Den Kreml-kritiske journalisten Anna Politkovskaja ble drept i 2006. Her mottok hun Olof Palmeprisen i 2004 i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / NTB SCANPIX

Russland felt av EMD for manglende etterforskning av drap på gravejournalist

Burde ha undersøkt drapsordre, mente dommerne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Russland er felt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) for manglende etterforskning av drapet på den Kreml-kritiske journalisten Anna Politkovskaja.

Ifølge domstolen har russiske myndigheter ikke iverksatt tilfredsstillende etterforskningstiltak for å finne den eller de som sto bak og eventuelt bestilte drapet.

Mulige agenter

Dommerne mener at etterforskerne også burde ha undersøkt muligheten for at agenter fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB eller myndighetene i den russiske republikken Tsjetsjenia hadde gitt drapsordren.

Politkovskaja arbeidet som gravejournalist for Novaja Gazeta og skrev blant annet om Russlands politikk i Tsjetsjenia. Hun ble skutt og drept i en trappeoppgang ved sin egen leilighet i Moskva i 2006. Drapet skjedde på president Vladimir Putins 54-årsdag.

Russland blir som følge av brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen dømt til å betale i alt 20.000 euro til fire av Politkovskajas familiemedlemmer, hennes mor, søster og to barn.

Truet og fengslet

Fem menn er dømt for drapet, men familien klaget likevel saken inn for domstolen i Strasbourg fordi de mente at etterforskningen var mangelfull.

Politkovskaja var blant annet kjent for sin bok «Putins Russland» der hun beskriver Russlands overgrep mot sivile i Tsjetsjenia. For sitt arbeid ble hun truet, fengslet og tvunget i eksil i Østerrike.

Da hun i 2004 var på vei til byen Beslan for å dekke gisselkrisen på en skole der, ble hun forgiftet. Giftstoffet ble aldri avslørt ettersom sykehuspersonell skal han fått beskjed ovenfra om å destruere blodprøvene hennes. I 2004 mottok hun Olof Palme-prisen for sitt arbeid for menneskerettigheter.

Powered by Labrador CMS