Dagavisens toppsjef Andreas Heen Haaland-Carlsen kan se tilbake på 140 år med opp- og nedturerer.

Dagsavisen fyller 140 år: –  Siden 1884 har bare fascismen stoppet oss

– Vi er en avis som bryr seg om folk og om fellesskapet, sier ansvarlig redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.

Publisert

«I dag − 11. mai − har det gått 140 år siden Dagsavisen kom ut aller første gang. Siden 1884 har bare fascismen stoppet oss», skriver Dagsavisen politisk redaktør Lars West Johnsen i en kommentar publisert i jubileumsutgaven til avisen.

Fire navneskifter

Avisen som utkom 11. mai i 1884, het den gang Vort Arbeide og var på fire sider. Neste utgave kom først 19. august. 

Senere skulle det bli flere navneskifter. Fra nyttår 1886 het avisen Social-Demokraten. Fra 1923 til 1997 var navnet Arbeiderbladet, før avisen blant annet for å vise sin uavhengighet fra Arbeiderpartiet, skiftet navn til Dagsavisen.

«I dag fyller Vort Arbeide, som ble til Social-Demokraten, Arbeiderbladet og Dagsavisen, 140 år. Bare fem års nazivelde har stoppet oss. Det startet i motbakke og vi lurer ingen ved ikke å innrømme at det igjen er motbakke for avisa − og for partiet. De to skilte lag i 1991. Avisas historie er tett sammenvevd med landets historie, og våre første redaktørers helt avgjørende roller i unnfangelsen av ideene og partiet som bygde landet før og etter andre verdenskrig, fyller oss stadig med stolthet. Som de siste i ei lang, lang rekke», skriver West Johnsen.

Han fortsetter:

«Men ved nylesing av Bjørn Bjørnsens bok, utgitt da avisa ble 100 år i 1984, slår det en hvor mange av de samme motsetningene i samfunnet som fortsatt lever. Hvor mange av de samme kampene som fortsatt må slåss. Og hvor viktig en stemme − en avis til påvirkning − fortsatt er for å opplyse og engasjere arbeidere − vanlige lønnsmottakere − den dag i dag.»

Nødvendige grep

Journalisten kunne tidligere i år fortelle at Dagsavisen også i fjor hadde et økonomisk turbulent år bak seg. Avisen leverte et driftsresultat for 2023 med et underskudd på over 6 millioner kroner

Likevel, fersk ansvarlig redaktør og administrerende direktør Andreas Heen Haaland-Carlsen, uttalte i den forbindelse at han ser lyst på fremtiden - og han mener at grepene som er tatt for å redusere kostnadene, gir effekt.

– Avisen kommer fremdeles til å ha en utfordrende økonomi, men vi mener vi har tatt nødvendige grep for å sikre Dagsavisen videre, sa han til Journalisten for en måned siden.

I dag, på selveste 140-årsdagen, påpeker han at Dagsavisen er en avis som bryr seg om folk:

– Vi er innmari stolte over denne avisen, som har vært en helt sentral del av arbeiderbevegelsen, norsk venstreside og sosialdemokratiet siden oppstarten i 1884. 

Kjernen i avisen

Han fortsetter:

– Da avisen ble startet, var den et organ for å øke statusen til arbeidsfolk. Dette er kjernen i avisen fremdeles. Dagsavisen skriver om norsk politikk, utenriks, arbeidsliv og forskjells-Norge. Vi er en avis som bryr seg om folk og om fellesskapet, noe journalistikken vår bærer tydelig preg av.

Og på en dag som denne:

– Jeg vil gratulere alle leserne våre og de flotte folkene som jobber i avisen med dagen!

Powered by Labrador CMS