Edda-salg kan bli avklart tirsdag

A-pressen finstuderer Edda Medias verdi. Konkluderer samtidig med Mecoms styremøte i London.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

A-pressen er i tett dialog med Edda Media om et eventuelt kjøp og finstuderer i disse dager detaljert informasjon om eiendeler og finansielle og juridiske forhold hos konkurrenten. Prosessen finner sted i et såkalt datarom som er etablert hos advokatfirmaet Thommessen i Oslo, Edda-eier Mecoms norske advokatforbindelse. Ut fra denne kvalitetssikringen vil A-pressen bestemme hvor mye konsernet er villig til å gi for konkurrenten.

A-pressen avslutter sin datarom-prosess tirsdag 16. desember, samme dag som Mecom har styremøte i London. Ifølge Journalistens kilder vil Mecom denne dagen avklare om Edda Media er til salgs, og deretter eventuelt gå inn i nærmere, mer forpliktende forhandlinger med en av de aktuelle budgiverne.

Konserndirektør og kommunikasjonsansvarlig i A-pressen, Thor Gjermund Eriksen, ønsker ikke å kommentere saken.

Leder blant beilerne

Alle budgiverne, også Berner Gruppen og Polaris Media, har hatt tilgang til samme detaljerte informasjon om verdiene i Eddas mange mediehus og selskaper. Signalene tyder på at A-pressen ligger best an blant beilerne. Berner, som eier Dagbladet, har lagt inn et foreløpig, ikke-bindende bud som ligger godt under det A-pressen så langt har antydet som pris.

Mecom har engasjert meglerhuset Rothschild i London til å koordinere prosessen fram mot et eventuelt salg, i samarbeid med rådgivere fra både Mecom og de potensielle kjøperne.

Lang prosess

Løpet er imidlertid ikke kjørt, selv om A-pressen og Mecom skulle bli enige om et kjøp av Edda Media. Konkurransetilsynet, Medietilsynet og eventuelt Stortinget skal ta stilling både til de markedsmessige konsekvensene, om kjøpet kan godkjennes innenfor dagens lovverk og eventuelt om medieeierskapsloven skal justeres for å tilrettelegge for et nytt storkonsern.

Alt dette må A-pressen ta forbehold om i et eventuelt bindende bud. Et kjøp av Edda vil nemlig innebære at A-pressen kommer i konflikt med dagens medieeierskapslov. Både på grunn av forbudet mot krysseierskap blant store medieaktører og som følge av den regionale grensen på 60 prosent av dagspresseopplagene.

Det siste er tilfelle i tre av landets ti medieregioner, ut fra avissituasjonen på Nordvestlandet, i Grenland og i Østfold. Alle stedene vil A-pressen og Edda i sum havne over 60-prosentgrensen.

Under sterkt press

Derfor er det et åpent spørsmål hvilken risiko Mecoms styre er villig til å ta, i forhold til en løsning med A-pressen. Mecom er under sterkt finansielt press og trenger penger raskt, for å avlaste sine betydelige gjeldsforpliktelser. For Mecom vil det åpenbart være en fordel å kunne vise kreditorene at det foreligger en avtale om salg av Edda Media, når årsregnskap og balanseregnskap skal gjøres opp. Slike faktorer kan tilsi en salgsavklaring før nyttår.

Godkjenningsprosessen kan ta lang tid, med en åpenbar mulighet for at myndigheter og politikere vender tommelen ned. Derfor kan det være mer fristende for Mecom å akseptere budet fra Berner Gruppen, selv om deres prisantydning ligger langt lavere. A-pressens opprinnelige bud var på om lag tre milliarder kroner, men konsernet har på bakgrunn av finansuroen nedjustert sin verdivurdering av Edda til drøyt to milliarder kroner. Berner skal ifølge Dagens Næringsliv være villig til å betale i underkant av to milliarder.

Også Polaris på banen

Polaris Media har senket sitt bud på Edda-bedriftene Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, samt Edda Medias trykkeri i Ålesund, fra 700 til 600 millioner kroner. Et slikt salg ville løse flokene for A-pressen/Edda på Nordvestlandet.

Leder av NJs konsernutvalg i Edda Media, Carine Johansen, ser fram til en avklaring.

– Vi venter på overtid på en avklaring av hva Mecom ønsker å gjøre med Edda. Jeg har stor forventning til at det vil skje på denne siden av nyttår. Salgsprosessen har vært langvarig og veldig merkelig. Nå ønsker vi ro i avisene våre.

Powered by Labrador CMS