Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken. Styreleder Torry Pedersen i forgrunnen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

VGs nyhetsredaktør:
– Har ikke vært tydelig nok i sporbarheten av feil

Innfører offentlig redigeringslogg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG har holdt pressekonferanse og lagt fram en evaluering av hva som gikk galt i omtalen av dansevideoen med Trond Giske og håndteringen av kilden Sofie.

Ett av tiltakene som skal komme på plass i kjølvannet av saken, er en offentlig endringslogg for VGs nettsaker, står det i rapporten.

I forrige uke fortalte Journalisten at VG i ukene etter publisering hadde gjort endringer i den opprinnelige saken om dansevideoen fra 21. februar, uten at disse ble markert.

– Ikke vært tydelige nok

– Det vi har sett er at vi i denne saken ikke har vært tydelige nok i sporbarheten av de feilene vi har hatt, sier nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Journalisten.

Framover skal det bli lettere å se hvor og når VG har endret feil.

– Vi skal ha en gjennomgang av hvordan vi nå bedre skal tydeliggjøre feil med «disclaimere» i enkeltsaker, og ønsker også å lage en oversikt der samtlige feil som rettes opp i VG framkommer, så vi skal være helt åpne når vi gjør feil. Det er det minste vi kan gjøre når vi trår feil, sånn som i denne saken.

– To ledd som manglet

Har dere konkludert om noe problematisk med den generelle måten å jobbe journalistisk på i VG?

– Vi har sett på denne saken, og det har ikke gitt grunnlag for å si at det er noe ved kulturen vår. Vi har høye krav til journalistikken vår, og høye krav til journalistene, sier Håndlykken.

En annen konklusjon er at det på grunn av ferieavvikling manglet to redaksjonelle ledelsesledd den kvelden dansevideo-saken ble publisert. Nyhetsredaktør Håndlykken var selv på ferie, og dermed var sjefredaktør Gard Steiro selv tettere på enn han burde vært, forteller hun.

– Et hovedfunn er at det er for få lederledd. I dette tilfellet var ferieavvikling grunnen. Jeg tror uavhengigheten man har når man gjennomgår en sak i siste instans, er avgjørende viktig. Det har manglet her.

– Hadde du håndtert saken annerledes enn Steiro, hvis du var på jobb?

– Det blir helt hypotetisk, det kan jeg ikke svare på. Jeg sier at vi har gjort feil i håndteringen, også på ledelsesnivå. En av grunnene til dét er at Steiro blir for operativ.

Steiro: – Har sviktet for ofte

Sjefredaktør Gard Steiro mener også at en tydelig endringslogg er et godt tiltak.

– Dette har vært for variabelt tidligere. Rutinene har ikke vært tydelige nok. I enkelte saker har vi vært flinke, men for ofte har det sviktet, sier Steiro til Journalisten.

– Hvordan vil du selv oppsummere hvordan alle disse erkjente feilene kunne skje?

– Det er jo det rapporten skal svare på. Slik jeg oppfatter rapporten, peker den ikke på ett forhold, men på en serie med feil. Slik er det ofte, når det skjer feil i redaksjoner som VG: Det er flere ting som går galt samtidig.

– Hvordan har det vært å være den som gjør seg utilgjengelig, for en gangs skyld?

– Jeg opplever at jeg var veldig tilgjengelig en periode, men jeg kan si at det har vært en vond, men nyttig erfaring å være på den andre siden av en sånn mediestorm. Det er en erfaring jeg skulle ønske jeg var foruten, men som jeg likevel tror jeg lærer en del av.

Powered by Labrador CMS