Foto: Glenn Slydal Johansen

3 av 5 redaktører ser behov for radikal omstilling

BERGEN (Journalisten): 4 av 5 redaktører har kuttet i budsjettet de siste 12 måneder. Det viser en undersøkelse gjennomført av BI-forskerne Erik Wilberg (bildet) og Stig B. Matthiesen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forskerne har gjennomført undersøkelsen blant norske redaktører i samarbeid med Norsk Redaktørforening. At 60 prosent av redaktørene ser behov for radikal omstilling mener Wilberg peker i retning av dramatiske endringer i løpet av kort tid:

– Det kan for eksempel være å kutte papiravisen. Ingen tør det ennå, men jeg tror den neste store bølgen blir at avisene ikke klarer å opprettholde frekvensen, sier Wilberg til Journalisten i forkant av at han skal presentere funnene under Redaktørforeningens vårmøte i Bergen onsdag.

Tallene viser også at papiravisene ses på som en byrde. På spørsmål om hva som hemmer og fremmer utviklingen er det en overvekt som beskriver papiravisen som hemmende.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

Eierne stiller harde krav

– Fokuset på papir blir en belastning.

Samtidig øker presset på redaktørene – både utenfra og innenfra, ifølge Wilberg. Over 80 prosent av de 205 som svarte sier at det skjer intense endringer fra mange kilder, og over 70 prosent beskriver “trykket” med “stor usikkerhet”.

– Mye har skjedd bare de siste 12 månedene. Det er press både fra ytre og indre krefter. Redaktørene opplever turbulens.

Over halvparten – 54 prosent – svarer at eierne stiller vanskelige krav.

Det økende presset gir seg utslag i at flere også gir uttrykk for at de ønsker å slutte.

– Det er ingen mangel på engasjement blant redaktørene i jobben de gjør. Men de opplever rollekonflikter, sier Wilberg.

I eldste laget?

Begrepet “digital kompetanse” er en gjenganger blant svarene. Det er bra at lederne er innstilt på det, mener Wilberg. Men samtidig skaper det utfordringer når redaktøren må forstå det Wilberg beskriver som hele det tekniske bildet.

- Det er et skrik etter digital kompetanse, sa Wilberg da han presenterte undersøkelsen for redaktørene onsdag ettermiddag.

Wilberg viser overfor Journalisten også til at 45 prosent oppgir at de er over 50 år og 68 prosent sier har vært i bransjen i over 20 år.

– Da har de en baggasje det vil være krevende å håndtere.

– Man må være innstilt på endringer. Omstillingsperioden er særdeles spennende. Noen vil brekke ryggen. Noen få bølgeskvulp i pressestøtten kan for eksempel forårsake det.

Wilberg mener også kuttene i bransjen gjør sitt på redaktørene. 4 av 5 svarer at de har opplevd kutt i budsjettet det siste året.

– Vi ser det er tendenser til at det begynner å bli for mye. Det skjer en rolleoverbelastning der redaktørene må balansere det ene og det andre. Så er sjefredaktøren gått til å bli en personalkutter.

Wilberg sier at BI-forskerne så langt bare har skrapt i overflaten av materialet de samlet inn i januar og februar, og at det vil komme flere detaljer fra undersøkelsen senere.

Powered by Labrador CMS