Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) vil la lokalradioene være på FM-nettet til 2031. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Sp vil la lokalradioene være lenger på FM-nettet

Får ikke gehør hos Arbeiderpartiet.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiets mediepolitiske talsperson Åslaug Sem-Jacobsen fremmet onsdag et forslag i Stortinget om å la lokalradioene være lenger på FM-nettet.

FM-konsesjonen til lokalradioene gjelder i dag bare til og med 2021. Hun mener mange av dem ikke har råd til å gå over på DAB innen den tid.

– Jeg vil ikke risikere at mange lokalradiostasjoner legges ned i 2022. De spiller en viktig rolle for både lokaldemokratiet og mediemangfoldet, sier Sem-Jacobsen til Journalisten.

Hun peker på at det er FM-sendingene som stort sett gir inntekter til lokalradioene, og at de vil være bedre rustet til å komme seg på DAB hvis de får være lenger på FM-nettet.

– Ikke en trussel

Senterpartiet mener konsesjonen bør utvides til 2031, og at dette ikke vil utgjøre en trussel for de kanalene som i dag bare er på DAB-nettet.

– Lokalradioene utgjør en så liten del av markedet at de ikke er en stort trussel for de store, kommersielle kanalene som Radio Norge og P4, sier hun.

I forslaget hun fremmet i Stortinget skriver hun at 113 lokalradio-aktører i dag fortsatt sender på FM-nettet, og at bare 30 prosent av disse også er på DAB.

– Vil ikke dette forslaget bare utsette lokalradioenes problem med å komme seg på DAB?

– Det tror jeg ikke, fordi i dag er det umulig for mange å komme seg over på DAB om de vet at de ikke får beholde inntektene fra sendingene sine på FM-nettet. De trenger forutsigbarhet for å gjøre nye investeringer, svarer Sem-Jacobsen

Ikke støtte fra Ap

Torsdag ettermiddag uttaler Trond Giske, Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, til Dagens Næringsliv at de ikke vil støtte forslaget.

– Litt av hensikten med digitaliseringen av radio var å samle alt på én plattform, eller én teknologi. Å kjøre dobbel teknologi i nærmest ubegrenset tid, ser jeg ikke som hensiktsmessig. Før eller siden må jo teknologiskiftet føre til at man samles på en plattform, sier Giske til avisa.

– Jeg registrerer at Arbeiderpartiet er mer opptatt av å få til et teknologiskifte enn å verne om lokalradiobransjen. Jeg håper de tar en prat med lokalradiobransjen og deretter tenker seg om, sier Sem-Jacobsen til Journalisten om Aps avvisning.

Hun mener at Senterpartiets forslag ikke utelukker et skifte fra FM til DAB, men at det heller kan hjelpe med å få flere over på DAB på sikt.

Høyres mediepolitiske talsperson Tage Pettersen, sier til Aftenposten onsdag, at han ikke vet detaljene i forslaget, men at de er positive til å diskutere forlengelsen når mediemeldinga legges fram.

– Vi i Høyre er positivt innstilt til å diskutere en forlengelse av konsesjonen for lokalradioene. Vi ser at en del lokalradioer står overfor store utfordringer knyttet til investeringer og omleggingen til DAB frem mot 2021, sier Pettersen til avisa.

Powered by Labrador CMS