Stein Gauslaa er leder for Norsk Redaktørforening. Foto: Birgit Dannenberg
Stein Gauslaa er leder for Norsk Redaktørforening. Foto: Birgit Dannenberg

Gauslaa advarer redaktørene

Lederen for Norsk Redaktørforening, Stein Gauslaa, ber redaktørene tenke seg meget nøye om før de påtar seg verv utenom egen bedrift.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Mange redaktører kommer i en posisjon der de skvises mellom rollen som fri og uavhengig redaktør og de forventninger lokalsamfunnet har, om at hun eller han skal stille opp og være med på det som skjer lokalt. Men det er en skummel linje å ta på seg verv utenfor mediebedriften. Jeg vil råde redaktører til å tenke meget nøye gjennom både de prinsipielle sidene og hensynet til det rent praktiske med å lede en mediebedrift, sier Gauslaa. Han er til daglig sjefredaktør i Agderposten i Arendal.

Gauslaa uttaler seg til Journalisten på bakgrunn av de siste oppslagene om lokale redaktører som har påtatt seg flere hatter enn selve redaktørhatten. Redaktør Jarle Bentsen i Smaalenenes Avis i Askim sitter som nestleder i styret for Askim Fotballklubb, og redaktør Nils Martin Tidemann i Arbeidets Rett på Røros er leder i arrangementskomiteen for Ski-NM som går av stabelen på Røros i begynnelsen av mars.

Velkjent problemstilling

– Dette er en velkjent problemstilling for Norsk Redaktørforening og for meg. Begge de eksemplene dere har tatt opp gjelder sport. Mange har nok vært mest opptatt av denne problemstillingen i forbindelse med politikk og engasjement i lokalt næringsliv, men nå er idrett blitt så viktig, at jeg vil mane til varsomhet også her, sier Gauslaa.

Han sier at NR ikke har noen spesielle kjøreregler utover Vær Varsom- og Redaktørplakaten, men redaktører som er i tvil, kan alltid søke råd i foreningen.

Tenk over praktiske problemer

– Hva sier du til redaktører som Bentsen og Tidemann?

– Mitt generelle råd er at man tenker nøye gjennom hvilke praktiske problemer som kan oppstå i forhold til dekningen av det saksfelt som er berørt, i forhold til egne medarbeidere osv. Man må tenke på at idretten er blitt en stor aktør lokalt, sier han.

– Hvorfor ber du dem ikke ganske enkelt om å holde seg unna slike verv?

– Nei, jeg vil ikke si det sånn helt tvert. Redaktører som ikke av og til viser at man også kan være med og ta et tak i viktige lokale saker, kan komme vanskelig ut og få problemer med å bli akseptert i lokalsamfunnet.

Ikke mange henvendelser

– Får du og NR mange henvendelser om dette?

– Nei, selv har jeg ikke fått det, men jeg har ikke oversikt over hva de får av henvendelser til NR-sekretariatet i slike saker. Kanskje burde vi fått flere meldinger, undrer Gauslaa.

– Og hva med deg selv? Har du verv?

– Jeg sier nei til alt sånt. For to år siden ble jeg spurt om å bli styremedlem for det nye universitetet i Agder, men svarte nei. Det kunne bli for problematisk. Men jeg sitter i styret for et forlag. Det er imidlertid fordi vi har eierinteresser i forlaget, så det synes jeg blir litt annerledes.

Powered by Labrador CMS