Ble sint – fikk Pulitzer
Mandag ble Sacha Pfeiffer (31) og kollegene hennes utropt til vinnere av Pulitzer-prisen. To dager tidligere fortalte hun SKUP-konferansen om hvordan de avslørte at den katolske kirken i årevis hadde dekket over presters seksuelle overgrep.
Lørdagen var den amerikanske journalisten lite opptatt av en mulig Pulitzer-pris, den mest prestisjetunge prisen i amerikansk journalistikk. Men hun fortalte engasjert om saken hun og tre mannlige kolleger i Boston Globe hadde rullet opp, om de mange ofrene som sto frem og tryglet avisas gravegruppe til ikke å trøtne før alt var avdekket.
– Vi ble sinte og det drev arbeidet fremover. Jeg har tenkt mye på ofrene; imponerende, men usikre mennesker, og følt tristhet over hva de kunne blitt om de ikke hadde fått livet ødelagt, sier hun.
Fikk frigitt kirkens papirer
Vanligvis avdekker avisens Spotlight-gruppe en sak, skriver den ut og starter med et nytt prosjekt. Sommeren 2001 begynte de å grave i historien om den katolske presten John Geoghans overgrep. Først nå kan de dytte den løpende nyhetsdekningen over på andre i redaksjonen.
Arbeidsmetodene i storsaken har vært tradisjonelle for gravende journalister. Det spesielle her var at avisa i august 2001 gikk til retten for å få frigitt den katolske kirkens dokumenter. I november sa den kvinnelige dommeren ja, og i januar 2002 fikk avisa 10.000 dokumenter.
– Der lå bevis for at kirken visste om overgrepene og ikke foretok seg noe. Det var brev mellom biskoper og prester, brev fra ofre og deres familier, brev fra ofrenes advokater og kirkens egne mapper på 140 navngitte prester – et komplett portrett av sakens omfang, forteller hun.
Som et løpsk tog
Mens journalistene ventet på at materialet skulle frigis sjekket de hvor katolske prester hadde forsvunnet. Hver prest gjennom 90-tallet som enten var blitt syk eller var omplassert på forskjellige merkelige steder ble plottet inn i en database. Til slutt hadde de en database som gikk 20 år tilbake.
31. januar i fjor skrev The Globe at 75 prester var anklaget for seksuelle overgrep. Gravegruppen opprettet en ring-inn-telefon med journalist, og en med automatisk telefonsvarer. I timevis og ukevis snakket de med voksne menn som fortalte hvordan de var blitt misbrukt som barn. De fleste historiene ble aldri publisert, fordi gruppen ville ha bevis som støttet ofrenes historier før saken ble trykket.
– Saken tok av og ble som et løpsk tog. Vi laget daglige saker og måtte utvide gruppen med fire nye journalister, forteller Sacha Pfeiffer.
For saken, som førte til at kardinal Berhard Law og flere biskoper søkte avskjed, til flere rettssaker og store økonomiske problemer for kirken, hadde en utrolig omfang. Av de mange advokatfirmaene i Boston som har ofre som klienter betjener ett enkelt advokatselskap 500 personer som er blitt misbrukt. Pfeiffer tror ikke katolske presters overgrep er et lokalt problem, men et globalt og katolsk problem. Svarene på hvordan overgrep kunne skje og deretter dekkes over mener hun ligger i den katolske kirkens system og oppbygging.