En transportarbeider slår i kameraet til journalist Bård Wormdal. Nå er selskapet Yngve B. Harila politianmeldt av NRK. Foto: Skjermdump NRK Nordnytt

Her slår han mot kameraet: Nå har NRK politianmeldt transportselskapet

NRK-journalist filmet på offentlig kai.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

OPPDATERING: Politiet valgte senere å henlegge anmeldelsen.

– Jeg har jobbet som journalist i 30 år, og aldri opplevd å bli fysisk angrepet. Før nå, sier NRK-journalist Bård Wormdal.

I forrige uke dro Wormdal til Svartnes-kaia i Vardø, for å dekke lossingen av utstyr til en ny amerikansk etterretningsradar som myndighetene er svært ordknappe om.

Havneanlegget er tilgjengelig for offentligheten, og Wormdal stilte seg opp med filmkamera på lang avstand til lasteaktiviteten. Han merket raskt motvilje fra transportarbeiderne som losset utstyr av det amerikanske gigantskipet Ocean Globe.

Fysisk angrepet

Etter en stund ble han fysisk angrepet av en av arbeiderne, forteller journalisten.

– Det kommer en kar gående mot meg, og når han nærmer seg snur han ryggen til. De siste meterne går han baklengs, og dulter helt bevisst inn i kroppen min, beskriver Wormdal, og videre:

– Så sier han at jeg ikke kan ta bilder av lastebilen hans. Jeg innvender at vi står på en offentlig kai, men han gjentar bare beskjeden. Så slår han med høyrehånda mot kameraet.

En del av situasjonen ble vist på NRK Nordnytt torsdag i forrige uke. Personen tilhører transportselskapet Yngve B. Harila.

Bård Wormdal har fulgt etterretningsinstallasjonene i Finnmark tett, og blant annet skrevet boka «Spionbasen». Foto: Knut Sverre Horn og Norske Serier

Har alt på film

– Jeg har opplevd å bli forsøkt hindret i å filme på offentlig sted før her i Vardø, så jeg skrudde på kameraet da personen nærmet seg. Hele situasjonen er fanget på film, sier Wormdal til Journalisten.

Han synes saken er alvorlig:

- Dette var en transportarbeider som jobbet på et prosjekt for Forsvaret, og jeg mener det er tydelig at de har fått beskjed om å skjerme aktiviteten for offentligheten. Det er greit at Forsvaret kan ha behov for å skjerme aktivitet, men da må man forholde seg til samfunnets regler. Dette er en sak med stor offentlig interesse. Ønsker man å skjerme seg for pressedekning, må man gjennomføre lossing på avstengt område, sier Wormdal.

Levert anmeldelse

Nå blir opptrinnet en politisak.

Distriktsredaktør Robin Mortensen i NRK Finnmark bekrefter at han har levert anmeldelse i dag, tirsdag 12. mars.

Robin Mortensen, distriktsredaktør NRK Finnmark. Foto: Eskil Wie Furunes/NRK

– Vi har nulltoleranse for at man skal hindre pressens arbeid, og jeg mener det er viktig at vi reagerer på denne typen hendelser for å vise at vi mener det er uakseptabelt, sier Mortensen til Journalisten.

Ifølge Mortensen har NRK anmeldt forsøket på å hindre pressen i å gjøre jobben sin, og angrep på NRKs kamerautstyr. Distriktsredaktøren sier at videomateriale er overlevert politiet.

Tirsdag bekrefter Finnmark politidistrikt at anmeldelsen er mottatt:

– Vi har mottatt en anmeldelse i dag. Nå etterforsker vi saken og undersøker om det har skjedd noe straffbart, sier etterforskningsleder Håkon Kvandal ved politidistriktets felles straffesaksinntak.

- Kjenner ikke til

Personen som dultet til Wormdal og slo mot kameraet hans, hadde klær merket med transportselskapet Yngve B. Harila, og journalist Bård Wormdal mener at personen var Yngve B. Harila selv, selskapets eier og daglige leder.

– Ut fra den kunnskapen jeg har om firmaet, mener jeg at det er ham, sier Wormdal.

Personen som svarer når Journalisten ringer Harilas oppgitte mobilnummer på bedriftens hjemmeside, bekrefter først at han heter Yngve.

Så sier han at han ikke kjenner til verken anmeldelsen eller situasjonen.

– Men det er du som er Yngve B. Harila?

– Jeg er ikke helt sikker.

– Personen på klippet fra Nordnytt, er det deg?

– Har ikke anelse, svarer personen som har svart på Harilas nummer.

Til iFinnmark har Harila selv svart at han ikke kjenner til hendelsen, og at han ikke foretar seg noe mer for å undersøke saken.

Powered by Labrador CMS