TV 2-journalist Fredrik Græsvik er fortsatt fast i Afghanistan.
TV 2-journalist Fredrik Græsvik er fortsatt fast i Afghanistan.

Norske korrespondenter sliter med å komme ut av Kabul

– Så å si umulig å ta seg trygt til flyplassen under de rådende forholdene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både NRKs Yama Wolasmal og TV 2s Fredrik Græsvik er fremdeles i den afghanske hovedstaden. Græsvik beskriver det som krevende å komme seg ut av landet.

NRK-journalist Wolasmal måtte avlyse en planlagt direkterapportering i Dagsrevyen fordi han var i en svært utfordrende sikkerhetssituasjon. Han har ennå ikke greid å komme seg ut av landet, sier NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Medier24. Han legger til at de har løpende kontakt med journalisten.

Wolasmal sier selv i et opptak til NRK Dagsrevyen mandag kveld at han er evakuert fra den kaotiske sivile delen av flyplassen til roligere omgivelser på den militære delen.

– Gårsdagen var spesielt tøff. Jeg sto og prøvde å komme meg inn på den militære delen av flyplassen sammen med flere hundre desperate afghanere med familie og barn som sto der som sild i tønne. Jeg sto flere timer ved porten fram til mannskap fra forsvaret fikk evakuert meg ut, sier Wolasmal til egen kanal.

– Jeg er heldig. Jeg har norsk pass. Det har ikke de andre desperate menneskene som er her, sier han.

Græsvik sa på sin side til TV 2 nyhetskanalen mandag at han hadde forsøkt å komme seg ut av landet, men at det er krevende også for utlendinger.

– De aller fleste av dem som ønsker å komme seg ut nå, vil bli avvist. Det er vanskelig nok for oss vestlige borgere som har ytret ønske om å få forlate Afghanistan, fordi det er så å si umulig å ta seg trygt til flyplassen under de rådende forholdene, sa Græsvik.

Powered by Labrador CMS