Tidligere redaktør, nå First House-topp, Hans-Christian Vadseth, mener Medier24 og KOM24 har brutt god presseskikk.

Vadseth klager Medier24 og KOM24 inn til PFU

Mener premissene ikke var klarlagt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

22. oktober publiserte Medier24 og søsternettstedet KOM24 artikkelen: «Eksredaktør og First House-topp jobbet for Smiths Venner i lobbykampanje mot NRK».

Eksredaktøren som omtales i artikkelen er Hans-Christian Vadseth, tidligere nyhetsredaktør i VG og sjefredaktør i E24 og Fædrelandsvennen. Det er også Vadseth som er klager.

Vadseth, som nå jobber for First House, reagerer på at de to nettstedene omtaler at han tok kontakt med Erik Waatland, ansvarlig redaktør for både Medier24 og KOM24, for å be ham vurdere om informasjon hans oppdragsgiver ønsket, skulle brukes som grunnlag for å lage journalistikk om NRK Brennpunkts dokumentarserie «Guds utvalde».

Fikk notat og minnebrikke

Vadseths oppdragsgiver Brunstad Christian Church, også kjent som Smiths venner, var en av flere menigheter som ble utsatt for kritisk journalistikk i serien.

«I møtet tok Waatland imot et femsiders notat jeg hadde laget om de presseetiske overtrampene NRK etter min vurdering var i ferd med å begå. I tillegg mottok han en minnebrikke med ytterligere relevant dokumentasjon som underbygget vurderingene i notatet», skriver Vadseth i klagen.

«Etter at Waatland hadde mottatt materialet, nevnte han at det kunne være at Medier24 hadde spørsmål om min rolle i saken. Jeg svarte at jeg gjerne bidro til å belyse dette ytterligere, i den grad det kunne hjelpe Medier24 til å gjøre sine vurderinger av materialet han nettopp hadde sagt ja til å motta og eventuell publisering knyttet til dette», fortsetter han.

Egen rolle

16. november publiserte Medier24 saken «NRK og Smiths Venner i heftig ordkrig om millioner, hemmelige agenter og desinformasjon». Samme dag ble Vadseth kontaktet av Medier24s journalist, skriver han i klagen.

Han skriver videre at journalisten opplyste at han planla å omtale Vadseths rolle i saken. Det er denne saken, som ble publisert 27. november, som nå er klaget inn.

«En viktig grunn til at jeg klager artikkelen inn for PFU, er den omfattende mediefaglige debatten som fulgte etter publiseringen. Den avdekket ulike oppfatninger blant journalister og redaktører om hvilken beskyttelse VVP gir tipsere. Flere trekker også inn vurderinger rundt kildevern i sine betraktninger. Det er derfor behov for at PFU tydeliggjør gjeldende presseetikk gjennom en kjennelse», skriver Vadseth i klagen.

Bli avslørt

Han trekker blant annet inn at Gard Steiro, sjefredaktør i VG, i et intervju med podkasten Tut & Mediekjør, sier at deres hovedregel er at de som tipser VG, enten det er PR-rådgivere eller andre, ikke skal risikere å bli avslørt, uten at det er avtalt.

Vadseth har klaget inn de to nettstedene for brudd på punkt 3.3 i Vær varsom-plakaten, som sier at det er god presseskikk å klargjøre premissene i en intervjusituasjon. Han trekker også inn punkt 3.6, som sier at upublisert materiale som hovedregel ikke skal utleveres til utenforstående. Vadseth skriver i klagen at notatet han ga til Waatland i det tidligere omtalte møtet, er blitt delt med utenforstående.

Advokat Halvard Helle argumenterer i et debattinnlegg publisert på Journalisten i oktober, for at Medier24 har brutt kildevernet. Men dette er ikke klaget inn. Vadseth skriver:

«Jeg har likevel valgt ikke å gå inn på̊ en diskusjon om kildevern, men heller begrense klagen til VVP 3.3 fordi jeg mener den er tilstrekkelig som grunnlag for å vurdere bruddet. Dersom PFU skulle mene at også̊ bestemmelsene om kildevern er relevante, står sekretariatet fritt til å legge dette inn i sin innstilling til utvalget.»

Viktig rettesnor

Avslutningsvis skriver Vadseth:

«PFUs kjennelse i denne saken vil derfor være viktig som en rettesnor for medienes håndtering av alle de som i fremtiden kontakter dem, uavhengig av stilling eller anliggende. Hele den mangslungne skaren av tipsere som daglig henvender seg til norske redaksjoner trenger å få bekreftet presseetikkens prinsipper om at de trygt henvende seg uten at redaksjonen i neste øyeblikk vender seg om og offentliggjør kontakten.»

Til egen avis sier ansvarlig redaktør Waatland:

– Jeg kan bekrefte at Hans Christian Vadseth har klaget oss inn til PFU. Vi holder nå på med vårt tilsvar og av respekt for PFU kommer til å svare dem før vi går inn i saken i media.

Han gjentar det sammen når Journalisten tar kontakt.

PFU-sekretariatet bekrefter at det er igangsatt klagebehandling.

Rettelse: I en tidlig versjon av denne saken sto det at Medier24 og KOM24 var klaget inn for punkt 3.2. Det riktige er 3.3.

Powered by Labrador CMS