Bonuser brer om seg

Bonus- og opsjonsordninger brer om seg i norsk presse. Ikke før hadde ledelsen i Schibsted-avisene Aftenposten og VG godtatt resultatorientert lønn i fjor høst, så gjorde Bergens Tidende det samme. VG-direktør Aslak Ona forstår motforestillingene, og varsler forsiktighet med slike ordninger i egen avis.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Bergens Tidende har innført bonusordninger som gjør at ledelsen kan tjene opp mot en halv årslønn ekstra dersom det går bra for avisen. Jo bedre resultat i forhold til budsjett, desto større bonus til ledelsen.

I Dagens Næringsliv kan sjefredaktør Amund Djuve få opp mot 30 prosent i tillegg til årslønnen på 1,1 millioner kroner.

Redaktører advarer

Tidligere denne uken gikk Nordnorsk Redaktørforening (NNR) ut mot at redaktører mottar opsjoner som del av sin lønn. I en uttalelse om forslag til handlingsplan for Norsk Redaktørforening, advarer foreningen mot «enhver utvikling som kan svekke redaktørinstituttet, som er den fremste garantien for medienes uavhengighet».

NNR mener uavhengigheten også må vernes om i forhold til egne eiere, og mener at aksjeopsjoner truer den uavhengighet redaktøren må garantere overfor lesere, lyttere og seere. Spørsmålet skal debatteres grundig under Norsk Redaktørforenings landsmøte i mai.

VG-direktør Aslak Ona innrømmer at han har forståelse for argumenter som at bonus- og opsjonsordningen svekker avisenes troverdighet når de i spaltene kritiserer andre for å ta ut store lønnstillegg.

- Ikke minst kan ordningen svekke avisenes frihet til å kritisere sitt eget konsern. Vi kan ikke bare ta hensyn til at eierne ønsker å dele ut opsjoner i håp om å drive opp aksjekursene. Som ledere må vi ofte tenke lenger. Jeg vil være forsiktig med å innføre bonus- og opsjonsavtaler for andre nøkkelpersoner i VG, selv om Schibsted har åpnet for dette. Én som imidlertid skal innlemmes i ordningen, er sjefen for VG Multimedia, Torry Pedersen. Jeg har dessverre somlet litt med hans avtale, bekjenner Ona.

Bonus til ansatte

Han legger til at også de ansatte i VG mottar bonuser på bakgrunn av gode resultater. I fjor mottok VG-ansatte i snitt 7.000 kroner, mens beløpet var 9.000 i VG Multimedia. I år kan bonusen ifølge Ona teoretisk bli på inntil 30.000 kroner per ansatt.

Schibsted-sjef Kjell Aamot har gitt uttrykk for at det på sikt kan være gunstig å innføre incentivordninger mer generelt, ikke bare blant lederne. Stemningen til dette er langt mer positiv i VG enn i Aftenposten.

Aamot har tidligere uttalt til Aftenposten at han tror det er mange skjær i sjøen før bonus- og opsjonsordninger er innført for journalister flest i VG og Aftenposten. Men står det til konsernsjefen, vil han gjerne redusere journalistenes faste lønn og «legge på en spenstig resultatorientert del».

Powered by Labrador CMS