Slik var TV 2s tittel før Journalisten tok kontakt.

TV 2: - Vi dro den litt langt

At det som omtales foregår i utlandet er neppe noen god forklaring lenger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag publiserte TV2.no artikkelen «Michael Jacksons sønn er i ubalanse før millionarv». Ingressen skriver journalisten at «Prince Jackson mentale helse er ikke bra og bekymringene er store». Både tittel og ingress er endret etter at Journalisten kontaktet redaktør Bård Espen Hansen.

TV2.nos artikkel er basert på en oversettelse i svenske Expressen. Også her skriver journalisten om den mentale helsen til gutten. Men den svenske løssalgsavisen har ikke selv kilder til å skrive dette. Så de gjengir det amerikanske nettmagasinet Radar Online.

Der forteller anonyme kilder tett på Jackson-familien at det er store bekymringer for gutten som blir myndig i februar. De frykter at han kan gå inn i en selvødeleggende periode hvor pengearven etter faren vil bli sløst bort. Tenåring fremstår som arrogant og det hater at han ser på seg selv som en kongelig.

Samme publikasjon publiserte i begynnelsen av september et intervju med hans «svigermor» som roser gutten fordi han oppfører seg som kongelig overfor datteren hennes, den kuwaitiske prinsessen Remi Alfalah. I det intervjuet betyr royalty som opphøyd og er klart rosende.

Basert på rapporter

Hvor henter TV 2 sin slutning 17-åringens mentale helse og hva legger de i begrepet ubalanse?

Ifølge redaktør Hansen er begrepet som benyttes på tittelplass en tolkning av rapportene om at gutten oppfører seg på en måte som bekymrer familien.

-Det var kanskje å dra det litt langt og vi har nå endret tittelen til en mer presis oversettelse av originalartikkelen, skriver han i en epost.

Journalisten har søkt forklaring på hvordan psykiatrien bruker begrepet ustabil på. Professor Einar Heiervang ved Enhet for Barne- og ungdomspsykiatri, Universitetet i Oslo, sier det er vanskelig å forklare uten å ha sett sammenhengen, men forsøker seg.

Han forklarer at begrepet ustabil kan brukes i flere sammenhenger. Men kanskje mest når det handler om ustabil personlighet eller personlighetsforstyrrelse.

- Dette kjennetegnes blant annet ved sterke og skiftende følelsesuttrykk og redusert emosjonell stabilitet. Men det kan også betegne en skjør eller ustabil tilstand hos en person, med høy risiko for forverring, forklarer han per epost.

Mindreårig

Gutten er enda noen måneder mindreårig og vi spurte TV2.no om hvilke vurderinger de har gjort i den anledning. Hansen skriver at Prince Jackson vil være myndig om få uker og at familiens bekymring for hva som vil skje når han hvert øyeblikk blir myndig, er kjernen i deres artikkel.

Så hvor aktuelt ville det vært for nettstedet å skrive artikkelen dersom det var en norsk gutt det her var snakk om?

- TV 2 er som andre medier er mer varsomme med hvordan vi omtaler hjemlige forhold. Vi har vurdert at det neppe er noen tilleggsbelastning at saken omtales i Norge siden den omtales i USA, forklarer Hansen.

Avstandene er mindre

Det er ikke generalsekretær Kjersti Løken Stavrum enig i. Før, da alt handlet om avis og ikke nettet, ville et slikt argument vært holdbart. I dag er det ikke lenger slik.

- Nå er artiklene bare noen tastetrykk og en Google translate unna. Man kan ikke lenger ta for gitt at folk ikke ser hva som skjer bare fordi de ikke bor i Norge, sier hun og viser til Paulo Coelhos reaksjon på VGs slakt av hans siste bok.

Når han reagerer ved å gå inn i kommentarfeltet og debattere er verden blitt ganske liten, sier hun.

- Da er det veldig greit å kunne stå for det man gjør.

Powered by Labrador CMS