Anne Aasheim. Foto: Birgit Dannenberg

Nedbemanning i Dagbladet.no

Mer enn 10 stillingshjemler kan bli kuttet i DB Medialab. Sjefen kan forsvinne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter det Journalisten kjenner til, skal Dagbladet ta hardt inn på kostnadene i nettselskapet DB Medialab. Gjennom dagen har det vært allmøter i Dagbladet hvor fremtidsplaner og sparetiltak har vært på agendaen.

(Oppdatert med opplysninger om at Granhaug ikke nødvendigvis forlater bedriften, men kan bli adm.dir. i avishuset.)

Taushetstrusler

Journalisten har så langt ikke lyktes i å få noen i ledelsen i tale i Dagbladet. Det har gjennom dagen vært i alt seks allmøter delt etter avdelingene. Derfor har også informasjonen som har kommet ut av Havnelageret, vært sparsommelig.

En annen årsak til begrenset informasjon er at administrerende direktør og konsernsjef Tore Stangebye i Berner Gruppen har gjort det klart at enhver lekkasje fra møtene er oppsigelsesgrunn.

Advokat August Ringvold i Norsk Journalistlag sier at hvis det er fremsatt en så generell advarsel, har den liten vekt. Ledelsen kan understreke behovet for å holde virkelig sensitiv informasjon hemmelig. Men endringer som uansett snart blir kjent og forhold som ikke har preg av forretningshemmeligheter, kan man ikke skjerme med slike trusler.

Ringvold spør også om bedrifter som ellers hyller offentlighet, benytter seg av lekkasjer og verner kilder, er tjent med å stramme sine ansattes ytringsfrihet så hardt inn.

Nettsjef ferdig?

De opplysningene Journalisten så langt har fått, tyder på at kostnader tilsvarende rundt 12 stillingshjemler skal kuttes i DB Medialab. Det er uvisst hva det innebærer for de ansatte, siden flere hjemler alt står ubesatte.

– Det er på det rene at vi må få ned kostnadene, og da kommer vi nok ikke utenom kutt på stillingshjemlene, og det kan tenkes at vi heller ikke kommer utenom nedbemanning, sier administrerende direktør Stephan Granhaug i DB Medialab.

Granhaug forteller at han heller ikke er sikker på størrelsen på kuttene i kroner og øre. Etter det Journalisten kjenner til, skal det være snakk om mellom 10 og 12 millioner kroner.

Halvannet år etter at Stephan Granhaug tok over som administrerende direktør i selskapet, ryktes det at stillingen hans avvikles. Dette kan forstås som ledd i en tettere integrering mellom nett- og papirredaksjonen.

Det antydes at Granhaug rykker inn i stillingen som administrerende direktør i Dagbladet, en posisjon Stangebye overtok midlertidig etter at Anders Skogvold sa opp stillingen i september 2007.

Dette ønsker ikke Granhaug å kommentere.

– Men det er klart at man ser på hele organisasjonskartet i ulike deler av mediehuset, sier han.

En av Granhaugs nære medarbeidere, Victoria Schultz, sa opp stillingen sin for noen dager siden.

Typografer

En internrapport som har evaluert redaksjonelle grupper på tvers av mediekanalene, ble presentert for ledelsen for en stund siden. Rapporten konkluderte med at samarbeidet, hvor blant annet sportsredaksjonen har vært involvert, ikke har fungert etter hensikten.

Samtidig har sjefredaktør Anne Aasheim gjort det klart at papiravisen skal gjennom en omveltning med klarere redaksjonell profil og med høyere løssalgspris. Planene er foreløpig noe vage, men mye tyder på at nettet skal dyrke nyhetene, mens papir skal dyrke bakgrunn.

Det er også ventet at Dagbladet vil gjøre store endringer på desken. Ifølge kilder Journalisten har vært i kontakt med, vurderer avisen å klare seg helt uten typografer på desk. Dette er forsøkt, uten særlig hell, i Edda Media.

Powered by Labrador CMS