Østlands-Posten-redaktør Eirik Haugen beskriver vedtaket som en stor seier for ØP, men også for innsyn og åpenhet i hele landet.

Årelang innsynskamp for Østlands-Posten: – En stor seier for innsyn og åpenhet

Vedtok endringer for mer åpenhet i kommunestyret. 

Publisert

Etter en årelang innsynskamp ble det i forrige uke tatt en avgjørelse i Larvik kommune som kan få konsekvenser for mange norske kommuner. Det mener i alle fall ansvarlig redaktør i Østlands-Posten (ØP), Eirik Haugen

Han beskriver vedtaket som en stor seier for ØP, men også for innsyn og åpenhet i hele landet. 

Lang tid

Saken dreier seg om politikerportalen kalt «Bobla», som kommunepolitikere blant annet bruker til å fremme politiske forslag. 

Helt tilbake i 2021 ba ØP om innsyn, etter å ha sett seg lei på å ikke vite hvilke forslag politikere refererte til i møter. Det endte med avslag. Etter mange runder de siste årene avgjorde til slutt Sivilombudet at innsyn må gis, og onsdag forrige uke vedtok et enstemmig kommunestyre i Larvik at en løsning for åpen tilgang skal være på plass innen høsten. 

– Jeg er litt overraska over at det har tatt så lang tid å innrette seg etter Sivilombudet. Men nå er det tatt skikkelig tak, og det ble enstemmig vedtak om at de ønsker et mer åpent system om politisk saksbehandling, fra start til slutt. 

Det sier ØP-redaktør Haugen til Journalisten. 

 – Ante ikke hva de stemte over

En del av problemet for journalistene har knyttet seg til at politikere legger forslag inn i portalen som ingen andre kan se. Når man møter opp i møtene er det for sent for både presse og offentlighet å kunne påvirke det som ligger inne av forslag, sier Haugen.

I kommunestyret forrige uke ante ikke journalistene hva politikerne stemte over.

– Senest i kommunestyret og andre utvalg i forrige uke, viste politikere til forslag i «Bobla», og journalistene ante rett og slett ikke hva slags forslag de stemte over. 

Heldigvis er nå også politikerne enige i at man ikke kan ha det sånn, sier Haugen, og administrasjonen i kommunen er instruert om endringene som må skje. 

Haugen mener innsynsproblemene i Larvik kommune er et eksempel på at lovverket ikke er tilpasset en ny digital hverdag, og at det ikke henger med på nye systemer.

– Det er fint å få prøvd dette skikkelig.

Kartlegger kommuner 

Politikerportalen «Bobla» begrenser seg ikke til Larvik kommune. Administrerende direktør i selskapet Acos, Bent-Inge Storheim, har tidligere uttalt til ØP at de leverer løsningen til 130 kommuner i Norge.  

Jurist Sindre Granly Meldalen i Norsk Presseforbund sier til Journalisten at de holder på med å kartlegge kommuner som bruker løsningen. 

– Vi er ikke helt i mål. Det er mange kommuner som har tilgang til en slik løsning, og så er det litt uklart hvordan det brukes av de forskjellige. Det problematiske sett fra vår side er hvis det fremmes forslag som ikke er åpent tilgjengelig i forkant, sier Meldalen. 

De har indikasjoner på at det er problematisk bruk i en del kommuner som strider med Sivilombudets pålegg, men noe kvalitetssikret tall ønsker ikke Meldalen å gå ut med. Han understreker imidlertid at det som har skjedd i Larvik kommune er veldig bra. 

– Dette er forslag som uansett skal måtte legges frem, og det er ingen grunn til å hindre offentligheten i innsyn. 

Norsk Presseforbund har som mål å få kartleggingen ferdig innen Åpenhetsseminaret i september. 

 

Powered by Labrador CMS