Debatt:

Himba-landsby cirka 15 kilomenter nord for Opuwo i Namibia.

Spørsmålet er fortsatt: Gjelder Vær varsom-plakaten utenfor Norge?

Svarer Vi Menn-redaktør Alexander Øystå.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentenes egne synspunkter.

Vi Menn-redaktør Alexander Øystå har forfattet et svar til vårt innlegg, som igjen har bakgrunn i en PFU-klage rettet mot hans redaksjonelle vurdering av en reportasje publisert i 2021.

Vi er enige i det Øystå skriver: «Journalistikk er et fag og et håndverk, ikke en kulturbakgrunn. Kvalitetsnormene, som metode, kildekritikk og etterrettelighet gjelder over hele verden».

Vi forstår Øystås ønske om å forsvare sin redaksjonelle vurdering, men det er å trekke vår kritikk for langt når han vil ha det til at: «Hvis vi skal legge Holtar og Alnær-Katjavivis betenkeligheter til grunn, ville ikke våre lesere kunnet få innblikk i noen av de andre samfunnene Johnny har rapportert fra [en navnliste av 16 forskjellige urfolk].»

Det vi er opptatt av er om hvorvidt den faglige tilnærmingen som har vært anvendt i denne artikkelen holder mål i forhold til norsk presseetikk. Hva journalisten, altså Johnny Haglund, måtte ha gjort tidligere på sine mange reiser er derfor helt irrelevant for denne aktuelle saken.

Vårt spørsmål er fortsatt det samme: Gjelder Vær varsom-plakaten utenfor Norge?

Siden vi skrev vårt første innlegg har Pressens Faglige Utvalg (PFU) nå mottatt erklæringer, både skriftlig og på video, fra de berørte i klagesaken. Vi avventer nå PFUs endelige presseetiske vurdering, og ser fram til debatt når denne er offentliggjort.

Powered by Labrador CMS