Gründer Kjetil Kolsrud i Rett24 ble tildelt pris for årets nyskaper av Oslo redaktørforening mandag 25. mai.

Rett24 bremses ikke av korona - ligger an til å doble omsetningen

Prisvinner Kjetil Kolsrud om å telle NTB-siteringer: – Det er en intern bransjegreie, et slags barnslig parameter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Mandag ble du Kjetil Kolsrud i Rett24 kåret til årets nyskaper av Oslo Redaktørforening. Hvordan var det å vinne pris?

– Det var veldig hyggelig rett og slett. Det er tåpelig å late som at det ikke er veldig gøy.

– Det er over to år siden du starta Rett24. Hva er du mest stolt over?

– Jeg er nok mest stolt over hvordan mange av sakene jeg har plukket opp, som i utgangspunktet er ganske smale, har smittet videre over på andre medier. Det er gøy. Det gjør at jeg har fått bidratt med generell oppmerksomhet om temaer og saker som jeg og Rett24-leserne synes er viktige.

– Noen saker du tenker på spesielt?

– Det skjedde første gang våren 2018. Det var en sak om endring av Menneskerettighetsdomstolens mandat, som i utgangspunktet er en ganske fjern debatt for de fleste. Saken handla egentlig om England og Danmarks mulighet til å ha en streng asylpolitikk.

– Og mye av det vi gjorde i dekninga av Nav-saken la premissene for saker i andre medier. Vi ble også mye sitert av andre i denne saken.

Hedret for NTB-siteringer

– Juryen trekker fram at dere ble sitert 75 ganger av NTB i fjor. Er det viktig for deg å bli det?

– Vi ligger mye bedre an i år enn i fjor! Om vi blir sitert på NTB eller ikke, er det ingen lesere som legger merke til. Det er en intern bransjegreie, et slags barnslig parameter. Men i det lange løp, bidrar sitatsakene til at Rett24s anseelse øker, som er viktig for å få lesere og annonsører. Jeg er også et grunnleggende konkurransemenneske, så jeg liker «fighten».

Kjetil Kolsrud mottok pris fra Oslo redaktørforening mandag 25. mai.

– Det er ikke så lett å måle journalistikk, men sitatsaker er et slags parameter. Vi kan jo også måle antall klikk, som heller ikke sier alt. Hos oss er det ingen umiddelbar sammenheng mellom antall klikk og hvor bra dagen har vært. Hvis en sak publiseres på SOL, får vi stor trafikk, men betyr ingenting når vi finansieres av stillingsannonser.

– Antall klikk på fronten er den beste indikatoren på om vi leses av kjerneleserne, så det overvåker jeg tett. Her har vi hatt en jevn vekst siden starten, med et hopp etter Nav-saken.

Doblet staben

– Hvordan har dere blitt påvirka av koronakrisa?

– Ikke veldig mye. Det stoppa helt opp annonsemessig i noen uker, fordi alt ble så usikkert. Men det blir ikke mindre behov for jurister på grunn av korona, så annonsene er tilbake. Vi har hatt bra omsetning i mai, og er i god rute til å doble omsetningen i år i forhold til i fjor.

– Hva betyr dette for dere?

– Vi doblet staben ved nyttår, fra én til to personer. Jeg driver nå kun med det redaksjonelle, mens Runar Myklebust, driver med alt det andre. Det har vært en kjempestor lettelse. På slutten av året i fjor var jeg på vei til å knele litt.

– Hvordan da?

– Jeg hadde et fakturatårn på mange hundre tusen kroner, og et veldig stort utviklingsbehov. Det lå der som et gnagsår som jeg ikke orket å begynne på. Det er ikke mulig å håndtere alt selv hvis man skal lage avis.

Ingen planer om å leie kontorlokaler

– Siden dere gjør det så bra, selv under krisa vi er i nå, betyr det at dere ikke vurderer brukerbetaling?

– Vi gjorde en undersøkelse i forrige uke. 25 prosent svarte at de ikke utelukker å betale for det vi lager. Det er ganske mye penger, men vi har ingen konkrete planer om å starte med det. Det er en plan som ligger i en skuff, og jeg vet ikke om den blir liggende for alltid.

– Stillingsmarkedet i denne bransjen er så stort, så vi vil uansett ha mer å hente på stillingsannonser enn abonnement. Strategien er derfor fortsatt å vinne hele stillingsmarkedet.

– Selv om stillingsannonser for jurister har overlevd korona, er det etter din formening andre faktorer som kan gjøre at annonsene avtar?

– Juristbransjen er også påvirket av konjunkturer, men veldig mange av jobbene er i staten og blir derfor ikke like hardt rammet. Men kommer det en økonomisk kollaps, vil det også påvirke inntektsgrunnlaget til Rett24. Vi skal bygge egenkapital for usikre tider, som er fordelen med å eie hele sjappa selv. Man trenger ikke å betale utbytte til aksjonærer.

– Helt til slutt, du har jo sittet på hjemmekontor helt siden du starta Rett24 i 2017. Hvordan fungerer det nå som alle andre har det også?

– Vanligvis synes jeg det er topp, men det fungerer ikke like greit når barna skal ha hjemmeskole og kona også har hjemmekontor. Jeg gleder meg til å få hjemmekontoret for meg selv igjen når alt dette er ferdig. Jeg er en stor fan av å jobbe hjemmefra, og har ingen planer om å leie kontorlokaler.

Powered by Labrador CMS