Ansvarlig redaktør i Energi og Klima, Anders Bjartnes.
Ansvarlig redaktør i Energi og Klima, Anders Bjartnes.

Energi og Klima satser på gratis klimajournalistikk fra Brussel

Saksfeltet er nærmest en «blindsone» i norske medier, mener redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Energi og Klimas mål er å sette skarpt journalistisk søkelys på viktige politiske prosesser med stor betydning for oss alle, skriver ansvarlig redaktør Anders Bjartnes til Journalisten.

– Vi vil tilføre den norske offentligheten kunnskap og informasjon den ellers ikke ville fått. Det er viktig å huske på at alle sterke næringsinteresser - og myndighetene - er til stede i Brussel. Mye foregår bak lukkede dører, vi vil bidra til å åpne opp, slik at offentligheten får mer innsyn i det som skjer.

I februar ble det klart at journalisten Alf Ole Ask sluttet i Aftenposten og begynte som utenrikskorrespondent for Energi og Klima, Norsk klimastiftelses egen nettavis.

Artiklene han skriver fra EU-hovedstaden Brussel vil også bli gjort tilgjengelig for andre redaksjoner.

– Andre medier kan publisere stoffet vårt etter avtale, vi ønsker å nå ut til flest mulig lesere. Energi og Klima er en liten og ideell aktør. Når vi har søkt om penger, er det lagt til grunn at vi skal få til bredere distribusjon enn vi klarer alene. Uten støtte fra Agenda Vestlandet, Fritt Ord og Bergesen-stiftelsen, så ville vi aldri klart å realisere prosjektet, skriver redaktøren.

– Blindsone

Bjartnes mener de ikke kunne funnet en bedre kandidat til stillingen.

– Alf Ole Ask har erfaring som Brussel-korrespondent og kan EU-systemet. I tillegg har han inngående kjennskap til norsk politikk og næringsliv.

Energi og Klima har jobbet i mange år med å realisere klimakorrespondent-prosjektet.

– Begrunnelsen er at svært mange viktige beslutninger på klima- og energifeltet fattes i EU-systemet, både gjennom EØS-avtalen og andre avtaler mellom Norge og EU. Både for norsk politikk og økonomi, næringsliv og arbeidsplasser, er dette svært viktig. Samtidig er dette store saksfeltet underdekket i norske medier, det er langt på vei en «blindsone». Det vil vi gjøre noe med.

Bjartnes kommer likevel med en liten innrømmelse om klimadekningen i andre norske medier:

– Den blir bedre og bedre - i takt med at klima- og energispørsmål blir stadig viktigere, både i politikk og næringsliv, avslutter han.

– Et siste sprell

Alf Ole Ask forteller selv til Journalisten at han reiser til Brussel tidlig i juli – og at han gleder seg:

– Jeg har skrevet om energi og klima i mange år - men nå får jeg muligheten til å rendyrke dette, skriver han i en e-post.

Oppdraget blir hans femte korrespondent-jobb, forteller han.

– Tredje gang i Brussel. Et siste sprell før Nav overtar ansvaret for meg. Slikt kan en ikke si nei til - jeg elsker utfordringer. Og nå har jeg fått stor en i en alder av 63 år, skriver Ask.

Han beskriver korrespondenthverdagen i Brussel som «alltid uforutsigbar».

– Dette er en politisk beslutningsmaskin. Det er umulig på forhånd å si at du skal lage den eller den saken. Jeg gleder meg til lange arbeidsdager - høyt tempo - treffe nye mennesker og lære nye ting.

Powered by Labrador CMS