1,2 millioner mennesker trenger humanitær bistand i Zambia. CARE fant 512 artikler om landet i sin undersøkelse høsten 2021.

Ny rapport: 10 kriser som ikke skapte overskrifter i 2021

Har analyster 1,8 millioner artikler.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Care International har nettopp lansert sin ferske rapport over de mest underrapporterte humanitære krisene i verden i 2021.

Analysen er basert på mer enn 1,8 millioner nettartikler som ble analysert i tidsperioden 1. januar og 30. september 2021 på arabisk, engelsk, fransk, tysk og spansk. Her ble det identifisert land der minst én million mennesker var rammet av konflikt eller klimarelaterte katastrofer, skriver Care.

De tre landene som topper listen er Zambia med 512 nettartikler, Ukraina med 801 nettartikler (antall artikler om Ukraina har imidlertid tatt seg kraftig opp etter høsten 2021) og Malawi med 832 nettartikler som ble registrert. Til sammen tilsvarer disse tre krisene 2.145 nettartikler.

I samme tidsrom publiserte mediene 362.522 nettartikler om intervjuet av prins Harry og Meghan Markle med Oprah Winfrey, 3.537.062 nettartikler om de olympiske leker i Tokyo og 1.636.992 nettartikler om å jobbe hjemmefra, påpeker Care.

– Kriser som rammer millioner av mennesker forsvinner helt fra medieradaren. Spesielt gjelder det komplekse kriser, hvor dramaet og årsakene er vanskeligere å formidle, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i Care Norge, i en pressemelding.

– Journalisters tilgang til og egen sikkerhet i områder er også avgjørende, og pandemien har skapt flere lommer av kriser som vi ikke ser. Det virker direkte inn på livene til kriserammede mennesker: Mangel på offentlig bevissthet gir mindre økonomisk støtte til humanitære kriser.

Ti humanitære kriser som ikke skapte overskrifter i 2021:

 1. Zambia - 1,2 millioner mennesker trenger humanitær bistand.
 2. Ukraina - 3,4 millioner mennesker trenger humanitær bistand.
 3. Malawi – 17 prosent av befolkningen er alvorlig underernært.
 4. Den sentralafrikanske republikk - 2,8 millioner mennesker trenger humanitær bistand.
 5. Guatemala - 2/3 av befolkningen lever på under 2 dollar om dagen.
 6. Colombia - 6,7 millioner mennesker i landet er avhengige av humanitær bistand.
 7. Burundi - Hver 5. person trenger humanitær bistand.
 8. Niger - 45,7 prosent av barn under 5 år er underernærte.
 9. Zimbabwe - 5,7 millioner mennesker mangler nok mat.
 10. Honduras - 1/3 av befolkningen er berørt av matusikkerhet.

Fakta om undersøkelsen:

 • Mer enn 1,8 millioner nettartikler ble analysert mellom 1. januar og 30. september 2021.
 • Dette ble gjennomført ved å identifisere land der minst én million mennesker ble berørt av konflikt eller klimarelaterte katastrofer. Det totale antallet berørte personer er hentet fra data fra ACAPS, Reliefweb og Care.
 • Dette resulterte i en liste med 40 humanitære kriser som ble analysert, og rapporten som oppsummerer de 10 krisene som fikk minst oppmerksomhet.
Powered by Labrador CMS