Innfelt: Axel Walø, direktør i Hjemmet Mortensen.

– En balansert kontrakt

Direktør Axel Walø i Hjemmet Mortensen er ikke enig i at frilanskontrakten er rå og brutal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi opplever ikke at det er en gjengs oppfatning blant frilanserne, og jeg synes fremstillingen er unyansert.

Walø sier at de i møtet med NJ tirsdag forklarte at premissene for kontraktene ligger fast.

Samme som fast ansatte

– Vi ønsker at frilanserne skal godta de samme rettighetene til stoffet som vi allerede har avtalt med de fast ansatte. Honorarene vil bli fastsatt på samme måte som tidligere, mellom den enkelte redaktør og frilanseren.

Waløe sier at de ikke opplever motvilje, men har et godt forhold til frilanserne.

– Ukepressen har alltid betalt sine frilansere godt, og vi skal fortsatt betale anstendige honorarer. Men det er nye tider for alle og de samme kravene må gjelde for frilanserne som de fast ansatte.

Han sier at de skjønner innvendingene som kommer, men at de må gjøre de endringene som kreves for å kunne produsere kvalitetsjournalistikk med færre ressurser enn før.

Balansert

Walø forteller at behovet for viderebruk står sentralt i rettighetskontrakten.

– Vi mener det er en balansert kontrakt.

Waløe sier HM må skape nye inntekter på det redaksjonelle innholdet og at de foreløpig har lite inntekter på viderebruk. Dersom det skapes verdier ved gjenbruk vil HM ifølge Walø diskutere dette med frilanseren.

– Men det har de jo ingen garanti for i kontrakten?

– Vi har jo et tillitsforhold, og det er en diskusjon som vil måtte tas mellom redaktører og frilansere.

Viktige

Waløe kan ikke svare på hvor stor andel av stoffet deres som produseres av frilansere. Men han er klar på at frilanserne er viktige for konsernet, ikke minst innen nisjeområdene. Han ønsker ikke å svare på hvor mange som hittil har signert kontrakten.

– Vi kjøper frilansstoff i stadig større grad på grunn av den nye kontrakten, og er åpen på at det er den som skal gjelde. Vi er ikke helt i mål ennå, og kjøper inn nødvendig frilansstoff fortløpende. På sikt ønsker vi å samarbeide med de frilanserne som har signert.

Vil samarbeide

Frilansjournalistenes nestleder Silje Midttun har uttrykt bekymring for at redaksjonene skal kunne erstatte de fast ansatte med dårlig betalte frilansere. Waløe sier at frykten er ubegrunnet.

– Den er konstruert og feilaktig. En sånn agenda har vi ikke. Vi ønsker fortsatt å ha en dyktig stab med både fast ansatte og frilansere.

Powered by Labrador CMS