Are Sende Osen, her med makker Klaus Joachim Sonstad (t.h.), under radioprisutdelingen i 2005. Foto: Birgit Dannenberg

Premiere på nett, reprise på radio

Osenbanden forsvinner i dag, og tilbake står bare Are. Med nyskapningen og nettprogrammet «Bare Are».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter 2 1/2 år på lufta som skipper for NRK P3-programmet «Osenbanden», forlater Are Sende Osen den populære skuta. På årets aller siste dag har «Osenbanden» sin aller siste sending, mens Sende Osen over nyttår går fra radio til nett. Med sitt nye NRK-prosjekt, nettbloggen «Bare Are».

– Det vanlige i NRK er at vi først lager reportasje på radio, som vi deretter tilpasser og legger ut på nettet, med litt tekst, en lydfil og passende bilder. Med «Bare Are» skal vi gå den andre veien. Gjennom hele uka skal vi jobbe fortløpende på nett og fylle siden med stoff, før vi trekker ut det beste derfra til en to timer lang og ukentlig «Bare Are»-sending på NRK P3 på søndager, forteller Are Sende Osen.

Lanseres tidlig i januar

De nye «Bare Are»-nettsidene skal lanseres i løpet av første halvpart av januar, mens første radiosending av nettprosjektet går på lufta i månedsskiftet januar/februar. Fra innholdet trekker Sende Osen fram «fjernsynskjøkken på nett», «innslag med en mann som vet mye om insekter» og «besøk av venner og kjente» som faste elementer, samtidig som siden vil fylles av diverse «observasjoner, betraktninger og meninger samt konkurranser og quiz».

– I tillegg vil vi legge ut ting fra andre nettsteder som vi mener kan være interessante for våre brukere. Vi skal hjelpe dem litt i jakten på gullkorn, sier Sende Osen og tilføyer at noen av de egne innslagene også vil havne på P3TV.

– Siden vi snakker nett, vil vi jo også filme noen av innslagene. Målet er en flerkanaldistribusjon.

Nyttårskavalkade

Med seg til å skape «Bare Are» får Sende Osen 4-5 medarbeidere fra NRKs nettredaksjon på Tyholt i Trondheim. De som i dag befolker «Osenbanden» fortsetter i etterfølgeren «Banden», med den nye programlederen Ken Wasenius Nilsen. Nyttårssendingen blir dermed også den siste for Sende Osen med «den gamle gjengen».

– Det blir selvsagt en litt spesiell sending, hvor vi får besøk av hele redaksjonen og hvor alle presenterer den saken vi har hatt som de selv liker best, forteller Are Sende Osen og innrømmer at han ikke utelukker at han kan komme til å savne «Osenbanden»-dagene fra tid til annen.

– Det har vært fantastisk å være direkte på lufta hver dag, i hvert fall de dagene sendingene har gått bra, så det vil jeg sikkert savne fra tid til annen. Men med en sendetid mellom klokka 16 - 18 er det et program som passer best for ungkarer, og det er ikke jeg. Jeg har ei lita jentunge på 2 1/2 år, og slik det har vært nå, er jeg kommet hjem fra jobb omtrent når hun skal legge seg. Og siden kanalens sendeskjema gjorde det umulig å flytte programmet til et annet tidspunkt, var det bedre at jeg flyttet på meg. Nå får jeg normal arbeidstid 9 - 16, og det passer en småbarnsfar mye bedre, fastslår Sende Osen.

Gammelt navn

For lyttere som har fulgt NRK P3 noen år, er ikke programtittelen «Bare Are» et ukjent begrep. Sende Osen ledet et program ved samme navn på den samme kanalen i noen år rundt tusenårsskiftet.

– Vi diskuterte navnet for nettprogrammet fram og tilbake, med masse mer eller mindre gode forslag som fløy gjennom lufta. Men til slutt landet vi på «Bare Are», fordi det er et catchy navn som klinger bra. Så er det jo litt moro med forbindelsen bakover, selv om det kanskje hadde vært mer riktig å kalle programmet «Bare Are 2». For som 38-åring er jeg jo et helt annet sted i livet enn for ti år siden. Nå har jeg jo fått kjerring, barn og bikkje. Ja, jeg er jo til og med blitt elgjeger nå, utbryter Sende Osen humrende.

Og planene for nyttårskvelden, etter at «Osenbanden» har takket for seg, har han klar.

– Egentlig ville jeg invitere noen gode venner hjem på nyttårsfest, men kona ville heller at vi skulle dra hjem til hennes foreldre på Klæbu den kvelden. Så ja, da blir det vel sånn!

Powered by Labrador CMS