Jan Roaldset håper lokalaviser nå ser til prosessen i Sandefjord kommune dersom de vil ha innsyn i møteportalen i sin kommune.

Ber lokalavisene se til Vestfold etter innsyns-seier

– Mange lokalavisjournalister kan tenke at dette er håpløst, sier Sandefjords Blad-redaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter over ett år med innsynsrunder vant Østlands-Posten nylig frem hos Sivilombudet, omtalte Journalisten nylig. Avisen ønsket innsyn i Larvik kommunes møteportal, der politikerne fremmer forslag og endringer til politisk behandling.

Både Larvik kommune og Statsforvalteren avslo innsynskravet i flere omganger før ombudet kom på banen.

Historien er imidlertid annerledes snaue to mil nord for Larvik. Der sa Sandefjord kommune ja til innsyn da Sandefjords Blad ønsket tilgang til portalen.

130 kommuner

Som Journalisten har omtalt tidligere kan henstillingen fra ombudet ha konsekvenser for 130 kommuner, som bruker den samme møteportalen fra leverandøren Acos.

Blant kommunene som bruker portalen er Sandefjord. Ifølge redaktør i Sandefjords Blad, Jan Roaldset, jobber nå kommunen med å gi avisen tilgang til forslagene som kommer inn under møtene.

– Vi har også vært obs på at møteportalen ikke fungerer, og at vi må få løpende oppdateringer om forslag. Det blir mye sending av eposter under møtene. Da jeg så Østlands-Posten var i en prosess sendte jeg krav om innsyn med én gang, sier Roaldset til Journalisten.

Åpne dører i Sandefjord

Ganske kort tid etter fikk Sandefjords Blad brev tilbake om at kommunen ikke så noen grunn til å nekte innsyn, men at det fantes noen praktiske utfordringer hos leverandøren som gjorde det vanskelig å gi innsyn uten å også gi innsyn i personsensitive opplysninger.

– Men nå har de gjort et godt stykke arbeid for å få på plass en midlertidig løsning. Det fortjener de kreditt for. Det var ikke så overraskende at vi fikk ja, for kommunen er normalt gode på offentlighet, sier Roaldset.

Han sier det var bra at prosessen i Sandefjord endte med å slå inn åpne dører.

Viktig for lokalavisene

Roaldset mener det er viktig at lokalavisene i de nærmere 130 kommunene som har samme løsning, nå har muligheten til både å vise til Larvik og Sandefjord kommune. Ønsker de innsyn i møteportalen, finnes det nå eksempler å gå etter.

Det er mye som skjer i møtene, og det bør allmenheten ha innsyn i, mener redaktøren.

Han skryter også av kollegaene i Østlands-Posten som valgte å ta kampen med kommunen og Statsforvalteren.

– Det er nok mange lokalavisjournalister som kan tenke at dette er håpløst, om de har fått med seg Østlands-Postens kamp, der det var avslag hos Statsforvalteren og omkamp. Men nå kan de se at Statsforvalteren har gitt seg og at det gikk helt kurant i Sandefjord kommune.

Han sier også at han er skuffet over Statsforvalteren i Vestfold og Telemark, og at innsyn for lokalaviser ofte er en kontinuerlig kamp.

– Det går ikke av seg selv. Men dette var en gladsak, avslutter Roaldset.

Powered by Labrador CMS