto: VG

Når Journalisten påpeker overfor Magnus at pensjonistene får mye annet enn julegaver fra VG, poengterer han at dette ikke er noen stor sak for ham.

– Jeg har alltid vært fornøyd med VG, er fortsatt glad i VG, og pensjonistene får fortsatt julemiddag i kantina. Enn så lenge…

VG-pensjonisten sier at hans indignasjon kun går på det symbolske i saken.

– Samme dag som jeg leser en gammel mail fra seniorklubben om at det er slutt på stettglassene til jul på grunn av dårlig råd, leser jeg i Hegnar Media og Klassekampen om utbytter, bonuser og solide lønnspåslag i Schibsted og VGs ledelse. Det er mildt sagt umusikalsk, men ikke overraskende. Og det skjer i de fleste store bedrifter.

Magnus legger til at han vet at flere som er mye eldre enn han selv reagerer med undring.

– Flere av de eldste seniorene reagerte også med tristesse da papiravisen ble tatt fra oss i fjor, ikke minst fordi den daglige turen til kiosken også var den daglige gulroten til litt mosjon. Flere av dem var for gamle til PC, og kunne da heller ikke nyttiggjøre seg tilbudet om VG på nett. Spare, spare, sier Schibsteds ledelse. Hva med litt selvinnsikt, svarer jeg.

Gaver i en nedgangstid

Det har vært vanlig i mediebedrifter at ansatte har fått julegaver. Hvor vanlig det er å gi julegaver til pensjonistene er mer uklart. De omfattende kostnadskuttene i mediebransjen de siste årene har høyst sannsynlig også gått utover julegaver og andre bidrag fra bedriftene.

Les mer om gavetradisjonene for fem år siden her: Glass, jakker og vin

Også en annen tradisjon har blitt synlig blant større og mindre mediebedrifter. Egmont Publishing har i flere år gitt et beløp til veldedige formål, framfor å dele ut julegaver til de ansatte. I fjor valgte Aller Media/Dagbladet å gjøre det samme.

Les mer om det her: Egmonts ansatte gir bort julegavene sine til trengende barn

I Bergens Tidende er det alt vesentlige av tilbud til pensjonistene borte, opplyser lederen av redaksjonsklubben, Dag Idar Tryggestad.

– Det viktigste tilbudet, den årlige julelunsjen, ble kuttet i fjor. Nå får BT-pensjonistene støtte til et kor, tilgang til BTs hytter og de kan være medlem av BTs kunstforening på samme vilkår som de fast ansatte.

BTs pensjonister har med andre ord fortsatt en tilknytning til bedriften, som imidlertid ikke bruker mye penger på sine tidligere ansatte.

– Pensjonistene hos oss viste stor forståelse for at bedriften kuttet ut julelunsjen, i en situasjon der mennesker i BT må gå fra jobbene sine, sier Tryggestad, som viser til at BT på langt nær tjener så gode penger som VG.

Nøkternt i NRK

NRKJ-nestleder Hege Fagerheim.
Foto: Bjørn Åge Mossin

I NRK er det ikke tradisjon med å gi julegaver fra sentralt hold, heller ikke til pensjonistene. Det har vært praktisert ulike, nøkterne julegavetradisjoner i de enkelte redaksjonene rundt i landet, får Journalisten opplyst.

Både pensjonister, deres ektefeller og partnere samt eldre ansatte som har tatt sluttpakke kan bli medlemmer av en egen veteranklubb i NRK. Klubben kan søke det sentrale velferdsutvalget, der både ledelsen og ansatte er representert, om midler til ulike aktiviteter.

– Veteranklubben søker og får litt støtte til turer, og de gjennomfører fagsamlinger der de får benytte NRKs lokaler. NRKs hytter og ferieleiligheter er disponible for fast ansatte og vikarer, og også for pensjonistene dersom ingen har booket dem, forteller Hege Fagerheim, som er 2. nestleder i NRKJ og medlem av velferdsutvalget.

Powered by Labrador CMS