Novaja Gazeta-redaktør Dmitrij Muratov får fire russiske trykkerier av Amedia.

Amedia overlater all kontroll over sine russiske trykkerier til Muratov

– Vi i Novaja Gazeta tar imot denne fantastiske ressursen med stor takknemlighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Med det vi nå er vitne til fra myndighetene i Russland sin side i Ukraina, er det umulig for Amedia å fortsette driften av trykkerivirksomheten i landet, sier konsernsjef i Amedia, Anders Møller Opdahl, i en pressemelding.

Nå gir mediekonsernet trykkerievirksomheten til redaktør og fredsprisvinner Dmitrij Muratov.

– Den uavhengige avisen Novaja Gazeta, som trykkes hos våre trykkerier, har stanset all publisering etter advarsler fra det russiske medietilsynet. Amedia trekker seg nå ut, på en måte som overlater kontrollen til fredsprisvinner Muratov, sier Opdahl.

Amedias virksomhet i Russland består totalt av seks trykkerier. Fire av trykkeriene er heleid, mens to er eid sammen med russiske minoritetsaksjonærer. Det er de fire heleide trykkeriene som overlates til Muratov.

– Vi mener dette er den beste mulige løsningen under de rådende omstendigheter. På denne måten vil trykkeriene fremover kunne fortsette å være viktige for uavhengige medier i Russland, sier Amedia-styreleder André Støylen.

Amedias styreleder André Støylen (t.v) og konsernsjef Anders Møller Opdahl.

Muratov vil utøve alle aksjonærrettigheter etter eget skjønn og ha full kontroll over den daglige driften, skriver Amedia i pressemeldinge.

– Vi i Novaja Gazeta tar imot denne fantastiske ressursen med stor takknemlighet. Dette vil støtte fri meningsformidling, og overskuddet vil også gå til det. Uavhengige medier er motgiften mot krig. Vi skal ta vare på den åpne trykkerivirksomheten og de ansatte, sier Muratov i pressemeldingen.

Amedia har skrevet ned den bokførte verdien av trykkerivirksomheten på 38 millioner kroner til null. Midlene fra et eventuelt fremtidig salg vil gå til å støtte uavhengige mediers arbeid i Russland.

– Vi har hatt en god dialog med Muratov over tid og er glade for at han har sagt ja. Vi mener Muratov blir en god forvalter av trykkeriene. Dette er også en løsning som bidrar til å ivareta den opprinnelige intensjonen med Amedias etablering i Russland, sier Opdahl.

Amedia arbeider med en løsning med minoritetsaksjonærene i de to siste trykkeriene, slik at konsernet kan trekke seg helt ut av Russland.

– Trykkeriene i Russland har vært tilgjengelige for et mangfold av utgivere, og har trykket publikasjoner med ulike politiske ståsted, inkludert regimekritiske aviser. Novaja Gazeta har vært trykket hos oss helt til avisen stanset publisering. Vi har over tid vurdert salg flere ganger, men ikke lyktes med å finne egnede eiere og egnet modell. Den løsningen vi nå presenterer er etter vår vurdering den beste, gitt situasjonen i Russland, sier Opdahl.

Powered by Labrador CMS