Analyse:

Med blockchain-teknologien kan et mediehus både lønne journalister for artikler, og fakturere annonsører som har reklamert ved siden av artiklene. Illustrasjonsfoto: QuoteInspector / CC BY-ND 4.0

Slik kan blockchain-teknologien påvirke medieverdenen

Medier og blockchain.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Internett har endret distribusjonen av innhold på en måte som var vanskelig å forestille seg for 20 år siden. På tilsvarende måte er nå blockchain i ferd med å endre hvordan mennesker og organisasjoner gjør finansielle transaksjoner. Det vil naturligvis også påvirke medieverden.

Den mest åpenbare konsekvensen av blockchain for medieverden er at betaling på internett vil fungere mer sømløst. Det er like enkelt å se for seg som at et stykke tekst kan gå fra å være trykket i en avis, til å vises på en nettside. Med blockchain-teknologien vil vi få en sømløs og global infrastruktur for betalinger.

På samme måte som at alle brukere har en nettleser, vil alle nå få en lommebok direkte integrert i nettleseren sin. Dermed vil betalinger, små eller store, være ett klikk unna uavhengig av om du er Amazon, Aftenposten eller en selvstendig blogger.

La meg ta et eksempel. Et mediehus skal både lønne journalister for artikler, og fakturere annonsører som har reklamert ved siden av artiklene. Tidligere har en artikkel som har fått over 1 million sidevisninger, blir fakturert ut en måned i etterkant til annonsøren og lønnen til journalisten er også i mange tilfeller betalt på etterskudd. Når betalingsinfrastrukturen mediehuset kobler seg på er en felles blockchain kan betalingen derimot gjøres direkte etter hver enkelt sidevisning som artikkelen får. Pengene som utbetales kan da programmeres slik at det ved hver sidevisning betales ut for eksempel 5 øre til journalisten, mens annonsøren samtidig betaler ut 5 øre til mediehuset. Det gjør at egentlig hvem som helst kan skrive en artikkel, få den publisert, og umiddelbart få betalt for det. Dette gjelder alle typer innhold; tekst, filmer, musikk med mer.

Blockchain påvirker ikke bare ved at vi kan gjøre det samme som før, på en mer effektiv måte. Teknologien kan føre til helt nye måter å gi incentiver for å publisere innhold på nett. Et eksempel på det er en gruppe filmprodusenter som har laget unike passord til bitcoin-adresser inn i filmfilene de distribuerer til pressen før lansering. Om noen så lekker en fil blir bitcoinene plukket opp av observante internett-pirater. Dermed vet filmprodusenten hvem som lekket filen. Det gir økt sikkerhet for filmprodusentene.

Med en ny global betalingsinfrastruktur vil måten man tjener penger på godt innhold nok en gang endre seg. Det gjelder også hvem som får pengene for innholdet.

Akkurat som med internett vil blockchain skape enorme muligheter for dem som tør å satse på ny teknologi, og by på utfordringer for dem som ser en annen vei litt for lenge.

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden til Stiftelsen Tinius

Illustrasjonsfoto: QuoteInspector / CC BY-ND 4.0

Powered by Labrador CMS