– Godt innenfor det vi har rom til å gjøre etter åndsverkloven, sier VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.
– Godt innenfor det vi har rom til å gjøre etter åndsverkloven, sier VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

VG publiserer video fra «Tangen-seminaret» mot eierens ønske:
– Har hatt en større diskusjon

– Landet trygt på at dette var riktig, sier nyhetsredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en rekke artikler har VG de siste dagene avdekket «drømmeseminaret» som påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen arrangerte i USA i fjor høst, der en rekke norske samfunnstopper deltok.

I flere av artiklene går det fram at deltakerne ble bedt om å ikke dele bilder fra arrangementet i sosiale medier.

VGs artikler har da heller ikke inneholdt bilder fra arrangementet, før mandag kveld:

Da publiserte VG en video fra en privat Sting-konsert, som var del av underholdningen på kveldstid.

Trosser eierens ønske

Videoen har ifølge VG ligget ute på pressemann og forfatter Odd Harald Hauges åpne Instagram-konto siden november i fjor.

Hauge har et kort sitat i artikkelen, men har ikke gitt videoen til VG. Slik beskriver avisa selv Hauges holdning til at VG bruker snutten:

«Hauge, som sier han har kjent Tangen i noen få år, ønsker ikke at VG skal hverken lenke til den eller publisere den, siden Tangen ikke har ønsket en slik oppmerksomhet. Etter at VG intervjuet Hauge, ble Instagram-profilen lukket.»

– Vi har valgt å publisere videoen likevel, fordi vi mener den har offentlig interesse og dokumenterer deler av det som skjer på det nå mye omtalte seminaret i Philadelphia. Vi mener også det er godt innenfor det vi har rom til å gjøre etter åndsverkloven, sier nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Journalisten mandag kveld.

«Dagshending»

Åndsverkloven åpner for at mediene kan bruke bilder eller andre verk som «inngår i en dagshending», uten nødvendigvis å ha rettighetene til verket.

– Dette seminaret er åpenbart en dagshending, der konserten inngår som en del. Så er det faktisk også et sentralt poeng at Tangen har bedt om at bilder ikke skal deles. Det er det Hauge viser til når han ikke ønsker at vi skal publisere, og det mener vi er interessant.

– Blir det i seg selv et argument for å publisere?

– Det blir iallfall en del av vurderingen. Man kan si at Hauges eget valg om å publisere blir en del av dagshendingen.

– Hva kan du si om VGs kontakt med Hauge?

– Slik jeg har fått referert kontakten, har den vært ryddig og fin.

– Større diskusjon

Håndlykken understreker at VG ikke tok lett på valget om å publisere mot Hauges uttrykte ønske.

– Vi har hatt en større diskusjon rundt dette i dag. Når vi får en henstilling om å ikke publisere fra den som har tatt en video, er det noe vi diskuterer grundig før vi går til det valget å faktisk publisere, sier Håndlykken, og legger til:

– Det skal være tungtveiende argumenter som taler for å gjøre det. Vi har hatt en grundig diskusjon, gått gjennom alle sider av saken, og landet trygt på at vi mente dette var riktig.

– Dere legger også reklame foran videoen, så VG tjener penger på den?

– Ja, VG er et kommersielt medium, finansiert av annonseinntekter. Annonser er standard for hele nettsiden, og annonser i forkant av videoinnholdet er et helt standard oppsett for VGTV, sier Håndlykken.

Powered by Labrador CMS