Klubbleder i Aftenposten, Knut Nygaard. Foto:Kathrine Geard

Schibsted samler nyttestoffet

Men magasinene består og Aftenposten tar ikke over all utenriksdekning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På forsommeren ble det gjennom Dagens Næringsliv lekket notater om forslag til spareplaner i Schibsted Norges regionaviser. Notatene som var utarbeidet av redaktørene i Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad fortalte om kostnadskutt på inntil 100 millioner kroner som skulle gi uttelling i 2015.

Verner urix

I Aftenposten i dag heter det at felles magasin, som var blant kostnadstiltakene den redaksjonelle ledelsen så på, droppes. Det betyr at de fire avisene ikke kan hente ut kostnadsbesparelser på inntil 20 millioner krone.

Selv om det ikke blir et felles magasin, vil det likevel bli utredet hvordan man kan få til samarbeid på magasinsiden.

En annen post redaktørene i en tidlig fase så for seg å spare på var utenriksdekningen. Dette skulle skje ved at Aftenposten tok over dekningen av verden for de andre avisene. Også dette skrinlegges nå, men det drøftes i avisene utenfor Oslo om deres korrespondentstilling i Brussel skal legges ned til fordel for et rykkebudsjett.

NTB vs. eget

Det er heller ikke konkludert i arbeidet med å etablere et eget nyhetsbyrå for å erstatte NTB-kostnaden. Journalisten får opplyst NTB kom raskt på banen da tanken ble kjent. Det er gitt et tilbud på pris og innhold til regionavisene som viser at etablering av et eget nyhetsbyrå gir beskjedne innsparingsmuligheter.

Sjefredaktør Pål Bjerketvedt i NTB vil ikke si hva tilbudene inneholder, men bekrefter at de er i tett dialog med avisene. Om avtalen går i boks med en lavere pris, kan NTB fort få flere medieaktører på døren som vil ha nye tilbud.

– NTB er en partner for alle våre kunder, og en integrert del av deres redaksjonelle virksomhet. At vi må tilpasse oss deres vilkår er ikke noe nytt, det er en naturlig del av virksomheten. Men det betyr ikke at vi ikke er sårbare overfor inntektstap, avhengig av størrelse, sier redaktøren.

Forbrukerjournalistikk

Det som derimot er bestemt er å etablere, er en felles forbrukerredaksjon. Dette kan etter det Journalisten skjønner skje gjennom et eget selskap. I dag er det rundt 24 journalister som arbeider med såkalt nyttejournalistikk i konsernet. Dette tallet skal dersom spareplanen går gjennom reduseres til sju stillinger. Disse vil trolig bli sittende i Oslo.

Klubbleder Knut A. Nygaard i Aftenpostens redaksjonsklubb understreker viktigheten av at disse, dersom det etableres et eget selskap for dette stoffet, blir ansatt i mediehusene og har samme karrieremuligheter i selskapet, og samme lokalavtaler som de andre journalistene.

Nygaard forteller han er overrasket over at noen av tiltakene ikke gikk gjennom siden det innebærer at ledelsen går glipp av sparetiltak. Uansett er det lite som tyder på at sparetiltakene vil være i mål før nyttår. Som Journalisten fortalte tidligere denne uken har de ansatte i konsernet til slutten av oktober på å vurdere om de vil ta gavepensjon, og til første halvdel av november på å søke om sluttpakker.

– Det er færre endringer enn man kunne tro ville komme som følge av den redaksjonelle spareplanen RP15, sier Nygaard.

Søndagsavisen

I Bergens Tidende er leder i redaksjonsklubben, Arild Berg Karlsen, fornøyd på lesernes vegne siden det lokale magasinet opprettholdes. Det er heller ikke konkludert hva som vil skje med søndagsavisen, men alt tyder på at den opprettholdes siden det er lite å spare eller tjene på at den legges ned.

– Vi må avvente hva meldinger som nå kommer og hvordan de tenker det skal spare, og hvor mye. Det er mange spørsmål som gjenstår å få svar på.

Har tid

Selv om 20 av mulige 100 sparemillioner fjernes fra agendaen nå, sier sjefredaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten at det fortsatt er tid til å finne spareløsninger.

– Det er ikke slik at dette skal løses ved nyttår. Det er snakk om et lengre program. Og så skal vi fornye A-magasinet som vi har tro på at vi skal tjene penger på.

 

 

 

Powered by Labrador CMS