Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen bekrefter at de snart gir ut sin siste søndagsutgave på papir.

Aftenposten legger ned søndagsutgaven på papir

– Tror mange blir skuffet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Papirutgiftene hadde nesten doblet seg da vi kom tilbake etter sommerferien, og vi er den avisen som bruker mest papir i Norge. Så noe måtte gjøres, sier sjefredaktør Trine Eilertsen i Aftenposten.

Onsdag bekrefter hun overfor Journalisten at Aftenposten gjør et historisk grep i papir-publiseringen, og fra nyttår skal eksistere uten søndagsutgave på papir.

– Jeg synes det er synd. Jeg er veldig glad i papirutgaven, og det vet jeg at de som leser oss syv dager i uka også er. Jeg skulle ønske vi ikke ble tvunget til å gjøre dette nå, sier Eilertsen, og legger til:

– Men når vi først må gjøre dette, er jeg glad for at vi har mye godt å kompensere med av annet innhold.

Kostnader i været

Aftenpostens søndagsutgave med sitt innhold skal bestå, men i framtiden kun som e-avis. Samtidig putter redaksjonen ekstra mye inn i lørdagsutgaven så den skal leve enda bedre gjennom hele helga, sier Eilertsen.

Lørdagspakka utvides med et eget magasin med blant annet kryssord og quiz.

Eilertsen forteller at søndagspapiret har stått øverst på lista over mulige kutt lenge.

– Vi har visst at hvis det begynte å bikke, så hang søndagen i en tynn tråd. Lenge har det gått rundt, men så kom vi til 2022. Strøm-, trykk- og distribusjonskostnader går i været, det butter på alle fronter. Prioriteringen vår er å beskytte innhold og kjerne, og derfor har vi valgt søndagsutgaven på papir for kutt.

– Tror mange blir skuffet

– Hvordan tenker dere at abonnentene vil reagere på kuttet?

– Spør man abonnenter om de vil miste noe, vil de alltid svare nei. Jeg tror mange blir skuffet over dette. Søndag er kanskje den dagen man har mest tid til å lese avisen på morgenen, og jeg har personlig stor glede over søndagsutgaven.

– Dere kutter en syvdel av papirproduktet. Kutter dere samtidig i prisen for abonnentene?

– Nei. Økte priser på strøm og distribusjon gjør at vi har økt prisen på papiravisen i år, og kommer til å øke prisen til neste år. Men sammenlignet med måten vi priset papiravisen på for noen år siden, har folk nå tilgang til en mye mer omfattende pakke med det digitale tilbudet.

– Har det vært aktuelt å kutte andre papirutgaver?

– Nei, de er fremdeles lønnsomme. Nå er over halvparten av abonnentene våre rene digitalabonnenter, men vi har fremdeles flest papirabonnenter i Norge, og dem vil vi beholde.

VG beholder

Dermed står VG igjen som eneste norske avis med søndagsutgave når 2022 er unnagjort.

– Vi fortsetter med søndagsavis inn i 2023, skriver sjefredaktør Gard Steiro i en sms.

Det er kort tid siden Journalisten kunne fortelle at VG har fremskyndet papir-deadlinen med flere timer. Aftenposten har også gjort lignende grep.

Økte kostnader i de fleste ledd har tvunget fram nye blikk på papirutgavene. Vårt Land-redaktør Bjørn Bore uttalte nylig at han mente papiravisas død har rykket flere år nærmere de siste månedene.


Powered by Labrador CMS