Foreløpig er det et soloutspill Jon Olav Alstad er kommet med som gjesteskribent i Kampanje, når han tar til orde for å oppheve de lokale begrensningene i lov om eierskap, som trådte i kraft 1. januar 1999.
Aps mediepolitiske talsmann sier til Journalisten at han vurderer å foreslå at loven endres når det gjelder de lokale eierskapsbegrensningene.
Alstad, som var saksordfører for loven i Stortinget, har endret synspunkt. Den gangen sa han under debatten i Odelstinget: «Innstillingen går på et punkt lenger enn Eierskapsutvalget foreslo. Den regulerer ikke bare på nasjonalt plan, men også på regionalt og lokalt nivå. Etter min oppfatning er det minst like viktig som å sikre nasjonal eierspredning.»
- Fungerer nasjonalt
Alstad nevner den aktuelle striden om Lofot-Tidende. Det han setter spørsmålstegn ved er når lokale eiere føler behov for å få med seg nye eiere - grunnen kan være at de ønsker å utvikle avisa videre - og dette blir oppfattet som å stride mot lovverket. Slik mener han det ikke bør være, og han spør om lokale reguleringer betyr så mye for oss at vi i stedet skal selge bedriftene utenlands.
- De tradisjonelle mediehusene er flinke til å hevde den redaksjonelle tradisjonen, men når vi får mediebedrifter som sier som Orkla at de er ute etter å synliggjøre børsverdien, så blir situasjonen en annen. Hvis Orkla kvittet seg med Orkla Media, slik en av aktørene antydet, så kunne vi sittet og sett på at Orkla Media gikk til utlandet, sier Alstad.
- Tror du ikke i så fall at Orkla Media ville blitt solgt som en pakke, og at de nasjonale eierskapsbegrensningene og reguleringene om krysseierskap ville tre inn?
Nei, Jon Olav Alstad tror ikke det. Han viser til Orkla Medias mange lokalaviser, og mener man ville fått mer ved å selge Orkla Media stykkevis og delt.
Stortingsrepresentanten fra Nord-Trøndelag poengterer at det ikke er aktuelt å gjøre forandringer med de nasjonale eierskapsbegrensningene. De har fungert og har på ingen måte hemmet det norske eierskapet, mener Alstad.
Konserndirektør Bjørn Larsen i A-pressen
- Lofot-Tidende-dom blir prinsipielt viktig
A-pressen står midt oppe i den diskusjonen Alstad reiser. Mandag og tirsdag denne uken var A-pressen i Oslo byrett. Motparten var staten ved klagenemnda for eierskap i mediene, som A-pressen har stevnet for å få omgjort vedtaket om at konsernet må selge sine eierandeler i Lofot-Tidende.
- Alstads utgangspunkt stemmer bra overens med vår oppfatning om at loven nasjonalt har fungert bra, men lokalt får den noen særs uheldige utslag, sier konserndirektør Bjørn Larsen i A-pressen.
Han synes det er positivt at Alstad tar opp diskusjonen om hvordan loven ser ut til å fungere.
- Jeg håper flere vil engasjere seg i diskusjonen og vi bidrar gjerne med vår erfaring etter disse to årene.
Larsen mener at Lofot-Tidende gjennom A-pressen er tilført kompetanse og kapital. Han peker særlig på at avisa gjennom A-pressen er medlem av den største annonsesamkjøringen i Nord-Norge og at det skaper inntekter som er viktig for små aviser.
Verste scenario er at eierskapsbegrensningene på lokalt nivå kan forandre avisstrukturen og bety et være eller ikke være for fådagersavisene, ifølge Larsen.
- Vi håper å få prøvet både de rettslige og juridiske sidene ved loven ved siden av de skjønnsmessige vurderingene, sier Larsen. Dette er en den første rettssaken som prøver loven om tilsyn med erverv i dagspresse og kringkasting. Dom vil foreligge om en måneds tid.
Tillitsvalgt Kjetil Haanes
Fokus på hvordan man forvalter sitt bo
Kjetil Haanes, ledende tillitsvalgt i Orkla Media, sier at det er rett og rimelig å se om igjen på loven etter at den har fungert i to år. Han mener det er like viktig å se på de nasjonale begrensningene som på de regionale og lokale.
- Jeg er ikke redd for at Schibsted, A-pressen eller Orkla Media skal eie flere aviser enn de gjør i dag. Jeg er mer opptatt av at fokus er på forvaltningen av eierskap enn hvem som eier. Hvordan eieren skikker sitt bo, er viktigere, sier Haanes.
- Alstad viser blant annet til hva som kunne skje dersom Orkla Media skulle selges, og mener at de lokale eierbegrensningene ville komme inn her ved at avisene ble solgt hver for seg. Hva er din kommentar til det?
- Det er en utopi. Orkla Media er et så tett sammenvevet nettverk at det ville vært vanskelig for hver avis å bli solgt tilbake til lokale eiere. Hvis Orkla Media skulle bli solgt, så ville det bli som en pakke. Da vil eierskapsloven hindre norske eiere. Verken Schibsted eller A-pressen ville kunne kjøpt Orkla Media, svarer Haanes og legger til at strategien er at Orkla Media skal fortsette som en del av Orkla.
Han har sett en del rare eksempler på hvordan eierskapsbegrensningene virker, for eksempel at Sunnmørsposten, der han er journalist og styremedlem, ikke får eie Vikebladet Vestposten. Haanes mener Orkla Media kan videreutvikle avisa. Dessuten fremhever han Orkla Media som en aktør som aldri har blandet seg inn i det redaksjonelle innholdet.
Eierskapsutvalget og dets klagenemnd har bestemt at Sunnmørsposten ikke får beholde Vikebladet Vestposten. Også den saken ventes å havne i retten, slik striden om eierskap i Lofot-Tidende gjorde denne uken.