Kristiana-rektor Arne Krumsvik involverer seg i Forum on Information and Democracy.

Fersk rapport anbefaler land å bruke 0,1 prosent av BNP på journalistikk

Vil ha «New Deal» for journalistikken.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En fersk rapport fra Forum on Information and Democracy skisserer en krise for journalistikkens økonomiske rammebetingelser, skriver Arne H. Krumsvik, rektor ved Høyskolen Kristiania, til Journalisten.

– Men ytringsfrihet er selve bærebjelken. Derfor starter rapporten med dette.

Sammen med en rekke internasjonale akademikere og medieledere har Krumsvik sittet i styringskomitéen for arbeidsgruppa innen Forum on Information & Democracy som har utformet rapporten.

Rapporten er strukturert rundt fire hovedfelt: mediefrihet, uavhengig journalistikk, et gunstig økonomisk klima og støtte for en bærekraftig digital modell. Blant anbefalingene finner man:

  • Å sikre fullstendig transparens i medieeierskap som del av bredere tiltak for transparens, anti-korrupsjon og finansiell integritet
  • Støtte og vedta internasjonale tiltak for å beskatte digitale plattformer
  • Utvikle hybrid finansiering for media

I rapporten tas det også til orde for en kollektiv innsats der land forplikter seg til å bruke 0,1 prosent av landets BNP (bruttonasjonalprodukt) på å finansiere journalistikk.

I sum tar rapporten sikte på å tegne opp en «New Deal» for journalistikken, inspirert av Franklin D. Roosevelts reformer for den amerikanske økonomien på 1930-tallet.

Krumsvik mener at rapporten kan brukes som verktøykasse både av myndigheter og interesseorganisasjoner over hele verden for å etablere bedre rammebetingelser for journalistikk i alle deler av verden.

– Ulike deler av verden har ulike utfordringer, derfor valgte vi å presentere en stor verktøykasse med virkemidler. Dessverre har de siste årene vist oss at rammevilkårene for journalistikken i høy grad også er under press i rike vestlige land.

Powered by Labrador CMS