Bent Skjærstad rapporterer for TV 2 fra den Kharkiv, nordøst i Ukraina.
Bent Skjærstad rapporterer for TV 2 fra den Kharkiv, nordøst i Ukraina.

TV 2-team tett på russiske styrker:
– Stemningen er dyster her

TV-reporterne Bent Skjærstad og Pål S. Schaathun vil østover så snart det er trygt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV 2-reporterne Bent Skjærstad og Pål S. Schaathun befinner seg i Kharkiv, nord-øst i Ukraina, kun fem mil fra den russiske grensen.

Ifølge Skjærstad ble en russisk bakkeoffensiv stanset rundt 8 kilometer fra bykjernen tidligere torsdag, og ukrainerne ødela russiske pansrede kjøretøy. De to journalistene har hørt drønnene fra flere russiske angrep mot militær-installasjoner utenfor byen i dag.

– Det er gjort flere forsøk fra russerne på å komme forbi det som er ringveien rundt Kharkiv, men de har ikke lyktes, sier Skjærstad i en telefonsamtale med Journalisten.

TV 2-medarbeiderne har så langt hørt artilleriangrep, flyangrep og trolig rakettangrep mot områder utenfor Kharkiv. Skjærstad sier folk i byen er redde.

– De forsøker å ta ut penger fra minibankene, butikkene er tomme for brød og flere butikker er stengt. Mange prøver å forlate byen og flere har søkt tilflukt innendørs og i undergrunnsstasjonene i byen.

Flykte vestover

Kharkivs innbyggere hadde sett for seg å flykte vestover dersom det verste skulle skje, sier Skjærstad, men nå står hele landet i flammer.

– De i villrede. De ser et behov for å flykte, og de frykter at en russisk bakkeoffensiv vil bryte gjennom og lykkes med å innta byen. Stemningen er dyster her.

Skjærstad sier de var forberedt på situasjonen de er i før de reiste, og understreker at konflikten er årsaken til at de er tilstede.

Bent Skjærstad sammen med TV 2-kollega Pål S. Schaathun.
Bent Skjærstad sammen med TV 2-kollega Pål S. Schaathun.

– Både jeg og Pål har opplevd dette tidligere og føler oss så trygge som det er mulig der vi er. Vi bor på et hotell midt i byen med mye internasjonal presse og kollegaer vi har kjent i mange år. Vi har hele tiden retretten planlagt, så godt som det er mulig, og jeg tror ikke russerne kommer til å behandle oss forferdelig om de kommer hit og vi er her fortsatt, sier han.

Vil østover

Skjærstad og Schaathun hadde egentlig planer om å reise østover mot Donetsk og Luhansk torsdag, men den russiske invasjonen satte en stopper for planene.

– Nå må vi ta vurderinger hele tiden. Plutselig er det trygt å reise til området vi planla å dra. Vi er her for å forstå hva som foregår og å bringe forståelsen til seere og lesere hjemme i Norge. Og så får vi gjøre det så godt vi kan

Han forteller at de er godt forberedt og kan fortsette å jobbe selv om mobilnettet ryker, og at de har nok av sikkerhetsutstyr. Mentalt er de også godt forberedt på å bli i Øst-Ukraina.

– Dette har jeg jobbet med i lange tider. Når man er mentalt forberedt på hvilke situasjoner som kan møte deg, er man forberedt på en dag som denne - og det som langt verre er, sier han - og legger til:

– Hvis ikke hadde jeg heller holdt meg hjemme. At man møter redde mennesker og verre, må man håndtere underveis.

Powered by Labrador CMS