Ola Borten Moe snakket fritt foran norske redaktører på høstmøtet til Norsk Redaktørforening.

Politisk journalistikk

Borten Moe hardt ut mot pressen:
– Ikke de samme spillereglene

– Mange journalister er langt mer offentlige figurer enn mange som sitter på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

– Min opplevelse er at det opereres med doble standarder. Er du medlem i et politisk parti, anses du som en offentlig person og alt er på en måte lov. Da kan du jaktes ned, og det gjøres, sa tidligere Støre-statsråd Ola Borten Moe.

Sammen med nåværende Høyre-pressesjef Cato Husabø Fossen stiller han torsdag formiddag på podiet under høstmøtet til Norsk Redaktørforening.

Temaet er «medienes rolle i habilitetssakene», med Alltingets Veslemøy Østrem som ordstyrer.

Innledningsvis fikk Borten Moe fritt adressere salen, og han benyttet anledningen til å gå i rette med hvordan pressen dekker politikere – og seg selv.

– Ganske mange journalister er langt mer offentlige fjes og figurer enn mange som sitter på Stortinget. Men hos dere må man være redaktør for å være en offentlig person. Ergo er det ikke de samme spillereglene som gjelder i journalistikken som i politikken, sa Borten Moe.

– Betydelig redsel

Senterparti-politikeren trakk linjer i en utvikling han sier å ha sett siden han først ble valgt inn på Stortinget i 2005, og mener forholdet mellom pressen og politikerne har gått nedoverbakke.

– Jeg ser et annet forhold mellom politikk og journalistikk. Det som var et rom for tillit, diskusjon og samvær, både internt i politikken og mellom politikerne og pressen, har blitt veldig mye mindre.

– I de politiske miljøene opplever jeg betydelig redsel for å bli tatt for feil. Og det egentlig med rette, la Borten Moe til.

– Hver gang det skjer noe, holder folk egentlig munn og er veldig glade for at det ikke var dem selv det gjaldt nå.

Utviklingen viser seg allerede i svekket rekruttering til politikken, mente han å se.

– Oppriktig engasjement

Borten Moe mente det etterlatte inntrykket akkurat nå er at det er «mye rot og monkey business» i politikken.

– Mitt soleklare inntrykk er at slik er det ikke. De som driver med politikk, uansett nivå, er drevet av oppriktig samfunnsengasjement og ønsker det norske samfunnet vel. Det får man sjelden noe form for kred for.

Det er tre måneder siden Borten Moe gikk av som statsråd.

Det var E24s fokus på Borten Moes aksjeportefølje som fikk habilitetsballen til å rulle denne sommeren, en ball som rullet helt til Erna Solbergs dørstokk.

Powered by Labrador CMS