Mange med samme styreleder

Gjengangere i konsernavisenes styrer illustrerer kritikken av manglende lokal tilhørighet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kritiserte Tore Lindholt, tidligere leder i Folketrygdfondet, ledelsen og styret i Romerikes Blad. Særlig er han kritisk til at styremedlemmene i avisen ikke har lokal tilknytning.

Styreleder Are Stokstad i Romerikes Blad sier at han ikke ønsker å kommentere Lindholts kritikk isolert. Stokstad er også styreleder i blant annet Bergensavisen og Østlandsposten. Han sier det generelt ikke er slik at styrene mangler representanter med lokalkunnskap.

– I styrene sitter det ledelse med stor lokalkunnskap og representanter fra de ansatte som kan dekningsområdet, i tillegg er det representanter for eieren som har stor mediekompetanse.

Grossist

Konsernenes mediekompetanse utnyttes ved at de samme folkene styrer en rekke aviser. I RBs styre er nestleder Jorulf Husbyn også styreleder i Telemarksavisa, Smaalenene Medier, Oppland Arbeiderblad, Hamar Arbeiderblad, Ringerikes Blad, Sarpsborg Arbeiderblad, Halden Arbeiderblad, Origo og medlem i ANB-styret.

Husbyn har bostedsadresse i Oslo.

Styremedlem Veslemøy Tvedt Fredriksen er til vanlig daglig leder i Bergensavisen og er også nestleder i Firda Medias styre. Fredriksen har adresse på Fana utenfor Bergen.

Av de faste styremedlemmene er det Elin Svendsen og Jurgen Theodor Rolf Wilhelm Wellmeier som ikke sitter i andre avisstyrer, disse er de ansattes representanter i styret.

I Kristiansund er Tidens Kravs administrerende direktør Per Brochmann også styreleder i Stjørdalens Blad, Namdalsavisa, Helgeland Arbeiderblad, Bydelsavisene, Malvik Bladet, Opdalingen og Rana Blad.

Brochmann har base i Kristiansund, men ukependler hjem til Narvik

Sterke redaksjoner

– Nestleder Husbyen sitter i mange avisstyrer. Det er vel forskjell på å drive avis i Telemark og på Romerike?

– Det er derfor vi har sterke lokale redaksjoner med redaktører som bestemmer og styrer det redaksjonelle innholdet.

 – Hva med redaktøren? Burde ikke redaktøren i en stor lokalavis faktisk bo i kommunen den kommer ut?

– Der har jeg overhodet ingen kommentar.

 A-pressen er ikke det eneste mediekonsernet som har det slik.

Kortere vei

I Edda Media er konserndirektør Sigmund Kydland styreleder i Mediehuset Østfold (Fredriksstad Blad og Moss Avis), Edda Media Buskerud (Drammens Tidende med datterselskapene Lierposten, Sande Avis, Svelvikposten og Røyken og Hurum Avis). Kydland sitter ikke i styrene til datterselskapene,  men i styret for og i Edda Vestfold (Gjengangeren, Sandefjords Blad og Tønsbergs Blad). 

Kydland bor i Tønsberg og har derfor ikke lange reiseveien til Gjengangeren, Tønsbergs Blad eller Sandefjords Blad.

Mye kjøring

Administrerende direktør i Harstad Tidende Gruppen, Rolf Erstad, sitter som styreleder i Harstad Tidende, Troms Folkeblad, iTromsø, Framtid i Nord og som nestleder i styret i Adresseavisen.

Erstad bor selv på Finnsnes, hvor Troms Folkeblad holder til.

Kollega Harald Rise i Polaris Nordvestlandet sitter som styreleder i Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og Avisa Romsdal. Han er nestleder i Harstad Tidende Gruppen og varamedlem i Trønder-Avisa, Avisa Nordland og Møre-Nytt.

Rise bor i Ulsteinvik og har noen mil til i reisevei til de forskjellige avisene.

Må fly

I Schibsted sitter konsernsjef Didrik Munch i Media Norge som styrets leder i konsernets storaviser, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Fædrelandsvennen og Bergens Tidende.

Munchs kontor befinner seg i Bergen, et stykke fra Kristiansand og Stavanger.

 

Powered by Labrador CMS