En grønnaktig og skrikende Donald Trump i bar overkropp, tegna av Marvin Halleraker, dekker dagens forside av Aftenposten.
En grønnaktig og skrikende Donald Trump i bar overkropp, tegna av Marvin Halleraker, dekker dagens forside av Aftenposten.

Rydda forsida til Trump-tegning:
– Tror det får frem hvor dramatisk og spesielt dette er

Sjelden forside i dagens Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Ved å rydde forsida på denne måten tror jeg vi får frem hvor dramatisk og spesielt dette er, sier politisk redaktør i Aftenposten Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten.

Avisa har i dag rydda plass på papirforsida til en grønnaktig og skrikende Donald Trump i bar overkropp, som illustrerer dagens lederartikkel med tittel «Trump går ut uten ære».

Tegninga er det Aftenpostens illustratør Marvin Halleraker som står bak, med referanser blant annet til den amerikanske frihetsgudinna og til «QAnon-sjamanen» Jake Angeli.

Sistnevnte var sentral da Trump-tilhengere storma den amerikanske kongressen onsdag kveld norsk tid, en hendelse Aftenposten altså ønska å markere med en annerledes forside.

Aftenpostens forside 1. november 2016 var illustrert av Inge Grødum.
Aftenpostens forside 1. november 2016 var illustrert av Inge Grødum.

– Det er sjelden vi spisser på lederen eller annet meningsinnhold på front, men det mente vi var en god løsning denne gangen, sier Alstadheim.

Han beskriver onsdagens storming av kongressen som en helt spesiell situasjon, som realiteten var et angrep på demokratiet. Dagen etter angrepet var Aftenposten blant avisene som ikke hadde noe om dette angrepet på forsida av papiravisa, rett og slett fordi de har tidlig deadline.

Arbeidet med dagens avisforside starta tidlig torsdag morgen, ifølge Alstadheim.

– Det var en god og kreativ prosess i redaksjonen som startet tidlig i går, hvor Marvin kastet seg over oppgaven og leverte en fabelaktig god tegning av internasjonal kvalitet.

Det er ikke første gang avisa bruker hele forsida på å slå opp en lederartikkel illustrert av ei tegning, en annen gang var da Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget for fire år siden, tegna av Inge Grødum, som har tegna for avisa i en årrekke.

– Innimellom ønsker vi å signalisere at meningsjournalistikken og debattjournalistikken til Aftenposten er så sentral. Så å bruke forsiden til det tenker jeg er viktig, særlig når lederartikkelen er såpass godt begrunnet som jeg mener den er i dag, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten.

Hun mener fredagens forside og lederartikkel treffer god på det som skjer i USA nå, og signaliserer linja Aftenposten allerede har hatt en god stund.

– Det var en stor og viktig hendelse som skjedde i forgårs kveld. I og for seg kan man også si det om de siste fire årene, at det har vært en sammenhengende fireårig stor nyhetshendelse.

Fredagens papiravis-forside i Aftenposten.
Fredagens papiravis-forside i Aftenposten.
Powered by Labrador CMS